FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 5. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

ROCKHAMPTON - Dosad neviđene poplave koje su zahvatile Queensland na sjeveroistoku Australije, proširile su se u srijedu na četrdesetak gradova, a zbog otpada i pesticida koji su dospjeli u more ugrožen je i Veliki koraljni greben. Otpad i pesticidi nošeni bujicama koje se ulijevaju u more opasan su "koktel" za krhku ravnotežu toga jedinstvenog ekosustava upisanog na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. U srijedu se službeni broj regija izravno zahvaćenih poplavama popeo s 22 na 40, izjavila je predsjednica vlade države Queensland Anna Bligh, dok se stanovnici Queenslanda pripremaju se na novi porast razine vode i nove oluje popraćene snažnim padalinama. Po podacima Australskog meteorološkog ureda razina rijeke Fiztroy koja poplavljuje nastradali grad Rockhampton trebala bi u srijedu doseći vrhunac s 9,40 metara. U srijedu je proglašena uzbuna od oluje za jug Queenslanda s opasnošću "od vrlo jakih padalina i naglog porasta voda". Poplave su već stajale milijardu australskih dolara (754 millijuna eura).

SEUL - Stephen Bosworth, američki izaslanik za Sjevernu Koreju, u srijedu je s južnokorejskim dužnosnicima razgovarao o načinima smirivanja napetosti na korejskom poluotoku, objavili su dužnosnici. Bosworth se susreo s dužnosnikom za pregovore o nuklearnoj energiji Wi Sung-Lacom i ministrom vanjskih poslova Kim Sung-Hwanom. Pojedinosti razgovora nisu otkrivene ali je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova prije toga rekao da Bosworth i južnokorejski dužnosnici moraju "procijeniti sadašnje stanje razvoja sjevernokorejskog nuklearnog programa i buduće odgovore". Ministar vanjskih poslova Kim Sung-Hwan izjavio je u srijedu da obnovi pregovora šestorice o nuklearnoj energiji moraju prethoditi bilateralni pregovori između Sjeverne i Južne Koreje. Američki izaslanik u utorak je, stigavši u Seul, pozvao na "ozbiljne pregovore" kao središnju točku strategije u sjevernokorejskom pitanju. Bosworth iz Seula putuje u Peking, ali prije toga bi se trebao sastati i s južnokorejskim ministrom ujedinjenja Hyun In-taekom.

PEKING - Ledena kiša koja je zahvatila pet južnih kineskih provincija prisilila je 58 tisuća ljudi na evakuaciju iz njihovih uništenih domova i izazvala gospodarske gubitke veće od 200 milijuna američkih dolara, izvijestila je vlada u srijedu. Nepogoda je pogodila privincije Jiangxi, Hunan, Chongqing, Sichuan i Guizhou i u posljednjih nekoliko dana usmrtila jednu osobu. Ledena je kiša, prema službenom državnom izvješću, izazvala urušavanje više od 1.200 kuća. U južnoj Kini, gdje su zime uglavnom relativno blage, uništene su 142.400 hektara nasada, uglavnom riže. Ukupni gospodarski gubici do kojih je došlo i zbog poteškoća u proizvodnju drveta i ugljena procjenjuju se na više od 1.35 milijardi juana ili preko 200 milijuna američkih dolara.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙