FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: vkrb
ZAGREB, 20. siječnja 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati

ZAGREB - Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor najavila je danas desetak investicijskih projekata čija bi realizacija trebala početi u prvom tromjesečju ove godine, te poručila da Vlada neće tolerirati financijski nered i da priprema neke nove mjere u borbi protiv nelikvidnosti. Vlada je u jesen prošle godine predstavila 30 velikih investicijskih projekata vrijednih ukupno oko 14 milijardi eura. Premijerka Kosor je na konferenciji za novinare među projektima čija bi realizacija trebala početi do kraja ožujka izdvojila hidroelektranu Ombla, remont i sanaciju željezničke pruge Križevci-Koprivnica, projekte u vodoopskrbi i odvodnji, novi model poticanja prodaje izgrađenih stanova, itd. Vezano za problem nelikvidnosti, poručila je da Vlada neće tolerirati financijski nered te da Ministarstvo financija u tom smislu priprema i neke nove mjere. Izvijestila da su državna poduzeća do kraja prošle godine u troškovima poslovanja dodatno uštedjela 1,4 milijarde kuna, a za 1,1 milijardu kuna smanjila dospjele obveze. Na upit o prijedlogu njena savjetnika Borislava Škegre da se za smanjenje deficita ide na prodaju velikih državnih poduzeća, Kosor je poručila da se HEP sigurno neće prodavati te da se ništa neće rasprodavati.

ZAGREB - Srbijansko ministarstvo pravosuđa uputilo je popis hrvatskih državljana protiv kojih su negdašnji vojni sudovi u SFRJ i SRJ vodili postupke, doznaje se danas u hrvatskom ministarstvu pravosuđa. Dobili smo potvrdu srbijanskog ministarstva pravosuđa da su poslali popis koji će, očekujemo, stići do početka idućeg tjedna, kazala je za Hinu glasnogovornica hrvatskog ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić. Dostava popisa dogovorena je na prošlotjednoj zagrebačkoj sjednici proširenoga mješovitog povjerenstva za pripremu i razmjenu popisa osoba optuženih ili osuđenih za ratne zločine. Tada je rečeno kako je riječ o sistematiziranim podatcima o hrvatskim državljanima protiv kojih je pred negdašnjim vojnim sudovima u SFRJ i SRJ prije 2003. vođen postupak i donesena presuda ili se vodi istraga za kaznena djela ratnih zločina, zbog čega su raspisane međunarodne ili interne tjeralice. Pitanje popisa hrvatskih državljana protiv kojih srbijansko pravosuđe vodi postupke zbog ratnih zločina aktualizirao je slučaj hrvatskog branitelja Tihomira Purde koji je prije dva tjedna uhićen pri ulasku u BiH na temelju Interpolove tjeralice na zahtjev srbijanske policije, iako nije bio na popisu 40-ak osoba koji je Hrvatskoj dostavila Srbija.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada danas odbila ponudu Crown Investmenta za privatizaciju riječkog 3. maja i odlučila raspisati novi natječaj za prodaju 83,32 posto riječkog brodogradiliša pod posebnim uvjetima, za jednu kunu. Ponuda njemačkog Crown Investmenta odbijena je zbog problema koje ima tvrtka koja stoji za tog ponuđača, austrijska tvrtka A-tec, pa je Vlada prihvatila žurno pokretanje novog natječaja koji će trajati desetak dana, objasnio je na sjednici Vlade ministar gospodarstva Đuro Popijač. Crown Investment bio je jedini ponuđač za 3. maj u drugom privatizacijskom krugu i Vlada je bila zaključila s njim nastaviti razgovore. Ministarstvo je, kaže Popijač, tijekom jeseni intenzivno radilo s ponuđačem na programu restrukturiranja koji je proslijeđen Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja i Europskoj komisiji i sam je program kvalitetno ocijenjen. Međutim, tvrtka koja stoji iza ponude Crown Investmenta, austrijska korporacija A-tec, kompanija Mirka Kovatsa, je tijekom studenog prošle godine zapala u teškoće i proglasila insolventnost. Uvjeti natječaja u trećem krugu bit će isti kao i u drugom krugu, a 83,32 posto riječkog 3. maja prodaje se po početnoj cijeni od 1 kune, a među obveznim uvjetima za ponuditelje su program restrukturiranja, a i u ukupnim troškovima restrukturiranja ponuđač mora sudjelovati s najmanje 40 posto.

ZAGREB - Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske upozorio je danas da Ministarstvo pravosuđa dopisom koji uputilo 29. prosinca 2010. kaznionicama, zatvorima i odgojnim zavodima preporučuje diskriminaciju službenika zatvorskog sustava. Dopisom se službenici svrstavaju u dvije kategorije zaposlenika - one kojima se za poslove koji uključuju "organiziranje i nadzor rada zatvorenika" priznaje dodatak na posebne uvjete rada od 5 posto i one kojima se za iste poslove priznaje 25 posto dodatka, tvrdi sindikat u priopćenju. Kriterij po kojem se za isti posao priznaje različit postotak dodatka ovisi o tome jesu li se službenici žalili na rješenje kojim im je Uprava za zatvorski sustav smanjila dodatak s 25 na 5 posto, ističe sindikat. Službenicima koji su podnijeli žalbu Odbor za državnu službu poništio je rješenje Uprave za zatvorski sustav i priznao pravo na dodatak od 25 posto, sukladno Uredbi o poslovima s posebnim uvjetima rada u državnoj službi. Oni pak koji se nisu žalili, jer su možda vjerovali da njihov poslodavac postupa u skladu s propisima, pa su njihova rješenja o rasporedu kojima im je smanjen dodatak na posebne uvjete rada postala izvršna, ostali su kratkih rukava, odnosno bez dodatka od 25 posto. Iako je Ministarstvo pravosuđa odgovor uputilo kaznenim tijelima "radi ujednačenog postupanja", njime se zapravo legalizira neujednačeno postupanje i vrednovanje rada službenika zatvorskog sustava, odnosno njihova diskriminacija, ocjenjuje se u priopćenju. Sindikat od ministra pravosuđa Bošnjakovića traži hitno poništenje nezakonitih rješenja o rasporedu, u protivnom će protiv Ministarstva pravosuđa podići tužbu zbog diskriminacije.

ZAGREB - Sindikat policije Hrvatske (SPH) reagirao je danas na Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, oštro se usprotivivši smanjenju mirovina policijskih službenika, o čemu su, kako navode u priopćenju, izvijestili i predsjednicu vlade Jadranku Kosor. SPH tvrdi kako mirovine policijskih službenika nisu povlaštene te su mišljenja kako je u budućnosti potrebno učiniti sve da se one poboljšaju kada se Hrvatska gospodarski oporavi, a do tada bi se, kako navode, trebale barem održati na dosadašnjoj razini. Kako netko može smatrati povlaštenom mirovinu od 2500 do 3000 kuna i uopće razmišljati o njihovom smanjenju osobito kada se radi o mirovinama policijskih službenika, pitaju se sindikalci, napominjući kako trenutno uvjete za mirovinu mogu ostvariti samo oni policijski službenici koji su radili policijski posao tijekom cijelog trajanja Domovinskog rata. Od vlade također traže uključivanje predstavnika SPH u radnu skupinu za izradu nacrta tog zakonskog prijedloga, poručujući kako su u cilju zaštite prava policijskih službenika, spremni poduzeti sve potrebne sindikalne akcije.

ZAGREB - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je danas da investicijski projekti koje je danas vlada najavila predstavljaju popis želja koje vlada nije ostvarila, a mogla je, i svjedoči o njezinim propustima. To je podsjetnik na sve ono što vlada nije učinila na tom tragu i 10 mjeseci prije izbora javnost zasipati s takvim projektima nije fer, ni realno ostvarivo. Radi se o potrebnim projektima relevantnim za Hrvatsku, no nedostaju izvori financiranja i SDP će se potruditi doći do njih, dobije li povjerenje birača i utvrditi prioritete, rekao je Milanović na konferenciji za novinare. U prioritete je svrstao željeznički koridor Rijeka-Budimpešta i energetski sektor. Milanović je podsjetio da do kraja ove godine neće biti dovršena autocesta do Ploča, a oko pelješkog mosta učinjeno je vrlo malo. Otvorena je tek hidroelektrana Lešće i bilanca vlade Sanadera i Kosor je vrlo loša, drži Milanović i podsjeća da su uglavnom dovršavani projekti prethodne SDP-ove koalicijske vlade. Hrvatska će, nažalost, biti jedna od rijetkih u Europi koja ove godine neće ostvariti gospodarski rast i potreban nam je zaokret i donošenje konkretnih odluka. Upitan o privatizaciji HEP-a, Hrvatskih šuma i Hrvatskih voda, Milanović je istaknuo da je to nacionalno bogatstvo i ne bi ga trebalo privatizirati, ni nakon ulaska u Europsku uniju. Što je privatizirano, privatizirano je loše, posebice Ina, drži Milanović i dodaje kako je poželjan ulazak kapitala u osiguravajuće društvo (Croatia osiguranje).

ZAGREB - Jedan od osnivača Hrvatske Republike Herceg-Bosne Ivan Bender mogao bi biti među prvim osuđenicima iz BiH koji će zatvorsku kaznu služiti u Hrvatskoj, a o tome će konačnu riječ dati hrvatski Vrhovni sud koji je održao sjednicu u povodu njegove žalbe. Bivši čelnik iz HR Herceg-Bosne i bivši dopredsjednik HDZ-a BiH žalio se na lanjsku odluku zagrebačkoga Županijskog suda o potvrđivanju pravomoćne presude Vrhovnog suda Federacije BiH iz 2006., kojom je osuđen na četiri i pol godine zatvora zbog zlouporabe položaja ili ovlasti u privatizaciji mostarskog hotela "Ero". Tu je presudu 2008. potvrdio i Ustavni sud BiH, a u lipnju prošle godine ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je da Bender kaznu odsluži u Hrvatskoj na temelju sporazuma o međusobnom izvršavanju pravomoćnih sudskih odluka u kaznenim stvarima između dviju država. Glasnogovornik hrvatskoga Vrhovnog suda Dražen Tripalo za Hinu je potvrdio da je jučer održana javna sjednica povodom Benderove žalbe, no nije želio otkriti konačnu odluku dok ne bude dostavljena strankama. Ako vrhovni sud odbaci Benderovu žalbu i potvrdi odluku županijskog suda bivšem čelniku iz HR Herceg-Bosne, za njega više nema redovitih pravnih lijekova, osim podnošenja ustavne tužbe koja odgađa izvršenje kazne. Bender se iz Neuma doselio u Zagreb 2006., dva dana nakon što je vrhovni sud Federacije BiH potvrdio kaznu jer je kao direktor mirovinskog fonda Federacije BiH nezakonito prodao mostarski hotel "Ero".

ZAGREB - Dijelovi ploveće dizalice "Veli Jože" danas će se pohraniti u skladište trgovačkog društva "Plovput" u Splitu (Stinice) radi zaštite dijelova od propadanja i oštećenja u brodogradilištu i ostat će u skladištu sve dok se ne stvore preduvjeti za smještaj u Pomorskom muzeju u Splitu na Gripama, priopćeno je danas iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Dijelovi su jučer iz NCP-ova Remontnog brodogradilišta u Šibeniku u organizaciji Ministarstva dopremljeni u Split, a među njima su karakteristični dijelovi dizalice uključivo i zapovjednički most. Ministarstvo je naručitelj i posebne slikovne brošure kojom će se predstaviti povijest plutajuće dizalice „Veli Jože“ koja će zajedno s ostacima dizalice biti predana Pomorskom muzeju gdje će je moći vidjeti posjetitelji. Ukaže li se potreba, Ministarstvo će u svrhu zaštite poduzeti i sve mjere kako bi se sačuvani ostaci dizalice podvrgli konzerviranju, stoji u priopćenju. Legendarni brod-dizalica "Veli Jože" završio je prošlog ljeta svoj radni staž dulji od 50 godina. Izgrađen je u Rotterdamu 1949. godine i jedan je od najpoznatijih hrvatskih brodova u novijoj pomorskoj povijesti, a sudjelovao je u mnogim hidrograđevinskim akcijama u Hrvatskoj i svijetu.

ZAGREB - Uspostava redovita linijskog pomorskog prometa kroz Mali Ždrelac između otoka Ugljana i Pašmana, najavljena za petak, 21. siječnja, odgođena je do daljnjega, priopćila je danas Agencija za obalni linijski pomorski promet. Navodi kako ju je danas u 11,40 sati zadarska Lučka kapetanija obavijestila da zbog izrazito nepovoljna vremena nije moguće postaviti pomorske svjetlosne oznake bez kojih se Mali Ždrelac ne može pustiti u promet. Tako će brodovi riječke Jadrolinije i dubrovačke tvrtke G. & V. Line d.o.o., koji plove na državnim brodskim linijama 405 Rava-Iž-Zadar i 405a Sali-Zaglav-Zadar, te na brzobrodskim linijama 9406 Zadar-Zaglav-Sali i 9404a Zadar-Iž-Rava, još neko vrijeme ploviti duljim putom, kroz Veli Ždrelac između otoka Ugljana i Rivnja, navodi u priopćenju agencija.

ZAGREB - Hrvatska liga protiv raka i udruga Zdravka upozorili su danas, u povodu 4. hrvatskog dana mimoza, koji će se obilježiti u subotu 22. siječnja diljem Hrvatske, kako se kod nas svakoga dana jednoj ženi dijagnosticira rak vrata maternice, dok svakog trećeg dana jedna žena umre od njegovih posljedica. Edukacija, cijepljenje i probir, odnosno redoviti papa test, dobar su temelj za trajno iskorjenjivanje tog karcinoma, rekao je predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga. Podsjetio je kako se godišnje u svijetu dijagnosticira oko 500.000 novih slučajeva raka vrata maternice, a gotovo 250.000 žena od njega umre. U Hrvatskoj trenutno od te bolesti boluje oko 1700 žena. Svake se godine dijagnosticira oko 400 novih slučajeva, a više od 120 žena godišnje od posljedica raka vrata maternice umre. Cilj 4. hrvatskog dana mimoza je upozoriti na važnost prevencije, a edukativni štandovi i akcije bit će organizirani u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Gospiću, Makarskoj, Novoj Gradiški, Okučanima, Požegi, Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Čakovcu, Bjelovaru, Kaštelima, Labinu, Imotskom, Kninu, Zadru, Senju, Dubrovniku, Varaždinu, Puli i drugim hrvatskim gradovima. Na njima će se 22. siječnja prodavati grančice mimoze te dijeliti edukativni materijali i stručni savjeti o sprječavanju raka vrata maternice.

RIJEKA - Na Županijskom sudu u Rijeci danas je počelo ponovljeno suđenje za krijumčarenje 208 tona vojnog eksploziva na brodu "Boka Star", otkrivena u riječkoj luci u listopadu 2002. Optuženi su vlasnik i zapovjednik broda Marko Balić i Josip Nikolić te prvi časnik palube Damir Balabušić, svi iz Crne Gore, za izbjegavanje carinskog nadzora i nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari, a Balić još i za krivotvorenje službene isprave. Na današnjem suđenju pred sudskim vijećem, kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić, Balić i Nikolić, koji je došao na raspravu, izjavili su da se ne osjećaju krivima. Balabušiću će se i ovaj put suditi u odsutnosti. Tereti ih se da su na brod u barskoj luci u Crnoj Gori ukrcali 208 tona baruta višestruke primjene u vojnoj industriji. Teret je bio deklariran kao aktivni ugljen i filteri za vodu. Brod "Boka Star" je do Rijeke doplovio tegleći drugi brod iz Crne Gore. Nakon ulaska u riječku luku otkriven je ilegalni teret te su uhićeni Nikolić i Balabušić. Oni su pušteni nakon dva mjeseca pritvora..

SPLIT - Na graničnom prijelazu u Kamenskom policija je skrivene u osobnom automobilu pronašla 11 komada koža zaštićene indijske zmije kobre, izvijestila je danas splitska policija. Zmijske kože su bile u osobnom automobilu zadarskih registarskih pločica, a u Hrvatsku ih je iz Bosne i Hercegovine krijumčario M. L. (45) iz Pakoštana. Policija je navela kako je zmijske kože skrio u kacigi koju je potom spremio u putnu torbu. Nije ih prijavio na granici, no policija ih je pregledom prtljage pronašla i oduzela. Protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog izbjegavanja carinskog nadzora.

ŠIBENIK - Policija je kazneno prijavila 20-godišnjeg kninskog hakera koji je gotovo godinu dana nezakonitim upadima na tuđe internetske stranice i mailove krao identitete korisnika i web administratora, stoji u priopćenju šibensko-kninske Policijske uprave. Policija je utvrdila osnovanu sumnju kako je Kninjanin od 1. siječnja do 17. studenoga prošle godine osobnim računalom i laptopom u više navrata skenirao nekoliko internetskih stranica, tražio njihove slabe točke te s njih skidao korisničke podatke, odnosno lozinke i imena korisnika, iako je bio svjestan da su te stranice zaštićene, a probijanje njihove zaštite nezakonito. Pritom je pribavio ne samo lozinke i korisnička imena administratora i korisnika više stranica nego i velik broj email adresa korisnika iz cijelog svijeta koji se koriste uslugama gmail.com., hotmail.com i yahoo.com. Na taj je način kninski haker u svakom trenutku mogao pristupiti stranici kao njihov korisnik i mijenjati podatke, bez znanja vlasnika korisničkih podataka.

ZAGREB - Jazz ciklus Lisinski/Hrvatsko društvo skladatelja u ovoj će sezoni organizirati sveukupno pet koncerata jazz orkestara i jazz pijanista, najavili su organizatori najavivši već za 28. siječnja koncert najznačajnijeg svjetskog latin pijanista Gonzala Rubalcaba koji će nastupiti u klavirskom triju. Pet koncerata u Dvorani Vatroslav Lisinski dovesti će ljubiteljima jazza svjetske zvijezde i vrhunski repertoar, najavio je na konferenciji za novinare glavni tajnik Hrvatskog društva skladatelja Antun Tomislav Šaban, koji je podsjetio da se Jazz ciklus održava već 11 godina. Jazz ciklus završit će u svibnju koncertom Gerald Clayton Tria. Najmlađi član jazz obitelji Clayton prvi će puta gostovati u Hrvatskoj a komorno umijeće jazza bit će ozračje njegovog prvog zagrebačkog koncerta, najavio je Antun Tomislav Šaban.

ZAGREB - Specijalitete bilogorske kuhinje pripravljali su danas zajedno učenici Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" u Zagrebu i bjelovarske Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole koji se školuju za zanimanja pomoćnog kuhara i slastičara u okviru projekta "Uši širom otvorene" iz EU-ova programa za Hrvatsku. "Provedbom jednogodišnjeg projekta, od 1. rujna 2010. do 1. rujna 2011., nastoji se ojačati kompetencija učenika s oštećenim sluhom i drugim oštećenjima, a i nastavnika ugostiteljskih strukovnih škola za rad s njima, te potaknuti poduzetnike da uključuju osobe s invaliditetom na tržište rada", navela je Brigita Jerić, jedna od sudionica tima koji je osmišljavao projekt. "Praktičnim radionicima iz kuharstva i slastičarstva u simuliranu restoranu i radionici za jačanje psihosocijalnih mogućnosti za rad želimo osposobiti učenike s teškoćama za rad", izvijestio je projekt-menager Filip Tanay. Svi sudionici projekta, koji su u rad uključeni volonterski - kuhari, psiholozi, sociolozi, nastavnici praktične nastave i kulinarstva - složili su se kako to omogućuje da se u poslodavaca razbiju predrasude da su njihovi učenici u kuhinji sposobni samo guliti krumpir

(Hina) xggoj yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙