FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 12,30 sati.

ZAGREB - Božićnu čestitku mitropolitu zagrebačko -ljubljanskom i cijele Italije Jovanu Pavloviću i svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru danas su uputili hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić. Čestitajući Božić s tradicijskim pozdravom "Hristos se rodi!" Josipović je zaželio da Božić svim vjernicima bude iskreno nadahnuće za promišljanje temeljnih evanđeoskih vrijednosti i promicanje snošljivosti, solidarnosti, socijalne pravde i pomirenja, te ekumenskog i međuvjerskog dijaloga u svakodnevnom životu. Premijerka Kosor istaknula je da je blagdan Kristovog rođenja vrijeme mira, radosti i blagostanja za sve ljude na zemlji, ali i prigoda da se prisjetimo istinskih kršćanskih vrijednosti koje bi nas trebale pratiti tijekom cijele godine. "Neka nam to bude poticaj da se i dalje zajedno zauzimamo za opće dobro, napredak i bolji život svih građanki i građana, gradeći demokratsku i europsku Hrvatsku", stoji u čestitki Jadranke Kosor. Navodeći da su Božićni blagdani prožeti toplim ozračjem mira i ljubavi te nas upućuju jedne na druge Luka Bebić u čestitki naglašava kako "slaveći rođenje Sina Božjega kršćanski vjernici slave radost, životnu snagu i optimizam i u njima pronalaze duhovnu okrjepu".

ZAGREB - Korisnicima dopunskog zdravstvenog osiguranja koji imaju tzv. obnovljivu policu i na iskaznici im je naveden samo početak njezina važenja, polica se nakon isteka automatski produžuje sve dok osiguranik, koji treba uredno mjesečno podmirivati premiju, ne obavijesti Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) da više ne želi biti dopunski osiguran, doznaje se u HZZO-u. Oni pak koji nemaju obnovljivu policu, odnosno oni kojima je na iskaznici naveden i završetak njezina važenja, trebaju se javiti u područni ured HZZO-u najmanje 30 dana prije isteka postojeće police s novom ponudom. Direktor HZZO-a Tihomir Strizrep izajvio je za Hinu da se broj korisnika dopunskog zdravstvenog osiguranja svakog mjeseca povećava za 15-ak tisuća, te da zavod mjesečno prihoduje oko milijun i 660 tisuća kuna od polica dopunskog.

OSIJEK - Osječko Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je pred osječkim Županijskim sudom podiglo optužnicu protiv 60-godišnjeg hrvatskog državljanina Veljka Marića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, izvijestilo je Odvjetništvo. Optužen je da je, protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava, 31. listopada 1991. u Rastovac, u općini Grubišno Polje, ušao u kuću tada 66-godišnjeg civila Petra Slijepčevića i usmrtio ga hicima iz automatske puške. U priopćenju za javnost, u kojem se navode samo inicijali okrivljenika, kaže se da je to kazneno djelo počinio kao pripadnik Zbora narodne garde tijekom oružanog sukoba s dijelom lokalnog srpskog stanovništva. Protiv okrivljenika je određen pritvor zbog posebno teških okolnosti pod kojima je djelo počinjeno. Za to kazneno djelo ratnog zločina Veljku Mariću sudi se u Beogradu, gdje je i pritovren.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙