FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 7. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ROCKHAMPTON

Operacije čišćenja i sanacije šteta počele su u petak u nekoliko gradova na sjeveroistoku Australije, pogođenom neviđenim poplavama, no mogle bi ih uskoro prekinuti nove padaline. U posljednjih desetak dana, nakon obilnih kiša kakve nisu zabilježene desetljećima, poplavljeno je četrdesetak gradova u pokrajini Queensland, na području s 200 tisuća stanovnika velikom poput Francuske i Njemačke zajedno. Deseci tisuća ljudi morali su napustiti svoje domove, a šteta na stambenim objektima i u gospodarstvu mjeri se u milijardama dolara. Tri su osobe poginule u poplavama. U Emeraldu, ruralnoj zajednici 250 km udaljenoj od mora, poplavljenoj u razini 80 posto, operacije čišćenja u punom su jeku. U Rockhamptonu, na obali, gradu od 75.000 stanovnika gotovo odsječenom od svijeta zbog razine vode, stanovnici će se moći vratiti kućama najranije za tjedan dana. Razina vode spuštat će se vrlo polako a gradu prijete nove padaline za vikend, prema meteorološkim predviđanjima.

WASHINGTON

Američki ministar obrane Robert Gates najavio je u četvrtak uštede u proračunu Pentagona od 78 milijardi dolara u idućih pet godina, uz smanjivanje brojnosti kopnene vojske i marinaca, povećanje premija zdravstvene skrbi za vojnike i druge mjere štednje. Taj je potez dio širih napora Obamine administracije za smanjivanje ogromnog godišnjeg proračuna vojske, većeg od 500 milijardi dolara, u svjetlu napora za obuzdavanje nacionalnog deficita. "Mi nismo izuzeti od nadzora i zatraženo je da vidimo što možemo napraviti s manje dolara", rekao je Gates novinarima u Pentagonu. On je ocijenio da proračun predstavlja minimalnu razinu nužne potrošnje za obranu, s obzirom na "mnoge sigurnosne izazove u svijetu".

SEUL

Južnokorejske i američke snage razmještene u Južnoj Koreji snizile su stupanj pripravnosti ne temelju obavještajnih informacija prema kojima je i Sjeverna Koreja ublažila stupanj pripravnosti svojih postrojba na zapadnoj obali poluotoka, javili su u petak južnokorejski mediji. Sjevernokorejske snage, među kojima i topničke postrojbe koje su granatirale južnokorejski otok krajem studenoga, nalazile su se dosad u stanju povišene pripravnosti, ali sada su, kako se čini, u stanju redovite pripravnosti, javila je agencija Yonhap. "Sada proučavamo stanje kako bismo vidjeli jesu li te mjere povezane s pomirljivim gestama koje su dolazile sa Sjevera, poput ponude za početak pregovora", rekao je jedan južnokorejski vladin izvor za Yonhap. Južnokorejska vojska odbila je komentirati medijska izvješća. "Ne komentiramo obavještajna pitanja", rekao je jedan vojni dužnosnik.

TEGUCIGALPA

Osam osoba ubijeno je a tri su ranjene u noći s četvrtka na petak u napadu na autobus koji su izvršile nepoznate naoružane osobe blizu Catacamasa, 200 km istočno od glavnog grada Hondurasa Tegucigalpe, objavila je policija. Sedam osoba je ubijeno, među kojima dvije bebe, a osma je preminula nakon što je primljena u bolnicu, rečeno je iz istog izvora. Vozač autobusa pogođen je rafalom iz automatske puške AK-47. Zasad nisu poznati motivi napada. Honduras ima jednu od najviših stopa ubojstava na svijetu, s 57 mrtvih na 100.000 stanovnika, a svakoga dana u sukobima između naoružanih bandi život izgubi prosječno dvanaest osoba.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙