FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9.30 sati

Autor: dger
ZAGREB, 3. siječnja 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30 sati:

BUDIMPEŠTA - Dva lijevo orijentirana mađarska dnevnika Nepszabadsag i Nepszava posvetili su u ponedjeljak cijelu naslovnicu prosvjedu protiv novoga zakona o medijima, prenosi mađarska agencija MTI. Nepszabadsag na naslovnici na mađarskom i 22 jezika Europske unije ističe: "Ovo je kraj slobode tiska u Mađarskoj". List Nepszava ističe kako se nada da će "Europa postati svjesna nedemokratskih poteza te da će poduzeti pažljive i diplomatske korake premda se čini da većinu Mađara to ne muči". U subotu je na snagu stupio novi mađarski zakon o medijima po kojemu će nova Nacionalna agencija za medije i komunikacije (NMHH) nadzirati vijesti u svim državnim medijima, a moći će izricati i visoke kazne privatnim medijima koji krše zakon. Zakon su kritizirali OESS, vlade EU-a, osobito Njemačke, Amnesty International, Međunarodni institut za medije (IPI) te Europska federacija novinskih agencija (EANA).

SYDNEY - Vojska i spasilačke službe u ponedjeljak su pomagale stanovništvu sjeveroistoka Australije zahvaćanom najtežim poplavama dosad, u kojima su poginule dvije osobe, dok bi u nekim regijama najgore tek moglo uslijediti. Vlasti procjenjuju da je 200.000 ljudi zahvaćeno poplavama koje je izazvao nagli porast vodostaja rijeka koje su poplavile 22 mjesta i pokrile površinu veliku poput Francuske i Njemačke zajedno. U ponedjeljak je vojska zrakoplovima prevozila hranu i lijekove prema Rockhamptonu, gradu na obali sa 75.000 stanovnika u državi Queensland, kojoj prijeti potpuna izolacija. Predsjednica australske vlade Julia Gillard rekla je da će hitni fondovi biti isplaćeni najzahvaćenijim sektorima. Od kraja prosinca u Australiji je od posljedica jakih kiša i poplava smrtno stradalo devet osoba.

SEUL - Južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak rekao je u ponedjeljak da će vrata međukorejskog dijaloga ostati otvorena te da je Seul spreman znatno povećati gospodarsku suradnju, dok se američki izaslanik za Sjevernu Koreju priprema otputovati u regiju na razgovore o smanjivanju napetosti, prenose agencije. Lee je od Sjeverne Koreje zatražio da prekine "vojni avanturizam" i naglasio da bi prijetnja i najmanjem dijelu južnokorejskog teritorija izazvala "ozbiljan i oštar odgovor". Amerčki izaslanik odgovoran za politiku prema Sjevernoj Koreji Stephen Bosworth u utorak će posjetiti Seul radi razgovora o sljedećim potezima na korejskom poluotoku, priopćio je State Department. Nakon toga će posjetiti Kinu i Japan radi novih konzultacija o Sjevernoj Koreji, prenosi Reuters. Bosworthov posjet regiji mogao bi biti prekretnica u nastojanjima da se ponovno pokrene diplomatski proces.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙