FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 21. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Akademskom kiparu Kuzmi Kovačiću sinoć je uručena Nagrada Galerije Forum za samostalnu izložbu postavljenu prošle godine u splitskoj Galeriji umjetnina. Izbor iz tridesetogodišnjeg stvaralaštva, prikazan na splitskoj izložbi, potvrdio je Kuzmu Kovačića kao najizrazitijeg predstavnika hrvatskog postmodernističkog kiparstva i nasljednika suvremenih klasika Kožarića i Ružića, istaknuo je u obrazloženju predsjednik povjerenstva za dodjelu nagrade Milan Bešlić. Samo Kovačićevo stvaralaštvo ocijenio je kao nastavak maestralne linije suvremene hrvatske skulpture, kako bogatstvom imaginacije i majstorstvom izvedbe, tako i u impresivnoj različitosti materijala (gips, staklo, papir, drvo, kamen, žbuka, bronca, boja...). Izrazio je i zadovoljstvo što je Nagradom Galerije Forum po prvi put nagrađena izložba izvan Zagreba, što "pokazuje svehrvatski karakter" ove nagrade, utemeljene prije 10 godina. U Galeriji forum ovom je prigodom izložen i izbor od osam Kovačićevih djela koje će zagrebačka publika moći razgledati do 29. siječnja. Nagrada Galerije Forum osnovana je 2001. godine, a prva je dodijeljena Edi Murtiću, utemeljitelju Galerije i njezinu dugogodišnjem članu. Dobitnici Nagrade bili su i Ivan Lovrenčić, Vatroslav Kuliš, Miroslav Šutej, Ljubo Ivančić, Joško Eterović, Đuro Seder, Petar Barišić te Boris Bućan.

ZAGREB

Program "Hrvatski suvremeni film", s izborom nagrađivanih hrvatskih filmova koji propituju položaj i odnos pojedinca u novim socijalno-političkim okolnostima, počeo je sinoć u Centru za kulturu "Trešnjevka" projekcijom filma "Iza stakla" Zrinka Ogreste. U okviru tog programa do 23. siječnja prikazat će se hrvatski filmovi različitih žanrova, cjelovečernjih i kratkometražnih igranih filmova, eksperimentalnih, dokumentarnih i animiranih filmova, od kojih su mnogi nagrađivani na prestižnim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu. Od dugometražnih uradaka na programu su filmovi koji su tematski vezani uz Zagreb, "Neka ostane među nama" Rajka Grlića, "Metastaze" Branka Schmidta i omnibus "Zagrebačke priče", a u kolažu animiranih filmova "Dragulji zagrebačke škole crtanog filma" prikazat će se radovi, među ostalim, Mimice, Vukotića, Dovnikovića, Dragića, Boureka, Marušića. Prikazat će se eksperimentalni filmovi Helene Schultheis, Ivana Faktora, Tomislava Gotovca, dokumentarci Ante Babaje, Lordana Zafranovića, Daniela Rafaelića, Leona Rizmaula, Tihane Kopše i Ljiljane Šišmanović, te kratki igrani filmovi Tanje Golić ("Nije da znam nego je to tako") i Dalibora Matanića ("Tulum"). Ulaz na sve projekcije je besplatan.

BJELOVAR

Bjelovar je osmi put domaćin Međunarodnog tjedna udaraljkaša- IPEW (International Percussion Ensemble Week), koji je počeo jučer i završava u subotu. Jučer je nastupio ženski kvartet „Klang“ kojega čine dvije udaraljkašice Anita Primorac i Kaja Farszky te dvije klaviristice Vlatka Peko i Ana Lucić. Atmosferu na festivalu je, uz djevojački zbor Glazbene škole Vatroslava Lisinskog iz Bjelovara zagrijao i nezaobilazni Bing Bang pod vodstvom Igora Lešnika, koji je i umjetnički direktor festivala. Gost solist bio je cijenjeni američki glazbenik Dave Smuels, koji će danas održati i predavanje te radionicu. Danas će se predstaviti francuski Orkestra Percussion - veliki sastav udaraljki čiji su članovi studenti viših godina Odsjeka za udaraljke Konzervatorija u Lyonu, a umjetnički voditelj im je Jean-Luc Rimey-Meille. Posljednjeg dana festivala, u subotu, on će također održati radionicu za sve zainteresirane. Treći put gostuje i Chin Cheng Lin. Posljednji dan ovogodišnjeg festivala, subota 22. siječnja, rezerviran je za samoborske udaraljkaše, ansambl Sudar te goste iz Mađarske, Sonus Percussion Ensemble iz Debrecena. Organizator IPEW-a je bjelovarska Glazbena škola „Vatroslav Lisinski“ u suradnji s Igorom Lešnikom.

DUBROVNIK

U dvorani samostana sv. Klare u Dubrovniku sinoć je predstavljen zbornik radova "Dubrovački benediktinci" koji su uredili zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić i dr. Marijan Sivrić. Višestoljetnim djelovanjem benediktinski samostani ostavili su vidljiv trag u povijesti dubrovačkog kraja, a iz dubrovačke benediktinske zajednice proistekli su biskupi, znanstvenici, pisci i povjesničari koji su zadužili kulturu dubrovačkog kraja i naroda, rečeno je na predstavljanju zbornika. Počeci benediktinskog redovništva na dubrovačkom području sežu u 11. stoljeće, a pošto je Napoleon 1806. okupirao i ukinuo Dubrovačku Republiku, 1808. ukinuo je i benediktinske samostane te je prije dva stoljeća prestao njihov organizirani život i rad u toj nadbiskupiji. Tijekom 12. i 13. stoljeća benediktinske zajednice bile su sve brojnije. Na dubrovačkom području bilo je devet muških samostana za koje se zna, i još toliko ih se spominje, ali je dvojbeno jesu li postojali. Benediktinke su, ne u isto vrijeme, bile u desetak samostana. Njihovi su samostani radi sigurnosti bili unutar gradskih zidina, za razliku od muških, koji su redovito bili izvan grada.U predstavljanju zbornika "Dubrovački benediktinci" sudjelovali su benediktinac otac Jozo Milanović i viši znanstveni suradnik i voditelj područnog centra Instituta "Ivo Pilar" u Dubrovniku dr. Vinicije Lupis.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙