FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 20. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati.

PORT-AU-PRINCE - Epidemija kolere na Haitiju nastavlja se usporavati s osam smrtnih slučajeva dnevno prošlog tjedna i ukupno 3889 mrtvih do 16. siječnja, prema najnovijim podacima haićanskog ministarstva zdravstva. Od širenja epidemije polovicom listopada, 194.000 osoba službeno je zaraženo, od čega je 109.000 hospitalizirano. Širenje zabilježeno između 12. i 16. siječnja najsporije je u tri mjeseca, ističe se u grafičkom prikazu vlasti. Tri smrtna slučaja zabilježena su 15. siječnja, što je najmanje od polovice listopada, nasuprot više od 70 slučaja 27. prosinca te više od 105 njih 19. prosinca, piše u dokumentu.

WASHINGTON - Tuniska vlada mora organizirati tranziciju prema demokraciji, izjavio je u srijedu glasnogovornik američke diplomacije Philip Crowley, dodajući da SAD namjerava pomoći Tunisu da dođe do tog cilja. "Tuniski narod je rekao svoje", kazao je glasnogovornik. "Privremena vlada mora organizirati istinsku tranziciju prema demokraciji", dodao je on. "SAD će pružiti pomoć". Tuniski tranzicijski predsjednik Fued Mebaza obvezao se u srijedu na "potpuni prekid s prošlošću", dok su tisuće Tunišana nanovo zatražile povlačenje iz privremene vlade osoba iz nekadašnjeg režima.

DUBLIN - Irska tjedno u prosjeku izgubi 1000 ljudi koji emigriraju zbog gospodarske krize, pokazali su četvrtak objavljeni rezultati istraživanja Instituta za ekonomska i društvena istraživanja (ESRI) u Dublinu. Neviđena financijska kriza prisiljava irsko stanovništvo, posebno mlađu populaciju sa sveučilišnim diplomama, da ponovo potraži mogućnosti u inozemstvu a iseljavanje je postalo jedna od važnih tema pred parlamentarne izbore. Irski premijer Brian Cowen izrazio je nadu da će povećani izvoz ove i 2012. godine donijeti i gospodarski rast i tako pomoći zemlji da ispuni dužničke i financijske obveze u okviru paketa pomoći EU-a i MMF-a. Međutim ESRI, nezavisni institut koji djelomično prima pomoć ministarstva financija, drži da gospodarski rast temeljen na izvozu neće stvoriti dovoljno radnih mjesta da se zaustavi emigracija. "Mi radije gledamo na zapošljavanje kao indikator. Rast izvoza ne generira odmah porast radnih mjesta. Dok potrošnja bude niska vrlo će teško doći do porasta zapošljavanja", rekao je jedan od autora istraživanja Alan Barret.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙