FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pozitivni njemački podaci podigli euro

Autor: gvla
LONDON, 21. siječnja 2011. (Hina/AFP) - Euro je u petak snažno poskočio na međunarodnim valutnim tržištima pod utjecajem ohrabrujućih podataka iz Njemačke, najvećeg europskog gospodarstva.

Jedinstvena je europska valuta skočila na 1,3536 dolara. Snažno je dobila na vrijednosti i prema jenu, te se njome trgovalo po 112,18 jena.

Dolar je pak oslabio prema jenu, spustivši se na 82,87 jena.

"Vijest da je njemačko poslovno povjerenje, mjereno indeksom Ifo, poraslo na rekordno visoku razinu zahvaljujući snažnom rastu izvoza u Aziju, te oporavku potrošnje domaćinstava pomogla je euru zadržati dobitke prema svim vodećim valutama", zaključuje asnalitičarka tvrtke Forex.com Kathleen Brooks.

Povjerenje njemačkih kompanija poskočilo je u prvom mjesecu nove godine na rekordno visoku razinu, pokazao je u petak objavljen indeks uglednog njemačkog instituta Ifo, koji je u siječnju dosegnuo 110,3 boda, ojačavši osmi mjesec zaredom. U prosincu je njegova vrijednost iznosila 109,8 bodova.

Tržišta ohrabruju najave da čelnici eurozone spremaju sveobuhvatan odgovor na dužničku krizu koja potresa tržišta. Tako je predsjedatelj skupine ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker kazao da bi plan za rješenje krize mogao biti objavljen idućih tjedana, ne navodeći detalje.

"Trebali bismo formulirati sveobuhvatni odgovor za krizu u idućih tjedana i trenutno se razmatraju razna pitanja", kazao je Juncker novinarima.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙