FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 3. veljače 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor sjednicu je započeo raspravom o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojima se, uz ostalo, jedinicama područne samouprave, to jest županijama, produljuje rok za davanje koncesija za obavljanje javne zdravstvene službe do 30. lipnja. Kako je izvijestio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dražen Jurković, dosad je u 15 županija postupak završen, osim ondje gdje su uložene žalbe. Naveo je i kako se izmjenama zakona uređuje i pravo liječnika koji su bili u zakupu da imaju prioritet prilikom zapošljavanja ako se žele vratiti u dom zdravlja. Također, daje se ovlast nadležnom ministru za donošenje pravilnika kojim će se urediti uvjeti za postupak za odobrenje nastavka rada zdravstvenih radnika u privatnoj praksi u slučaju prestanka koncesije.

ZAGREB - HNS je danas u Saboru prozvao Ministarstvo zdravstva da stalnom odgodom roka u kojemu svi liječnici privatne prakse moraju steći status koncesionara unosi nered u sustav zdravstva. "Posljedica tog cirkusa je jako velik broj žalbi zbog kojih se ne mogu razriješiti statusna pitanja mnogih privatnih ordinacija u Hrvatskoj", rekao je Goran Beus Richembergh (HNS/HSU) u raspravi o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Dražen Jurković, opovrgavajući njegove prozivke, naglasio je da ni Ministarstvo ni HZZO ne mogu utjecati na to u kojem će roku Državna komisija za kontrolu javne nabave rješavati žalbe. To je, istaknuo je Jurković, složen postupak, napominjući da je u Hrvatskoj raspisano 4.000 koncesija, a da je na te postupke podneseno svega 30 žalbi. U obranu Ministarstva ustali su i HDZ-ovi zastupnici, također ističući da je, što se koncesija tiče, riječ o složenom i dugotrajnom poslu te da Ministarstvo izlazi u susret medicinskim djelatnicima da se koncesije provedu.

ZAGREB - Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš priopćio je danas da partnerski odnos između MZOŠ-a i institucija sustava do sada nije uspostavljen ni u jednoj fazi rada na zakonodavstvu, unatoč opetovanim prijedlozima, uključivo i prijedloge senata i sveučilišnih čelnika, te unatoč njegovu zalaganju u radu prosudbenog povjerenstva u kojem je prekinuo svoj rad. Bjeliš navodi da je članove prosudbenih povjerenstava imenovao ministar svojom odlukom, tako da oni nisu ovlašteni predstavnici svojih ustanova. "Stoga je rad tih povjerenstava imao 'de facto' konzultativan karakter. Njime se u daljnjim postupcima nisu uspostavile nikakve partnerske obveze ni za jednu stranu - ni za ministarstvo u nastavku rada na zakonskim nacrtima, ni za institucije u iznošenju budućih stajališta o tim tekstovima", kaže rektor. U dosadašnjem radu nije ni na savjetodavnoj razini postignuta suglasnost o čitavu nizu važnih pitanja, navodi i ističe da kako je takvu suglasnost praktički nemoguće postići bez temeljnih strateških odrednica daljnjeg razvoja hrvatskog visokoobrazovnog i istraživačkog sustava.

DUBROVNIK - U povodu blagdana sv. Vlaha, kojega kao svoga zaštitnika Dubrovnik danas slavi 1039. put, središnje misno slavlje ispred dubrovačke katedrale predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit msgr. Marin Barišić, a zatim su u procesiji gradskim ulicama pronesene moći dubrovačkog zaštitnika. Vjernike je u misno slavlje uveo nadbiskup zadarski i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije msgr. Želimir Puljić, a msgr. Barišić se u propovijedi posebno osvrnuo na odnos čovjeka i materijalnih sredstava. Podsjetivši na natpis koji su stari Dubrovčani uklesali na Knežev dvor "Obliti primatorum, publica curate" (zaboravite osobne stvari i brinite se za javne), zapitao se nije li zbog sebičnosti i pohlepe danas mnogima taj natpis nerazumljiv.

ZAGREB - Društvo hrvatskih književnika (DHK) i njegov slavonsko-baranjsko-srijemski ogranak raspisali su peti natječaj za godišnju književnu nagradu "Anto Gardaš" za koju se mogu natjecati nakladnici i autori prvih izdanja romana ili zbirki pripovijedaka za djecu i mladež, objavljenih u 2010. na hrvatskom književnom jeziku, izvijestilo je danas DHK. Prosudbeno povjerenstvo, sastavljeno od triju istaknutih hrvatskih književnika za djecu i mladež, objavit će do kraja travnja odluku o dobitniku te nagrade koja se sastoji od povelje i 10.000 kuna. Na natječaj treba poslati tri primjerka knjige na adresu DHK u Zagrebu do 15. ožujka 2011.

ZAGREB - Jutros je izbio požar na krovu doma za starije i nemoćne u Remetama, a stanari doma su evakuirani i nema ozlijeđenih, izvijestila je zagrebačka policija. Dojavu o požaru u 8,55 sati primio je centar 112. Požar su ubrzo ugasili vatrogasci.

(Hina) xntod yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙