FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 16. siječnja 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

TERESOPOLIS - Brazilska predsjednica Dilma Rousseff proglasila je u subotu trodnevnu žalost u toj zemlji nakon razornih poplava i odrona tla zbog obilnih kiša, koji su odnijeli gotovo 600 života u planinskom području blizu Rija, gdje se stanovnici u očaju bore s kaosom i nestašicom osnovnih životnih potrepština. Po posljednjem izvješću civilne zaštite objavljenom u subotu najmanje 583 osobe su poginule u toj katastrofi, jednoj od najtežih u brazilskoj povijesti, a 14.000 ljudi ostalo je bez krova nad glavom u tom poljodjelskom i vinogradarskom području, stotinjak kilometara od Rija, gdje planinski vrhunci dosežu visinu i do 2.200 metara. Do sada je najveći broj stradalih u poplavama u Brazilu zabilježen 1967. godine kada je poginulo 437 osoba.

RIO DE JANEIRO - Papa Benedikt XVI. uputio je u subotu poruku u kojoj izražava suosjećanje sa žrtvama poplava i odrona koji su u planinama pokraj Rija odnijeli gotovo 600 života. U poruci objavljenoj na internetskoj stranici nadbiskupije Rija, Sveti Otac je rekao da je "potresen zbog tragičnih posljedica jakih kiša" i da izražava svoju "duhovnu blizinu stanovnicima Rija". Papinu poruku je apostolskom nunciju u Brazilu, msgr. Lorenzu Baldisseriju prenio državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone.

TEHERAN - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad, saveznik libanonskog Hezbollaha, pozvao je u subotu na brzo rješavanje političke krize u Libanonu, u telefonskom razgovoru s turskim premijerom Recepom Tayyipom Erdoganom, izvijestila je službena agencija Irna. Ahmadinedžad i Erdogan su "pozvali na brzo donošenje odluke, bez ikakva upletanja sa strane, kako bi se riješio problem" Libanona, javlja Irna. Hezbollah je odgovoran za pad vlade Saada Haririja i ostavku ministara iz njegova tabora, što je najnovija etapa u odmjeravanju snaga između moćnog šijitskog pokreta i Haririjevih pristaša koje podupire Zapad. U središtu krize je Posebni sud za Libanon (TSL) koji istražuje o ubojstvu bivšeg premijera Rafica Haririja, Saadova oca, 2005. Hezbollah očekuje da bi mogao biti optužen, pa već mjesecima čini pritisak na Saada Haririja da ne prizna TSL, što ovaj odbija. Iran tvrdi da su "sabotaža i opstrukcija" Sjedinjenih Država i Izraela krive za pad vlade.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙