FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 14. siječnja 2011. (Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9.30:

WASHINGTON

Stanje sloboda u svijetu već je petu godinu zaredom u opadanju, ocijenila je nevladina udruga Freedom House iz Washingtona, u godišnjem izvješću za 2010. o globalnom stanju političkih prava i građanskih sloboda.To predstavlja najduže razdoblje kontinuiranog opadanja sloboda u gotovo 40-godišnjoj povijesti provođenja tog istraživanja. Ove je godine smanjen broj zemalja u kategoriji slobodnih i broj izbornih demokracija, a zabilježeno je ukupno pogoršanje sloboda u regiji Bliskog istoka i u Sjevernoj Africi.

Hrvatska je i ove godine kategorizirana kao slobodna zemlja s najboljom ocjenom 1 za politička prava i ocjenom 2 za građanske slobode. Od hrvatskih susjeda sve su zemlje ocijenjene kao slobodne osim BiH, koja je djelomično slobodna s ocjenom 4 za politička prava i 3 za građanske slobode. Slovenija i Mađarska su u obje kategorije ocijenjene s najvišom ocjenom 1, ali je kod Mađarske utvrđen silazni trend zbog nastojanja vlade da preko posebnog vijeća kontrolira medije.

Srbija u obje kategorije ima ocjene 2, a Crna Gora je ocjenjena s 3 za politička prava i s 2 za građanske slobode.

RIO DE JANEIRO - Broj žrtava olujnog nevremena i poplava u Brazilu popeo se na 506, a strahuje se kako bi stradalih moglo biti i više u jednoj od najgorih prirodnih katastrofa u toj zemlji. Najviše poginulih je u planinskom području nedaleko od Ria de Janeira, dok je u Sao Paolu dosad identificirano 13 žrtava. Kako javljaju brazilski mediji najteža je situacija u gradu Nova Friburgo u državi Rio de Janeiro gdje je od utorka poginulo 235 osoba, u obližnjem Teresopolisu broj žrtava je 220, u Petropolisu je 39 poginulih, a u Sumidourou 19. Više od 13.000 osoba je evakuirano iz svojih domova, pri čemu je 6.000 osoba smješteno u lokalne škole. Brojna područja su bez električne energije i telefonskih veza, praktički odsječena od svijeta. Prema vijestima TV postaje Globo najmanje 800 spasilaca je upućeno u stradalu regiju.

SEUL/TOKIO

Američki ministar obrane Robert Gates u petak je u Seulu ponovio mogućnost nastavka šesterostranih pregovora o razoružanju Sjeverne Koreje, ako režim u Pjongjangu prekine s provokacijama i ispuni svoje obveze, ali je dodao da zasad nema naznaka da Pjongjang mijenja svoj kurs. Svoj petodnevni posjet zemljama sjeveroistočne Azije Gates završava razgovorima u Seulu posvećenim prvenstveno razmatranju načina da se odgovori na provokacije Pjongjanga koje su prošle godine digle napetosti na korejskom poluotoku na najvišu razinu proteklih godina. "Ovisno o sljedećim koracima Sjeverne Koreje moguća je diplomatska akcija, ali to treba početi izravnim kontaktima Sjeverne i Južne Koreje", rekao je Gates novinarima u Seulu. Gates je prije Seula boravio u Tokiju gdje je nešto ranije u petak kazao kako su američke oružane snage potrebne u Japanu s obzirom na prijetnju Sj. Koreje i na jačanje Kine u regiji. U govoru održanom na sveučilištu Keio u Tokiju, šef Pentagona ocijenio je da je to prisustvo ključno kako bi se odgovorilo na izazove i prijetnje sigurnosti. Gates je također izrazio zabrinutost zbog "nepovezanosti" kineskih civilnih i vojnih čelnika, ali je naglasio svoje uvjerenje da Hu Jintao "drži uzde zemlje u rukama".

ASTANA

Oba doma parlamenta Kazahstana izjasnila su se u petak u korist održavanja referenduma koji bi trebao omogućiti da se bez izbora produži mandat predsjednika Nursultana Nazarbajeva, na vlasti od sovjetskog razdoblja, do 2020. godine. Parlamentarci ove nekadašnje sovjetske republike, najbogatije u središnjoj Aziji, usvojili su u prvom i drugom čitanju amandmane Ustava koji omogućuju taj referendum. Inicijativna skupina sastavljena od senatora i zastupnika predala je ovog tjedna izbornom povjerenstvu više od pet milijuna potpisa građana (55 posto birača) sklonih održavanju takvog referenduma koji bi usput poništio predsjedničke izbore 2012. i 2017.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙