FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 15. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

ZAGREB - Državni tajnik za politička pitanja Mario Nobilo sudjelovao je u petak na komemoraciji za veleposlanika Richarda C. Holbrookea u Washingtonu kao predstavnik Vlade Republike Hrvatske, priopćio je u subotu MVPEI. Državnog tajnika Nobila, ujedno i posebnog predstavnika RH za Afganistan i Pakistan, zajedno s ostalim posebnim predstavnicima za Afganistan i Pakistan primila je američka državna tajnica Hillary Clinton prije komemoracije. Tijekom boravka u Washingtonu Nobilo je održao i redovite političke konzultacije u Državnom tajništvu i Vijeću za nacionalnu sigurnost SAD-a. Veleposlanik Holbrooke koji je obnašao dužnost posebnog američkog predstavnika za Afganistan i Pakistan preminuo je 13. prosinca 2010. godine u Washingtonu. Komemoracije je nazočila je i hrvatska veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar-Kitarović, stoji u priopćenju.

TUNIS - Tunisko Ustavno vijeće objavilo je da je u skladu s odredbama ustava predsjednik parlamenta privremeni predsjednik, a ne premijer, javila je državna televizija. Vijeće, najviše tijelo vlasti u zemlji za ustavna pitanja, također je priopćilo da se prema ustavu novi predsjednički izbori moraju održati u roku od 60 dana. Tuniski premijer Mohamed Ganuši rekao je u petak navečer na televiziji da će privremeno obnašati predsjedničku dužnost umjesto Zina El Abidina Ben Alija koji je pobjegao u Saudijsku Arabiju. Ganuši se pozvao na članak 56 ustava, ali je pozivanje na taj članak osporio ustavni stručnjak Sadok Belaid koji je ocijenio da se zapravo trebalo pozvati na članak 57 koji predviđa da dužnost privremenog predsjednika republike preuzima predsjednik donjeg doma parlamenta i za najviše 60 dana saziva parlamentarne izbore. Tuniski zračni prostor i aerodromi otvoreni su za civilne letove, javila je službena novinska agencija u subotu, dan nakon što je otkazano nekoliko letova. Vojska je na ulicama Tunisa jer skupine ljudi divljaju po gradu, pale zgrade i napadaju građane i imovinu, a vojni helikopter kruži nad središtem grada.

TEHERAN - Predstavnici IAEA-e, prvenstveno zemalja bliskih Teheranu, stigli su u Iran u posjet dvaju nuklearnih postrojenja, javljaju u subotu mediji dok je EU odbio poziv kao i Rusija i Kina. Predstavnici "trojke nesvrstanih zemalja, skupine 77, Arapske lige, Sirije, Venezuele i Omana, sudjeluju u tom posjetu", izjavio je veleposlanik Irana pri IAEA Ali Asgar Soltanieh, javlja novinska agencija Fars. Rusija i Kina, važni saveznici Irana, odbili su poziv. "Pokazat ćemo dva nova nuklearna uspjeha u području medicine prigodom posjeta Araku", izjavio je Ali Akbar Salehi, privremeni šef iranske diplomacije, ujedno šef Iranske organizacije za atomsku energiju. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak da poziv Teherana "zaslužuje" da mu se obrati "pozornost", ali da ne može zamijeniti inspekcije IAEA. U Pekingu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hong Lei ističe da je "predstavnik Kine u Beču još ondje pa će teško moći doći" u posjet koji organizira Iran što je protumačeno kao ljubazno odbijanje. EU je brzo odbio poziv upućen Mađarskoj kao predsjedavajućoj zemlji EU-a, ocijenivši da je na "IAEA da posjeti" iranska nuklearna postrojenja.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙