FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišta valuta bez većih promjena nakon portugalske aukcije

Autor: gvla
LONDON, 12. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu ostao nepromijenjen prema dolaru i jenu na međunarodnim tržištima budući da je prevladalo mišljenje da je zaduženi Portugal uspješnom aukcijom državnih obveznica tek odgodio neizbježno traženje pomoći.

Euro je tako ostao nepromijenjen prema dolaru na 1,2975 dolara. Prema jenu je također ostao nepromijenjen, te se njime trgovalo po 108,00 jena.

Dolar je također prema jenu ostao nepromijenjen, na 83,25 jena.

Vlada u Lisabonu prikupila je 1,249 milijardi eura prodajom državnih obveznica, pri čemu su one devetogodišnje prodane uz nižu prosječnu cijenu zaduživanja nego prilikom prethodne aukcije. Trogodišnje su pak prodane obveznice uz značajno viši prinos.

Analitičari ipak upozoravaju da će se pritisci na euro nastaviti, budući da aukcija portugalskog duga nije promijenila opće uvjerenje da će ta zemlja biti prisiljena zatražiti pomoć EU-a pri rješavanju rastućih dugova.

"Portugalska je vlada tom aukcijom samo kupila malo vremena", ocjenjuje valutna strateginja Rabobanka Jane Foley. "Ona svakako ne isključuje mogućnost traženja pomoći, već samo znači da će portugalska vlada biti u stanju to odgoditi na nekoliko tjedana", dodala je.

Euro je dobio poticaja i od tvrdnje izvora u eurozoni da će ministri financija idući tjedan razmatrati mogućnost povećanja zajmodavnih kapaciteta europskog stabilizacijskog fonda radi smirivanja tržišta.

Analitičari pritom ocjenjuju da će raspoloženje prema euru i dalje biti prigušeno zbog nastavljenih zabrinutosti da će se portugalski i španjolski problemi refinanciranja dugova proširiti i na druge zemlje eurozone, pri čemu neki najizglednijim novim kandidatom smatraju Belgiju, zbog političkih nestabilnosti.

Među ostalim valutama isticao se australski dolar, koji su pogodile bojazni da bi masovne poplave na sjeveroistoku Australije mogle naštetiti gospodarskom rastu. Australski je dolar tako potonuo s najviše razine u 28 godina prema američkom imenjaku od 1,0250 američkih za jedan australski dolar, spustivši se na novu najnižu razinu u mjesec dana od 98 američkih centi.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙