FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 6. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati:

KAIRO - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak i izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak su u Egiptu razgovarali o naporima što ih je potrebno poduzeti da bi se ponovno pokrenuo mirovni proces s Palestincima, koji je trenutačno u bezizlaznoj poziciji, izvijestila je egipatska novinska agencija Mena. Razgovori se vode u Šarm el-Šeiku ljetovalištu na Crvenom moru, a njihova glavna tema su "napori što ih je potrebno poduzeti da bi se izašlo iz sada bezizlazne situacije u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestinaca", prenosi Mena. Agencija ističe kako je do blokade pregovora došlo nakon izraelske odluke o nastavku izgradnje na području Zapadne Obale. Izravni mirovni izraelsko-palestinski pregovori ponovno su pokrenuti 2. rujna u Washingtonu nakon 20-mjesečne stanke i nakon intenzivnih američkih diplomatskih napora, no ponovno su suspendirani nakon tri tjedna, budući da su Palestinci tražili produljenje moratorija na izraelsko naseljavanje, što je Netanyahu odbio.

WASHINGTON - SAD planira poslati u Afganistan još 1.400 marinaca kako bi pomogli očuvati krhku stabilnost, samo nekoliko mjeseci prije planiranog povlačenja američke vojske, objavio je u četvrtak list The Wall Street Journal. Nasilje u Afganistanu je na najgorem stupnju dosad s rekordnim brojem žrtava na svim stranama uključenima u sukob i pobunom koja se širi iz tradicionalnih talibanskih uporišta na jugu i istoku na nekoć mirna područja sjevera i zapada zemlje. U prošlomjesečnom izvješću američkog predsjednika Baracka Obame navodi se da američke i snage NATO-a postižu uspjehe u borbi protiv talibana, ali još ima ozbiljnih izazova. U izvješću se također ističe da se SAD drži plana postupnog povlačenja svojih vojnika.

LJUBLJANA - U Sloveniji je od četvrtka teče rok od 35 dana u kojemu sindikalne i druge udruge moraju prikupiti 40.000 potpisa za organizaciju referenduma o mirovinskoj reformi. Prikupe li dovoljan broj potpisa, parlament bi morao raspisati referendum na kojemu bi građani odgovarali na pitanje treba li stupiti na snagu novi zakon o mirovinskoj reformi koji je parlament prihvatio prije mjesec dana. Istodobno s početkom roka za prikupljanje potpisa za referendum slovenska vlada odlučila je u četvrtak ustavnom sudu postaviti pitanje o ustavnosti takvog referenduma.

ŽENEVA - Voditeljica UN-ova Odjela za ljudska prava Navi Pillay u četvrtak je pozvala sudanske vlasti da referendum o neovisnosti juga zemlje, koji će se održati u nedjelju 9. siječnja, ne obilježe kršenja prava birača, prije ili nakon održavanja referenduma. "Riječ je o kritičnom trenutku u povijesti Sudana. Iznimno je važno da glasovanje bude slobodno i pravedno", istaknula je. Stanovnici Južnog Sudana o svojoj će neovisnosti glasovati u nedjelju. Visoka predstavnica UN-a ocijenila je iznimno važnim da "savezna vlada i vlada Južnoga Sudana poduzmu hitne i učinkovite mjere koje će omogućiti okončanje bilo kakvog pokušaja nasilničkog ponašanja grupa ili pojedinaca ili "izvrtanja rezultata izbora.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙