FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: ntod
ZAGREB, 19. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

SPLIT - Na Županijskome sudu u Splitu danas je počelo suđenje za željezničku nesreću u kojoj je u srpnju 2009. godine u Rudinama poginulo šest osoba i ozlijeđeno 55, a sva petorica optuženih rekli su da se ne osjećaju krivima. Županijsko državno odvjetništvo iz Splita Za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti počinjeno s neizravnom namjerom tereti bivšeg direktora poslova ekologije i zaštite u Infrastrukturi Hrvatskih željeznica (HŽ) Ivana Medaka, direktora tvrtke "Intrade" koja je nabavljala retardante za HŽ Ivana Tomaškovića, savjetnika u toj tvrtki Jozu Bazinu, voditelja protupožarne zaštite HŽ-a u Splitu Dragu Rogulja i vatrogasca DVD-a iz Strušca Branka Tišljara. Po optužnici, oni su sudjelovali u nabavi i korištenju retardanta TG-300, čije je nanošenje na tračnice uzrokovalo tragediju, a bili su svjesni opasnosti koja od njega prijeti. Navodi se i da je nagibni vlak Split-Zagreb u kojem je bilo oko 100 putnika proklizao u Rudinama i dodatno ubrzavao te iskliznuo iz pruge, što je uzrokovalo tragediju i štetu na vlaku od nekoliko milijuna kuna. Odvjetnik Jadran Frančeski, branitelj trećeoptuženoga Joze Bazine, izjavio je novinarima nakon današnjeg ročišta kako "istraga nije bila potpuna" te da obrana "ne zna sve rezultate istrage do kojih je došlo povjerenstvo HŽ-a". Po njegovim riječima, obrana smatra kako za optužene ne postoji "ta odgovornost" za koju ih tereti optužnica te da treba ublažiti pravne kvalifikacije iz optužnice o odgovornosti optuženika. Predsjednik sudskog vijeća Damir Romac najavio je da će se suđenje nastaviti 1. ožujka ove godine ispitivanjem svjedoka.

RIJEKA - Predsjednik uprave Jadrolinije Slavko Lončar u današnjem očitovanju na prosvjedno pismo čelnika Staroga Grada na Hvaru navodi da je radi održavanja veze između Splita i Staroga Grada uveden brod "Hrvat" od jučer u 14,30 sati pa Jadrolinija smatra da više nema razloga za nezadovoljstvo. U jučerašnjem prosvjednom pismu starogradska gradonačelnica Đurđica Plančić i predsjednik Gradskog vijeća Marijo Lušić Bulić zatražili su hitnu promjenu broda između Splita i Staroga Grada jer je dosadašnji feribot "Petar Hektorović" zamijenjen trajektom "Bol", kojega Hvarani smatraju neprimjerenim, sporim i neudobnim. Prosvjedno pismo poslano je u ime svih žitelja toga grada te naselja na središnjem dijelu otoka Hvara, koji se koriste tim brodom. Bili su najavili prosvjedne akcije ako se na njihov zahtjev ne odgovori pozitivno, uključujući i blokadu starogradske luke.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija traga za nepoznatim vandalima koji su oštetili trinaest nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u osječkome prigradskom naselju Tenji, izvijestila je danas osječko-baranjska Policijska uprava. Zasad nepoznate osobe iščupale su 18. siječnja između ponoći i 15,50 sati na pravoslavnom groblju u Tenji trinaest nadgrobnih spomenika, od kojih je pet napuknulo. Policija je obavila očevid i traga za vandalima.

ZAGREB - Na "Danima Nikole Tesle", koji će se od 1. do 4. veljače održati u Tehničkom muzeju u Zagrebu, predstavom i predavanjima podsjetit će se na život i rad jednog od najvećih izumitelja u povijesti tehnike. Život i rad Nikole Tesle neiscrpna je tematika za znanstvenike i istraživače i 68 godina nakon njegove smrti. Stoga će se tijekom "Dana Nikole Tesle", multidisciplinarnim predavanjima osvrnuti na različite vidove rada poznatog inovatora, izume koji su bili ispred njegova vremena, kao i na njegov osebujan život.

(Hina) xntod yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙