FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 29. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je u emisiji Media servisa "Na Pantovčaku" da se Hrvatska nije odrekla branitelja Tihomira Purde i da će mu pružiti svu pomoć ako bude izručen, ali smatra da nije dobro da se iz tog slučaja gradi, kako je rekao, nerelana platforma da se proganjaju branitelji.

Svi branitelji imaju podršku Vlade, Sabora i moju a dođe li do izručenja mogu obećati punu pravnu pomoć, koju Purda i sada uživa, rekao je Josipović, upitan što može poručiti Purdi i njegovoj obitelji prije odluke o izručenju. No "nije dobro da se iz tog slučaja, vidjet ćemo njegov konačni rezultat, gradi platforma koja nije realna, da se svugdje proganjaju branitelji", rekao je Josipović i ustvrdio da se stvara jedna psihoza i nastoji potaknuti bunt. "Evo bit ću slobodan reći, mislim da ima nekih političkih snaga koje žele zlopotrijebiti ovaj slučaj radi nekih svojih ciljeva", rekao je. Josipović smatra da su branitelji "vrlo osvještena ekipa, ljudi koji znaju da ljubav prema domovini ne znači razbijanje institucija i da je njihovo domoljubje takvo da se s njima ne može manipulirati". Drži da je pogreška u Purdinom slučaju napravljena prije više godina jer je trebalo provjeriti navode iz tjeralice koja je raspisana 2007. i ovisno o njezinoj osnovanosti pokrenuti postupak ili poduzeti sve da ju se anulira.

ČAKOVEC

Saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak danas je na konferenciji za novinare HDZ-a Međimurske županije demantirala nedavne navode međimurskog župana Ivana Perhoča (SDP) kako Vlada RH ne investira u projekte iz Međimurske županije. U vezi s navodima međimurskog župana kako se veliki Vladini investicijski projekti ne odnose na Međimursku županiju, zastupnica Glavak je naglasila kako je Vlada RH do sada uložila oko milijardu kuna u Međimurje, a za razloge ovakvih istupa navela je ili nedovoljnu županovu informiranost o onome što se financira u Međimurskoj županiji ili svjesno obmanjivanje javnosti, u što, kazala je, osobno ne vjeruje. Iznijela je i podatke o ulaganjima brojnih ministarstava u Međimursku županiju u protekloj godini. Tako je Ministarstvo gospodarstva samo za poduzetničke zone u županiji izdvojilo više od 20 milijuna kuna. U 2010. godini isto je ministarstvo s 15 milijuna kuna poduprlo obrtništvo te mala i srednja trgovačka društva dok je u 2007. godini u te sektore investirano oko 7,5 milijuna kuna. Osim ulaganja u cestogradnju, saborska zastupnica HDZ-a Glavak posebno je istaknula 80 milijuna kuna vrijedan projekt Hrvatskih voda, kojim Međimurska županija postaje prva u Hrvatskoj koja je u potpunosti navodnjena. "Ovakvi istupi omalovažavaju sve napore Vlade RH da se smanji nezaposlenost i potakne gospodarska aktivnost", kazala je saborska zastupnica HDZ-a Sunčana Glavak.

SPLIT

Splitski SDP danas je zatražio decentralizaciju zdravstvenog sustava Hrvatske, ocjenivši kako je briga o zdravstvu u Splitu zapostavljena u odnosu na Zagreb. Predsjednik Savjeta za zdravstvo splitskog SDP dr. Darko Duplančić izjavio je na konferenciji za novinare kako je na 1.000 stanovnika broj postelja za akutne bolesnike u splitskim bolnicama čak 73 posto manji nego što je, po tom kriteriju, slučaj u Zagrebu. "U bolnicama u Splitu duplo je veći broj bolesnika po jednom liječniku nego u Zagrebu, a to znači da su liječnici u Splitu duplo više opterećeni i izvrgnuti su pojačanom stresu", kazao je dr. Duplančić. Predsjednik Savjeta za zdravstvo u SDP-u i saborski zastupnik dr. Rajko Ostojić, zauzeo se za, u zdravstvenom sustavu, pravičniji tretman Splita u odnosu na Zagreb. Napomenuo je kako je Split središte hrvatskog turizma te da se zbog brojnih turista u tom gradu "u 300 metara četvornih hitne medicinske pomoći obavi čak 52.500 pregleda". "Problem Splita je nedostataka medicinskih sestara, liječnika i ulaganja u specijalizacije", kazao je. Dr. Ostojić je posebice kritizirao HDZ-ovu vlast utvrdivši da je u zadnjih šest godina čak 13 puta mijenjala zakon o zdravstvenom osiguranju. Ocijenio je i da postoji "nebriga" o općoj medicini u Hrvatskoj. "Prije 20 godina liječnik opće medicine imao je 3,5 pregleda naprama 1 pregled kod liječnika specijaliste, a danas je taj omjer 1,7 :1. Taj pomak iz primarne u sekundarnu zdravstvenu zaštitu rezultirao je da naša primarna medicina rješava svega 60 posto patologije", kazao je dr. Ostojić.

VUKOVAR

Predstavljajući listu Hrvatske stranke prava "Dr. Ante Starčević" za privremene izbore za Gradsko vijeće Vukovara koji će se održati 6. veljače, predsjednica stranke Ruža Tomašić kazala je danas na stranačkom skupu kako HSP "Dr. Ante Starčević" nije trendovska stranka već stranka zainteresirana za sve teme koje dotiču život građana bez obzira na njihovu aktualnost. "Vukovar nije grad heroj već grad slučaj. Da je grad heroj, ne bi bilo proganjanja hrvatskih branitelja", ustvrdila je poručivši kako je Hrvatska prije svega država hrvatskog naroda, a tek onda, kako je kazala, i drugih koji žive u njoj. Nositelj liste HSP-a "Dr. Ante Starčević" za Gradsko vijeće Marijan Pavliček kazao je kako je ta stranka jedina u Vukovaru koja je izradila strateški plan razvoja Vukovara, te kako je uvjeren u dobre izborne rezultate. Govorio je i zamjenik predsjednice stranke Pero Kovačević, koji se osvrnuo na slučaj uhićenja hrvatskog branitelja Tihomira Purde, ocjenivši kako je njegovo uhićenje posljedica propusta Ministarstva pravosuđa i MUP-a RH. Također je najavio kako će u ponedjeljak Državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu u kojoj će tražiti sankcioniranje "za dio nezakonitosti koje je utvrdila Državna revizija u procesu pretvorbe i privatizacije tvrtke Pastor".

VUKOVAR

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor izjavio je danas novinarima u Vukovaru kako HSLS prijevremene izbore za Gradsko vijeće Vukovara koje će se održati 6. veljače dočekuje u dobrom ozračju te je uvjeren da će stranka na čijem je čelu nakon dugog vremena biti u vukovarskom Gradskom vijeću. Kosor, koji je u Vukovaru bio nazočan stranačkom skupu na kojem je predstavljena lista HSLS-a za prijevremene izbore za Gradsko vijeće, rekao je da ta stranka u Vukovaru okuplja ljude svih nacionalnosti. Kao glavnu temu HSLS u Vukovaru želi nametnuti problem gospodarstva jer je, kako je ocijenio Kosor, velik broj Vukovaraca danas bez posla i na rubu egzistencije. Osvrnuo se i na "posljednje uhićenje branitelja" i ocijenio kako "Hrvatska nije učinila sve za naše branitelje". Prema riječima nositelja liste za Gradsko vijeće Zdravka Maroševića na listi se nalaze uglavnom mladi i školovani Vukovarci koji do sada nisu bili politički angažirani. "Idemo prvi put samostalno na izbore i očekujemo dobar rezultat a naše su ambicije imati tri vijećnika u Gradskom vijeću", kazao je Marošević.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙