FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 1. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15.30 sati:

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. zatražio je u subotu da svjetski čelnici zaštite kršćane od vjerskih nesnošljivosti, pošto je u novogodišnjoj noći u napadu automobilom-bombom ispred koptske crkve u egipatskom gradu Aleksandriji ubijena 21 osoba. Na dan kada Rimokatolička crkva slavi Svjetski dan mira, Papa je u novogodišnjoj misi u bazilici svetoga Petra pozvao na poštovanje vjerskih sloboda i toleranciju. "Čovječanstvo si ne smije dopustiti da se navikne na diskriminaciju, nepravdu i vjersku nesnošljivost, koja danas posebno pogađa kršćane", poručio je Papa u homiliji. "To je teška misija za koju riječi nisu dostatne, potreban je konkretan i stalan angažman dužnosnika", naglasio je. Benedikt XVI. je kršćane pozvao da ne podlegnu malodušju i zastrašivanju.

KAIRO - Egipatski predsjednik Hosni Mubarak rekao je u subotu da je bomba koja je u novogodišnjoj noći usmrtila 21 osobu ispred kršćanske crkve u Aleksandriji ciljala i kršćane i muslimane te poručio teroristima da će ih stići kazna, a oni neće uspjeti destabilizirati Egipat niti izazvati razdor između muslimana i kršćana. Eksplozija, za koju još nitko nije preuzeo odgovornost, odjeknula je pola sata nakon ponoći dok su vjernici izlazili iz crkve Sidi Bešr u Aleksandriji. "Cijeli je Egipat meta, slijepi terorizam ne čini razliku između kopta i muslimana", rekao je Mubarak koji drži da je napad počinila "strana teroristička ruka".

MOSKVA - Jedna je osoba poginula, a najmanje deset je ozlijeđeno, u subotu u požaru putničkog zrakoplova u zračnoj luci na sjeveru Rusije, objavile su ruske vlasti. "Prema informacijama kojima raspoležamo, jedna je osoba poginula, a deset je ozlijeđeno. Šest ozlijeđenih hospitalizirano je zbog opeklina", rekao je glasnogovornik ruskoga ministarstva za hitna stanja Vadim Grebenikov. Zrakoplov Tupoljev-154 u kojemu je bilo 116 putnika i osam članova posade zapalio se, a nakon toga i eksplodirao, na pisti zračne luke Surgut na sjeveru Rusije neposredno prije uzlijetanja prema Moskvi, priopćilo je istražno povjerenstvo ruskog tužiteljstva, dodavši da su putnici i članovi posade evakuirani prije eksplozije.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙