FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U FOKUSU (1): oprez na azijskim burzama, dolar pod pritiskom

Autor: scvi
TOKYO, 30. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Na azijskim se burzama jutros trguje oprezno jer nema vijesti koje bi ohrabrile ulagače, dok su japanske dionice pod pritiskom zbog jačanja jena prema dolaru.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks do 7,30 sati pao oko 1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu oslabile 0,1 posto.

Burzovni indeksi u Singapuru, Australiji, Južnoj Koreji i Šangaju ojačali su između 0,2 i 0,4 posto.

Na Tokijskoj su burzi zadnjeg dana trgovanja u ovoj godini dionice pod pritiskom zbog jačanja jena. Pritom su ponajviše pale cijene velikih izvoznika jer rast tečaja jena nagriza njihove prihode s inozemnih tržišta.

Cijena Sonya potonula je 1,4 posto, dok su dionice Toyote i Honde pojeftinile između 0,5 i 0,8 posto.

S današnjim padom, Nikkei indeks na gubitku je oko 3 posto u ovoj godini, po čemu je jedan od rijetkih azijskih burzovnih indeksa koji su u 2010. oslabili.

Za usporedbu, MSCI indeks svih azijskih burzi porastao je u ovoj godini oko 14 posto.

Na ostalim se azijskim burzama trguje oprezno jer nema vijesti koje bi ohrabrile ulagače, a za mnoga tržišta danas je zadnji radni dan u ovoj godini.

Osim u Japanu, sutra su praznici u Južnoj Koreji, Tajlandu, Indoneziji i Filipinima.

Na valutnim je, pak, tržištima dolar pod snažnim pritiskom, pa je njegov tečaj prema japanskoj valuti potonuo s jučerašnjih 82,25 na 81,30 jena, najnižu razinu u sedam tjedana.

Cijena eura prema američkoj valuti skočila je, pak, s jučerašnjih 1,3130 na 1,3240 dolara.

Slabljenje dolara uglavnom je posljedica pada prinosa na američke državne obveznice. Jučer je prinos na 10-godišnje trezorske obveznice pao s 3,5 na 3,349 posto, jer je potražnja na aukciji bila prilično snažna.

I dok je prema dolaru ojačao, euro je i dalje pod pritiskom japanske valute. Tečaj eura skliznuo je s jučerašnjih 107,95 na 107,80 jena.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙