FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 3. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30 sati:

ABIDJAN - Posrednik Afričke unije (AU) kenijski premijer Raila Odinga doputovao je u ponedjeljak ujutro u Abidjan, gdje će s trojicom zapadnoafričkih izaslanika pokušati postići odlazak Laurenta Gbagboa s mjesta predsjednika Obale Bjelokosti. Očekuje se i dolazak predsjednika Benina, Siera Leonea i Zelenortskih Otoka koje je Gospodarska zajednica zapadnoafričkih zemalja ovlastila za nastavak posredovanja u Abidjanu nakon neuspjeha prvog posredovanja. Četvorica pregovarača trebala bi se sastati s Gbagbom i Alassaneom Ouattarom kojega međunarodna zajednica priznaje kao zakonita predsjednika Obale Bjelokosti nakon izbora održanih 28. studenoga. "Laurent Gbagbo mora bezuvjetno otići s vlasti", rekao je glasnogovornik sieraleonske vlade nekoliko sati prije početka novog posredovnja afričkih čelnika.

LJUBLJANA - Na stabilnost slovenske vlade i gospodarsku stabilnost slovenske države ove će godine presudno utjecati ishod vladinih reforma kojima se protive sindikati, pri čemu neki ekonomisti upozoravaju i na opasnost od "grčkog" scenarija, navode u ponedjeljak slovenski mediji. "Slovenija se lako može naći na putu Grčke, Irske i Portugala", izjavio je za poslovni dnevnik "Finance" ekonomist Egon Zakrajšek, pomoćnik direktora za monetarna pitanja i voditelj odjela za bankovnu analitiku u središnjoj banci SAD-a koji je u početku 2007. bio kandidat za preuzimanje mjesta slovenske središnje banke. Slovenija je malena, s preslabim financijskim sustavom, a prevelik dio gospodarstva, osobito u financijskom sustavu, u državnom je vlasništvu, povećava se javni dug i raste otpor reformama, a najveći izazov za uvjerljivost vlade Boruta Pahora bit će mirovinska reforma, ocijenio je Zakrajšek u razgovoru za Poslovni dnevnik. Drugi ekonomisti međutim ne vjeruju u taj scenarij. "Slovenija se trenutačno ne može uspoređivati s državama poput Grčke, Irske i Portugala", izjavio je za ljubljansko "Delo" ekonomist Marko Mršnik iz agencije Standard&Poor's (S&P), koja je potkraj prošle godine prognozu za Sloveniju iz "stabilno" promijenila u "negativno".

ZAGREB - Zapovjednik izraelskog glavnog stožera Gabi Ashkenazi navodno je 2009. godine kazao da bi Izrael, u slučaju iranskog raketnog napada, imao samo 10 do 12 minuta vremena za pripreme, piše u ponedjeljak izraelski tisak pozivajući se na WikiLeaks. Prema izvješću američkog veleposlanstva u Tel Avivu, objavljenom na WikiLeaksu, general Askhenazi kazao je američkom izaslanstvu koje je vodio kongresmen Ike Skelton da Iran posjeduje oko 300 raketa tipa Shehab koje bi u roku od nekoliko minuta mogle stići do Izraela, što bi značilo da Izrael ima vrlo malo vremena za evakuaciju i pripremu za napad. Usprkos opasnosti koju Iran predstavlja Izraelu, u depeši se tvrdi da je Askhenazi više zabrinut zbog vojnih prijetnji koje predstavlja Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, te Hezbolah, koji i dalje ima velike snage na jugu Libanona. Ashkenazi je prema istom izvoru navodno kazao da se Izrael priprema za mogući veliki rat s Hamasom i Hezbolahom.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙