FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 12. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministar obrane Davor Božinović i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač nakon razgovora u Hrvatskom vojnom učilištu s predstavnicima hrvatskih proizvođača naoružanja i vojne opreme ocijenili su da postoji velik potencijal u toj grani industrije i da to daje razloga za optimizam. Ministar Božinović istaknuo je da stupanj razvoja vojne industrije preslikava stupanj tehnološkog razvoja pojedine zemlje. Hrvatska je ostvarila uspjehe na tom području i uz pomoć institucija i hrvatske vlade, no može se učiniti i više. Dodao je da su najviše na tom području ostvarili sami proizvođači u oštroj konkurenciji na međunarodnom tržištu. Ministar gospodarstva Đuro Popijač izrazio je zadovoljstvo susretom s oko stotinjak predstavnika hrvatske vojne industrije uspješnih na domaćem planu, ali i na vrlo zahtjevnom međunarodnom tržištu. U ministarstvu gospodarstva i vladi smatramo da programi koje predviđaju ministarstva obrane te unutarnjih poslova, ali i drugi sektori mogu biti snažna poluga revitalizacije hrvatskog industrijskog sektora, ocijenio je Popijač.

ZAGREB - Zaključak mješovitog povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine da srbijansko Tužilaštvo za ratne zločine dostavi na razmatranje Državnom odvjetništvu RH kopiju spisa u slučaju hrvatskog branitelja Tihomira Purde može otvoriti mogućnost da Hrvatska preuzme slučaj gonjenja, ali to još uvijek nije službeni zahtjev da taj slučaj preuzme hrvatsko pravosuđe, rekao je Hini odvjetnik Ante Madunić. To još nije službeni zahtjev da Purdu gone hrvatske pravosudne vlasti nego se samo spis dostavlja na uvid kako bi se razmotrila mogućnost da hrvatska strana preuzme procesuiranje, kazao je Madunić zamoljen da protumači zaključak povjerenstva da Srbija Hrvatskoj dostavi kopiju spisa u slučaju Purda na razmatranje. Madunić očekuje da će, ako Hrvatska prihvati da procesuira Purdu, nakon toga vjerojatno uslijediti usmene konzultacije koje bi mogle rezultirati formalnim zahtjevom za gonjenjem Purde u Hrvatskoj, čime bi se stvorile pretpostavke da Hrvatska zatraži izručenje Purde. Purda je prošle srijede uhićen pri ulasku u BiH temeljem Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev srbijanske policije zbog sumnje da je počinio ratni zločin .

ZAGREB - Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta primio je danas predstavnike lokalnih vlasti Zabiokovlja i kazao im da je najjeftinije, najbrže i najsigurnije rješenje za sanaciju Stupice izgradnja tunela dužine oko 200 metara, čime bi već tri mjeseca blokirana cesta Vrgorac-Makarska ponovo mogla biti puštena u promet 1. srpnja ove godine, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture. Na sastanku je dogovoreno da će ministar osobno obići sporno područje već u idući ponedjeljak s ciljem da predloženo rješenje što prije prihvate mještani koji traže sanaciju odrona stijene na toj cesti.

UMAG - Grad Umag će od petka do polovice sljedećeg tjedna isplatiti 6,3 milijuna kuna nepovratne novčane pomoći dobivene vladinom odlukom kako bi se ublažile posljedice katastrofalne poplave koja je u rujnu prošle godine pogodila Bujštinu, poglavito područje Umaga. Fizičkim osobama je od te svote namijenjeno 5,23 milijuna, a pravnim osobama 1,08 milijuna kuna, priopćeno je iz grada Umaga.

ZAGREB - U Zagrebu se od 18. siječnja uvode niže cijene povlaštenih mjesečnih karata za parkiranje u svim zonama za sve korisnike, fizičke i pravne osobe, te nova, znatno povoljnija tarifa za obrtnike, objavljeno je danas na internetskoj stranici Grada Zagreba. Tako će fizičke osobe povlaštenu mjesečnu kartu za parkiranje u I. zoni plaćati 100 kuna, umjesto 110 kuna, u II. zoni 50 kuna, umjesto 55 kuna te u III. zoni 35 kuna umjesto 44 kune. Za pravne osobe će povlaštenu mjesečnu kartu za parkiranje u I. zoni plaćati 600 kuna, umjesto 800 kuna, u II. zoni 300 kuna umjesto 400 kuna, a u III. zoni cijena ostaje ista - 150 kuna.

DUBROVNIK - Povodom obilježavanja 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, jednog od najistaknutijih znanstvenika 18. stoljeća, u Dubrovniku je večeras počeo dvodnevni popularno-znanstveni projekt pod nazivom "Noć pod zvijezdama u Dubrovniku". Projekt je organizirao Institut Ruđer Bošković (IRB) u suradnji s Biskupijskom klasičnom gimnazijom Ruđera Boškovića iz Dubrovnika, gradom Dubrovnikom i Hrvatskim astrofizičkim društvom. Uz večerašnje promatranje teleskopima neba i sutra sunca, predviđena su i znanstveno-popularna predavanja o vezi između mašte i mitova o svemiru i stvarnih znanstvenih spoznaja.

ZAGREB - U povodu prve godišnjice smrti etnomuzikologa, akademika Jerka Bezića, Razred za glazbene umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) priredio je danas komemoraciju njemu u čast. Jerko Bezić bio je na čelu Akademijina Odsjeka za muzikologiju, a posebice se istaknuo u proučavanju glagoljaštva i glagoljaškoga crkvenog pjevanja u Dalmaciji. Akademkinja Koraljka Kos istaknula je da je Jerko Bezić (1929.-2010.) kao etnomuzikolog "dao veliki doprinos" tradicijskoj glazbi u sklopu djelovanja u Akademiji, čiji je redoviti član postao 1991. Proveo je mnoga terenska istraživanja, koja je objavio u knjigama i znanstvenim i stručnim časopisima, podsjetila je, dodajući kako je surađivao i na velikom projektu, ediciji Europa-Hrvatska, te organizirao svjetski skup o Franji Ksaveru Kuhaču.

ZAGREB - Spomen-ploča prof. dr. Ljudevitu Bariću (1902.-1984.), prirodoslovcu mineralogu, ravnatelju Mineraloškoga muzeja i znanstveniku svjetskoga glasa, rođenom u Zagrebu, otkrivena je danas u predvorju Hrvatskoga prirodoslovnog muzeja u Zagrebu.

SLAVONSKI BROD - Granična policija pronašla je sinoć oko 22 sata u suradnji s carinicima 87 kompleta mobitela skrivenih u prtljažniku osobnog automobila slavonskobrodskih registarskih oznaka, koji je zaustavljen na izlazu iz Hrvatske, priopćila je dana PU brodsko-posavska. Mobiteli u kompletu s punjačima baterije pronađeni su u prtljažniku automobila, na mjestu namijenjenome rezervnom kotaču. Automobilom je upravljao 32-godišnjak iz Slavonskog Broda, a zaustavljen je na izlazu iz Hrvatske.

SPLIT - Toksikološki nalaz načinjen u splitskome Kliničkome bolničkom centru (KBC) pokazao je da je 29-godišnji Cristopher Sean Bogdanovich, koji je nakon višednevne potrage 24. prosinca pronađen mrtav kod Komiže, umro od trovanja acetonom, rekao je patolog dr. Antonio Alujević. Dr. Alujević još ne zna kako je Amerikanac uzimao aceton, no isključuje mogućnost da ga je popio jer bi u tom slučaju ostavio trag na jednjaku.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙