FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 15. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

WASHINGTON - Sjedinjene Države pozvale su u petak vlasti u Tunisu, čiji je predsjednik Ben Ali pobjegao iz zemlje nakon višetjednih masovnih prosvjeda, da poštuju pravo naroda na mirno okupljanje i izražavanje mišljenja te da u dogledno vrijeme organiziraju slobodne i poštene izbore. "SAD nastavlja pozorno pratiti brzi razvoj događaja u Tunisu, nakon što je predsjednik Ben Ali napustio zemlju poslije više tjedana prosvjeda i masovnih nemira. Mi osuđujemo nasilje i pozivamo na suzdržanost svih strana", navodi se u priopćenju državne tajnice Hillary Clinton koje je objavio State Department. Burna zbivanja u Tunisu Clinton naziva "trenutkom značajne tranzicije", te ističe kako je važno da kroz to razdoblje tuniska vlada poštuje pravo svojih građana na mirno okupljanje i izražavanje svoga mišljenja. "Mi očekujemo od tuniske vlade da izgradi jače temelje budućnosti Tunisa s ekonomskim, socijalnim i političkim reformama, te da u bliskoj budućnosti sazove slobodne i poštene izbore, koji će odražavati pravu volju i težnje Tunišana", naglasila je Clinton.

NEW YORK - Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u petak na "demokratsko rješenje" krize u Tunisu nakon bijega predsjednika Ben Alija. "Glavni tajnik poziva na poštivanje slobode izričaja i udruživanja i potiče sve strane da nastoje riješiti probleme mirno i u skladu sa zakonom s ciljem da se odgovori na zahtjeve ali i poradi na demokratskom rješenju koje bi zadovoljilo težnje tuniskog naroda", piše u priopćenju glavnog tajnika UN-a. Ban "pozorno prati događaje u Tunisu i nastavit će to činiti", dodaje se u tekstu. Zin El Abdin Ben Ali, na vlasti već 23 godine, napustio je u petak Tunis nakon neviđenih narodnih prosvjeda protiv njegova režima koji su ugušeni u krvi.

TRIVANDRUM - Više od sto osoba smrtno je stradalo u petak u gužvi izazvanoj prometnom nesrećom po završetku hinduističkog hodočašća na jugozapadu Indije, prema najnovijim podacima vlasti od subote. Tragedija se dogodila u zabačenoj planinskoj zoni turističke države Kerala u trenutku kad su se vjernici nakon hodočašća počeli vraćati pješice po mraku. Tajnik unutarnjih poslova Kerale Jaya Kumar izjavio da su 102 osobe smrtno stradale a nekoliko desetaka ih je ozlijeđeno, među kojima neke teško. Po podacima policije, vozač punog džipa izgubio je nadzor nad vozilom koje se zabilo u gomilu hodočasnika na uskoj cesti u gusto pošumljenoj zoni približno 10 km od svetišta. "Nesreća je izazvala paniku i naguravanje", izjavio je policijski časnik Rajendra Nair.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙