FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljen optimizam ulagača podiže euro

Autor: gvla
LONDON, 19. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu ponovno ojačao na međunarodnim tržištima, nakratko preskočivši najvišu razinu u osam tjedana prema dolaru od 1,35 dolara, zahvaljujući pozitivnim pokazateljima koji su pogurnuli u stranu dužničke brige eurozone.

Euro je prema dolaru ojačao 0,6 posto na 1,3458 dolara, nakon što je prethodno skočio i na 1,3508 dolara, najvišu razinu prema zelenoj novčanici od 23. studenog.

Dolar je oslabio i prema jenu, za 0,6 posto na 82,13 jena, nakon što je prethodno potonuo na 82 jena, najnižu razinu u dva tjedna.

Euro je nastavio s rastom započetim dan ranije, kada je bolji od očekivanog indeks povjerenja njemačkih ulagača pridodao prošlotjednom optimizmu, nakon što su komentari čelnika Europske središnje banke (ECB) Jean-Claudea Tricheta o kratkoročnim inflatornim pritiscima potaknuli spekulacije o mogućem ranijem od očekivanog povećanju kamatnih stopa.

Tržišta su zasad pogurnula u drugi plan dužničke probleme eurozone i odlučila iskoristiti povoljne diferencijale kamatnih stopa eura prema dolaru, što je dolar pogurnulo na najnižu razinu u osam tjedana prema euru.

"Ušli smo u ovu godinu zabrinuti zbog krize u eurozoni i inflacije u Kini, no to je sada zamijenjeno pozitivnim raspoloženjem zbog rasta", ocjenjuje valutni strateg Societe Generalea Kit Juckes.

Rast eura nije zaustavila niti izjava nizozemskog ministra financija koji je u utorak kazao da je Eurogrupa ministara finacija eurozone odbila prijedlog o povećanju europskog kriznog fonda namijenjenog spašavanju zaduženijih zemalja eurozone.

Ulagače je u posljednjih nekoliko dana ohrabrilo priključenje Rusije Kini i Japanu u izražavanju interesa za kupnjom novih obveznica Europskog stabilizacijskog fonda (EFSF), a poboljšanom raspoloženju pridonijele su i jučerašnje uspješne aukcije španjolskih i grčkih državnih obveznica.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙