FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro ojačao na krilima aukcija

Autor: gvla
LONDON, 13. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Uspješne aukcije državnih obveznica Italije i Španjolske u četvrtak su dale podršku euru na međunarodnim tržištima valuta, no analitičari upozoravaju da bi njegov oporavak mogao biti kratkog daha.

Euro je prema dolaru ojačao na 1,3137 dolara. Dobio je na vrijednosti i prema jenu, te se njime trgovalo po 109,18 jena.

Dolar je također bio u plusu prema japanskoj valuti, dosegnuvši 83,01 jen.

Španjolska je u četvrtak prošla ključni test povjerenja ulagača uspješnom prvom ovogodišnjom aukcijom državnih obveznica, što je poduprlo tvrdnje vlade u Madridu kako toj zemlji neće trebati krizna pomoć koja bi eurozonu uvela u novo poglavlje krize.

Španjolska je prikupila maksimalno ciljane tri milijarde eura prodajom petogodišnjih državnih obveznica, uz zabilježenu dvostruko veću potražnju od ponude. Nešto kasnije, Italija je prikupila šest milijardi eura prodajom obveznica, uz neočekivano visoke prinose, što je također ublažilo strahove od ulaska u novu fazu dužničke krize eurozone.

Snažan odaziv ulagača na aukcije državnih obveznica tih zemalja ukazuje na pojačano povjerenje ulagača nakon uspješne aukcije portugalskog duga dan ranije.

Analitičari ipak upozoravaju kako sve to ne znači da su brige oko financijske stabilnosti eurozone u potpunosti otklonjene.

"Sve to ne znači da će tržište prestati brinuti u vezi s rubnim zemljama eurozone", upozorava analitičarka Rabobanka Jane Foley. "Portugalu u travnju stižu na naplatu ogromni dugovi, što znači da ima dosta vremena za traženje paketa pomoći".

"Ipak, čini se da se oblaci nad eurozonom razilaze, barem zasad", priznaje.

Europska središnja banka (ECB) i britanska Bank of England (BoE) danas su očekivano ostavile ključne kamatne stope nepromijenjenima na jedan odnosno 0,5 posto.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙