FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 20. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4.30 sati:

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama i kineski predsjednik Hu Jintao u srijedu su nakon razgovora u Washingtonu, najavili bližu suradnju dvaju najvećih svjetskih gospodarstava u ključnim pitanjima u rasponu od povećanja međusobne trgovinske razmjene, do globalne borbe protiv širenja nuklearnog oružja i terorizma. "Predsjednik Obama i ja ostat ćemo u bliskom kontaktu, sastancima, telefonom i pismima", rekao je Hu, dodajući da će se povećati i razmjena i suradnja dviju vojski, te pojačati razmjena među svim sektorima društva, posebno među mladima. Oni su istodobno pokazali da među njima postoje i znatne razlike u gledištima, posebno vezano za ljudska prava i podcijenjenost kineske valute juana. Obama je priznao da je razlika u gledanju na ljudska prava "povremeno bila izvor napetosti između dviju vlada". On je istaknuo da kineski ustav sadrži odredbe o univerzalnim ljudskim pravima, sugerirajući da bi ih trebalo provoditi u praksi, od "prava na slobodno izražavanje mišljenja, okupljanja i prosvjeda do prava na slobodu vjeroispovijesti". Obama se posebno zauzeo za poštivanja prava Tibeta. Predsjednik Hu je, na zajedničkoj konferenciji za tisak u Bijeloj kući, ustvrdio da je "Kina opredijeljena za poštivanje i zaštitu ljudskih prava", ali da univerzalna ljudska prava nisu svugdje jednako primjenjiva na nacionalnoj razini. "Mi imamo neke osnovne stavove kao i Amerikanci o univerzalnosti pojedinih prava. Slobodu govora, slobodu vjeroispovijesti, slobodu okupljanja", rekao je Hu.

ZUERICH - Švicarska policija u srijedu je, samo nekoliko sati nakon što je na sudu proglašen krivim zbog povrede zakona o tajnosti bankarskih podataka, uhitila bivšeg bankara Rudolfa Elmera zbog novih optužbi o kršenju tajnosti davanjme podataka internet stranici WikiLeaks. "Ured državnog tužitelja provjerava je li Rudolf Elmer prekršio švicarskih zakon o bankama dajući CD WikiLeaksu", rekli su zueriška policija i državni tužitelj u zajedničkoj izjavi. Švicarski je sud u srijedu proglasio Elmera krivim za kršenje bankarske tajne objavom privatnih podataka klijenata i prijetnju jednom zaposleniku u njegovoj bivšoj tvrtki Julius Baer. Elmer je u ponedjeljak predao dva CD-a s podacima o 2.000 računa otvorenih na Kajmanskom otočju utemeljitelju WikiLeaksu Julianu Assangeu u Londonu, što je bilo snažno medijski popraćeno.

TUNIS - Zbog sumnje da su počinili "zločine protiv Tunisa" uhićena su 33 člana obitelji svrgnutopg tuniskog predsjednika Zin el Abidina Ben Alija, izvijestila je tuniska televizija u srijedu. Tuniska televizija prikazala je zlato i nakit koji su, kako je rečeno, nađeni u njihovom posjedu, uključujući zlatnu ogrlicu i naušnice optočene dragim kamenjem. "Kako bi se suočili s pravdom bit će provedena istraga", kaže se u izjavi, dobivenoj od "službenog izvgora" i pročitanoj na televiziji. U izjavi se ispričava što nije navedeno više pojedinosti o članovima obitelji. Ben Ali je prošloga tjedna pobjegao u Saudijsku Arabiju pred narodnim ustankom zbog siromaštva, korupcije i represije u zemlji kojom je njegova obitelj dugo vladala.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙