FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: tdel
ZAGREB, 20. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB/OSIJEK - Nakon provedenih izvida i istražnih radnji utvrđeno je kako nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Tihomira Purde, hrvatskog branitelja uhićenog 5. siječnja na granici Hrvatske s BiH na temelju srbijanske tjeralice. Kako ne postoje zakonske osnove za poduzimanje kaznenog progona u Republici Hrvatskoj tako Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde o čemu je uz dostavljanje rezultata provedenih izvida i istražnih radnji obaviješteno Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, izvijestio je DORH na svojoj internetskoj stranici. Sukladno Sporazumu o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, sklopljenom između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku zaprimilo je presliku kaznenog spisa protiv hrvatskog državljanina Tihomira Purde zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika. Na osnovi podataka i tvrdnji iz dostavljenog spisa provedeni su izvidi, te istražne radnje ispitivanja svjedoka pred Županijskim sudovima u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci a što je obuhvatilo ispitivanje tridesetak osoba te prikupljanje raspoložive dokumentacije. Temeljem prikupljenih podataka i dokaza ne proizlazi osnovana sumnja da bi Tihomir Purda i druge osobe, protiv kojih je u tijeku istraga pred Tužiteljstvom za ratne zločine Republike Srbije zbog kaznenog djela ratnog zločina na štetu ranjenika, počinile to kazneno djelo. Purda se nalazi u pritvoru u Zenici. Srbijansko pravosuđe ga tereti za kazneno djelo ratnog zločina protiv ranjenika i bolesnika,.

ZAGREB - Odvjetnik Krešimir Krsnik, koji zastupa vukovarskog branitelja Tihomira Purdu, izjavio je danas kako je u postupak stavio da se Purdi prekine ekstradicijski postupak i pusti ga se na slobodu. Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku danas je izvijestilo kako je nakon provedenih izvida i istražnih radnji utvrđeno kako nema osnova za poduzimanje kaznenog postupka protiv Tihomira Purde, koji je 5. siječnja uhićen na granici Hrvatske s BiH na temelju srbijanske tjeralice i nalazi se u zatvoru u Zenici. "Ako kaznenog djela nema u Hrvatskoj, onda ga nema nigdje", rekao je Krsnik. Krsnik je rekao za Hinu kako je državno odvjetništvo uistinu napravio vrlo velik i seriozan posao. Istaknuo je da je u predistražnom postupku u roku tri dana, što pred policijom što pred istražnim sucem, saslušano 40-tak svjedoka i osumnjičenika, nakon čega nisu našli temeljnu osnovu da je itko počinio kazneno djelo.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada predložila izmjene Zakona o zračnim lukama kojima se omogućava davanje koncesija, a time i pokretanje investicijskih projekata u zračnim lukama. Osnovni razlog izmjenama Zakona je odluka Vlade o tome da izgradnja novog putničkog terminala i stajanke u Zračnoj luci Zagreb ide po modelu koncesija, kazao je ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Izmjene predviđaju mogućnost davanja koncesije radi gradnje i upravljanja zračnom lukom, što do sada nije bio slučaj, definira da rok koncesije može biti do najviše 40 godina, te utvrđuju koncesijsku naknadu. Određuje se i državni interes kod gradnje zračnih luka te postupak izvlaštenja nakretnina za takvu gradnju, kako bi se, po riječima Kalmete, izbjegla mogućnost zaustavljanja projekta zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Vlada je uredbama regulirala i način, postupak i uvjete dobivanja koncesije na turističkom zemljištu neprocijenjenom u postupku pretvorbe i privatizacije. Saboru je Vlada uputila i izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, kojima se određuju koeficijenti za izračun plaće predsjednika i suce budućeg Visokog upravnog suda te prvostupanjskih upravnih sudova.

ZAGREB - Na današnjem zatvorenom dijelu sjednice, Vlada Republike Hrvatske donijela je Odluku o određivanju Središnjeg registra osiguranika (REGOS) Pristupnom točkom (EU Access Point) za elektroničku razmjenu podataka u području koordinacije sustava socijalne sigurnosti priopćio je vladin Ured za odnose s javnošću. REGOS će obavljati poslove nacionalnog središta za povezivanje s nacionalnim institucijama drugih država članica Europske unije za potrebe koordinacije sustava socijalne sigurnosti, koja se provodi izravnom primjenom europskih uredbi za koordinaciju. Vlada je dala suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u razdoblju 2012. do 2015. godine, radi plaćanja naknade Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak za obavljanje poslova koji su predmet Ugovora o nalogu za obavljanje poslova ulaganja u fondove za gospodarsku suradnju.

ZAGREB - Hrvatski socijaldemokrati (HSD) ocijenili su danas kako su investicijski projekti, predstavljeni na sjednici Vlade, za koje je rečeno da su srce i mozak te Vlade, prije svega u službi predstojećih parlamentarnih izbora, spašavanja pojedinih posrnulih 'podobnih poduzeća' i daljnjeg održavanja koruptivnog modela upravljanja. Tih trideset projekata zbog toga potencijalno predstavljaju dodatni uteg za već financijski prezaduženu državu, ističe se u priopćenju predsjednika HSD-a Ivice Pančića. Bez promjene modela financiranja takvih velikih projekata, bez uspostavljene učinkovite kontrole trošenja financijskih sredstava i bez udaljavanja osoba koje su sudjelovale u dosadašnjem koruptivnom ponašanju, i ti će pompozno najavljeni projekti biti izvor nove pljačke hrvatskih poreznih obveznika, a dokaz tome je projicirana cijena koja je za većinu projekata već u startu znatno uvećana, primjerice za projekt navodnjavanja, dodaje se.

ZAGREB - Centar za mirovne studije danas je u Zagrebu upriličio javnu raspravu o Nacrtu strategije nacionalne sigurnosti na kojoj je državni tajnik u Ministarstvu obrane Pjer Šimunović istaknuo da je riječ o strateškom dokumentu sa smjernicama za razvoj sigurnosne politike u narednom razdoblju, dok su predstavnici nevladinih udruga isticali kako jer riječ o općenitom dokumentu koji bez akcijskog plana puno ne vrijedi. "Strategija je ovaj put postavljena puno šire tj. ne uključuje samo pitanja vojske, policije i sigurnosnih službi, već govori i o sigurnosnim izazovima kao što su migracije, energetika, ljudska prava i slično", kazao je Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije navodeći da su to i razlozi zbog čega su javnu raspravu pozvali različite nevladine udruge od Gonga do Zelene akcije kao i predstavnike drugih institucija. Predstavljajući Nacrt strategije nacionalne sigurnosti, Marko Vučak iz Službe za obrambenu politiku i planiranje MORH-a, naveo je da je ona rezultat rada povjerenstva s predstavnicima 19 državnih tijela i percipira skori ulazak Hrvatske u EU čime će u širem okviru ostvarivati svoje nacionalne interese.

MEĐURIĆ - Saborska zastupnica za češku i slovačku nacionalnu manjinu Zdenka Čuhnil otvorila u Međuriću u blizini Kutine obnovljenu zgradu područne škole Osnovne škole Banove Jaruge. Na investiciji vrijednoj 1,4 milijuna kuna Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te gradu Kutini zahvalila je ravnateljica Melita Posavčić. Od ovog polugodišta nastava se u toj školi održava u jednoj smjeni. Učenici su zahvalili programom na hrvatskome, češkome i slovačkom jeziku. Školstvo u Međuriću ima dugu povijest, od 1780. godine, a jezici manjina uče se već punih 90 godina. Na svečanosti su bile saborske zastupnice Marijana Petir i Ivanka Roksandić, kutinski gradonačelnik Davor Žmegač te ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Mirko Marković.

ZAGREB - Direktoru Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinku Mladineu danas je na još mjesec dana produljen istražni zatvor u kojem je od studenoga prošle godine, odlučio je sudac istrage Krešimir Devčić koji na zagrebačkom Županijskom sudu nadgleda USKOK-ovu istragu u aferi "Fimi media". Devčić je udovoljio zahtjevu USKOK-a i Mladineu produljio istražni zatvor zbog sumnje da bi na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Iz istih je razloga Mladineu boravak u Remetincu produljen i prije mjesec dana. Njegov odvjetnik Milenko Umičević najavio je žalbu na odluku o produljenju istražnog zatvora, jer smatra da nije opravdana sumnja kako bi Mladineo utjecao na svjedoke koji još nisu ispitani.

ZAGREB - Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je sucima Vrhovnoga suda imenovalo suca Županijskoga suda u Varaždinu Damira Kontreca te sutkinje zagrebačkoga Županijskog suda Jasenku Žabčić i Marinu Paulić. Sutkinja Općinskoga suda u Zlataru Tanja Pavelin-Borzić imenovana je za kaznenu sutkinju zagrebačkoga Županijskog suda, a na istom sudu za suce građanskog odjela imenovane su dosadašnje sutkinje Općinskoga građanskog suda u Zagrebu Iris Gović, Ana Gradišek i Vlasta Feuš. Za suce Županijskoga suda u Velikoj Gorici izabrani su Zinka Bulka, dosadašnja predsjednica Općinskoga suda u Vrbovcu, i Goran Škugor, sudac Općinskoga građanskog suda u Zagrebu. Sucima Visokoga prekršajnog suda imenovani su Tomislav Tomašić, Gordana Korotaj i Mirjana Margetić. Sudac Općinskoga suda u Čakovcu Milko Sambolek i sutkinja Općinskoga suda u Varaždinu Božica Mišak imenovani su sucima Županijskoga suda u Varaždinu. Sucima Trgovačkoga suda u Varaždinu imenovani su sudski savjetnik u Visokome trgovačkom sudu Radovan Raduka i sudska savjetnica u Općinskome sudu u Čakovcu Iris Hatvalić-Nemec, a za suce Trgovačkoga suda u Dubrovniku imenovane su pravnice Katarina Franković i Anka Muhoberac.

SPLIT/UMAG - Koordinacija triju udruga profesionalnih ribara "Naše more" iz Kaštela, "Mare Croaticum" iz Umaga, "Istarski ribar" iz Pule organizirat će u subotu istodobno u 12 sati prosvjede na devet mjesta - Splitu, Šibeniku, Zadru, Rabu, Krku, Malom Lošinju, Rijeci, Umagu i Puli. Po riječima predsjednika udruge profesionalnih ribara "Naše more" Tončija Frančića ribari će na prosvjedima izraziti nezadovoljstvo odnosom ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a posebice državnog tajnika u minstarstvu Tončija Božanića i suradnika, prema teškoćama ribara. "Prosvjedi će se organizirati pod geslom 'Trenutak istine' i bit će mirni, bez ometanja trajektnog prometa, a prijavili smo ih i policiji, od koje smo već dobili i odobrenje", rekao je Frančić danas za Hinu. Tražit ćemo ostavku državnog tajnika Božanića, zahtijevati proglašenje gospodarskog pojasa i, kako je istaknuo, uspostavu pune hrvatske suverenosti na 23.000 četvornih kilometara morskog prostora jer "talijanski ribari uništavaju resurse Jadrana i hrvatskog ribarstva", kazao je Frančić. "Nezadovoljni smo cijenom plave nafte i tražit ćemo da se zajamči cijena od četiri kune po litri", istaknuo je Frančić. Naglasio je kako su ribari nezadovoljni i pravilnicima za povlastice, gospodarski ribolov i očevidnike.

ZAGREB - U KBC-u Zagreb uspješno je danas nešto poslije 15 sati transplantirano srce koje je jutros eksplantirano u bolnici u Frankfurtu na Odri, a prijevoz do Berlina i natrag u Zagreb obavljen je vladinim zrakoplovom, priopćila je vlada. Vladinim zrakoplovom rano jutros izveden je humanitarni medicinski let Zagreb-Berlin-Zagreb radi transplantacije srca. Iz Zagreba je stručni liječnički tim poletio jutros u 4,37 sati prema Berlinu, a vozilom su se prevezli do bolnice u Frankfurtu na Odri, gdje je obavljena eksplantacija srca. Vladinim zrakoplovom iz Berlina srce je prevezeno u zagrebačku Zračnu luku Pleso u 10,59 sati, nakon čega je vozilom za prijevoz transplantiranih organa prevezeno u KBC Zagreb, gdje je nešto poslije 15 sati obavljena transplantacija, stoji u priopćenju.

RIJEKA - Uzrok nagnuća broda "Gulf Forest" je nestručan prekrcaj palubnog drvnog tereta i nepoznavanje količine balastnih voda u tankovima, čime je poremećena stabilnost, utvrdili su inspektori riječke Lučke kapetanije, o čemu je izvijestilo ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Nautički i brodostrojarski inspektori utvrdili su ukupno 16 nedostataka zbog kojih je brodu zabranjeno da isplovi, a dok se ne uklone nedostatci, premješten u sušačku luku. Osim nestručna mjerenja količine balastnih voda, što je bio osnovni uzrok nagnuća, utvrđene su i druge manjkavosti kao što je nedostatak ventila za ispumpavanje kaljužnih voda u nuždi, neispravnost brzozatvarajućih ventila tankova goriva, neuvježbanost posade u protupožarnoj vježbi i vježbi napuštanja broda, izvijestilo je ministarstvo. Brod "Gulf Forest", dug 78 metara, u riječku je luku uplovio 7. siječnja iz Egipta, plovi pod tanzanskom zastavom i u vlasništvu je brodara "Gulf Forest Shipping" S.A. Ukrcao je oko 1700 prostornih metara drva, a na bok se nagnuo 18. siječnja uoči isplovljenja.

SPLIT - U splitskoj Tehničkoj školi danas je otvoren trajni EE info kutak (o energetskoj efikasnosti) u kojem će se građani moći informirati i educirati o rabljenju energije iz obnovljivih izvora. Splitski EE info kutak je otvoren u sklopu projekta poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj koji godinama provode hrvatski ured UN-ovog programa razvitka (UNDP) i Ministarstvo gospodarstva uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Globalnog fonda za okoliš. Stručni savjetnik za poslove poticanja racionalnog gospodarenja energijom i energetsku učinkovitost u neposrednoj potrošnji u Fondu za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti Hrvoje Medarac je, otvarajući splitsko EE info kutak, istaknuo kako je i u Hrvatskoj "jeftina energija" prošlost. Treba se usmjeravati na rabljenje obnovljivih izvora energije, kazao je.

(Hina) xtdel yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙