FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 9. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Internetski portal pollitika.com objavio je sinoć na svojim stranicama popis 340 imena hrvatskih branitelja za koje navodi da ih srbijansko pravosuđe tereti za ratni zločin te je za njima raspisalo međunarodnu tjeralicu. Uz imena 340 osoba, portal navodi da je riječ o braniteljima Vukovara te određenom broju branitelja Osijeka i dodaje da je na temelju te međunarodne tjeralice u srijedu na graničnom prijelazu Orašje u BiH uhićen i hrvatski branitelj iz Vukovara Tihomir Purda. Glasnogovornica Suda BiH potvrdila je Hini u četvrtak da je Purda uhićen po tjeralici što je za njim raspisalo srbijansko pravosuđe koje ga tereti za ratne zločine. Uhićenje je obavljeno na temelju Interpolove tjeralice, a zbog sumnje da je počinio kazneno djelo "ratnog zločina protiv nemoćnih i ranjenih osoba". Predsjednica Vlade Jadranka Kosor jučer je najavila da će osobno, bude li potrebe, sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem razmotriti slučaj uhićenja branitelja Purde u BiH. Objasnila je kako se u u vezi s ovim slučajem već nekoliko puta čula s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem koji će u danas ili sutra dati izjavu. Rekla je kako će Bošnjaković u ponedjeljak radi rasvjetljavanja ovog slučaja kontaktirati srbijansku ministricu pravosuđa.

SPLIT - Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je u Splitu kako je nedavna rekonstrukcija Vlade obavljena jer se želi osnažiti pokretanje investicijskog ciklusa. "Mi smo predvidjeli 30 velikih investicijskih projekata, a oni su teški oko 14 milijardi eura", kazala je Kosor prilikom jučerašnje proslave 21. godišnjice splitske organizacije HDZ-a. Dodala je kako očekuje da će u 2011. BDP biti veći od planiranih 1,5 posto, podsjetivši kako je The Economist predvidio da će BDP u Hrvatskoj u 2011. g. biti 2 posto. Kosor je naglasila da će aktualna HDZ-ova Vlada i u 2011. nastaviti politiku štednje, rekavši da je prošle godine Vlada smanjila troškove za 3,3 milijardi kuna. Osvrćući se na stanje u hrvatskim brodogradilištima, Kosor je kazala kako su pregovori s Europskom komisijom "iznimno osjetljivi" te treba biti strpljiv. "Očekujem pozitivno mišljenje Eurpske komisije o planu restrukturiranja brodogradilišta", rekla je. Pri tomu je upozorila kako u vezi s brodogradilištima "neki zbog sitnog političkog boda žele zamagliti vodu". Nedavno su sindikati splitskog brodogradilišta zaprijetili organiziranjem prosvjednog skupa na Rivi ukoliko se žurno ne riješi problem tog brodogradilišta radi omogućavanja ugovaranja novih poslova. Kosor je istaknula kako se problem brodogradilišta "ne može rješavati na ulici".

STARO PETROVO SELO - U naletu vlaka Zagreb-Vinkovci na pruzi kod Starog Petrovog Sela, jučer oko 15,35 sati poginuo je pedesetdevetogodišnji muškarac N.F., izvijestila je sinoć Policijska uprava brodsko-posavska. Točni uzroci prometne nesreće i okolnosti smrtnog stradavanja N.F. znat će se po okončanju policijskog očevida. Tijekom večeri promet na ovoj dionici pruge Zagreb-Vinkovci je normaliziran.

(Hina) xsp yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙