FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro na najvišoj razini u dva tjedna, dolar pod pritiskom

Autor: gvla
LONDON, 31. prosinca 2010. (Hina/Reuters) - Euro je u petak nakratko dosegnuo najvišu dvotjednu razinu prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, dok se švicarski franak zadržao oko rekordno visoke razine prema dolaru u slaboj trgovini na Silvestrovo.

Jedinstvena je europska valuta prema dolaru tako ojačala 0,5 posto, na 1,3350 dolara, nakon što je prethodno nakratko skočila na 1,3391 dolar, najvišu razinu u dva tjedna prema zelenoj novčanici. Euro je također u sličnom postotku ojačao prema franku, na 1,2495 franaka, oporavivši se od rekordno niske razine od 1,2398 franaka nakratko zabilježene dan ranije.

Dolar je pak prema švicarskom franku danas potonuo na novu rekordno nisku razinu od 0,9339 franaka. Kasnije se oporavio na 0,9365 franaka, nešto ojačavši u odnosu na dan ranije.

Pod pritiskom je dolar bio i prema jenu, oslabjevši za 0,2 posto, na 81,37 jena, ne tako daleko od najniže razine u sedam tjedana od 81,28 jena dotaknute u četvrtak. Dolar se tako nalazi na razini tek dva jena iznad rekordno niske razine u razdoblju poslije Drugog svjetskog rata od 79,75 jena zabilježene u 1995. godini. Prema jenu je u ovoj godini ukupno oslabio više od 12 posto.

Problemi s kojima se suočavaju rubna gospodarstva eurozone natjerali su u 2010. ulagače na povlačenje iz eura i okretanje relativnoj sigurnosti švicarske valute, što je rezultiralo ukupno gotovo 16-postotnim padom vrijednosti eura prema franku u ovoj godini.

Tržišni igrači upozoravaju da se pritisci na euro nastavljaju. Nakon što je u 2010. prema dolaru izgubio gotovo sedam posto te više od 18 posto prema jenu, očekuje se da će jedinstvena europska valuta ostati pod pritiscima nakon što se u prva dva mjeseca 2011. na tržište slije oko 150 do 200 milijardi eura vrijednih državnih obveznica eurozone.

"Čini se kako svi vjeruju da eurozonu u iduća tri mjeseca čeka vrlo težak put", ocjenjuje valutni strateg UBS-a u Singapuru Gareth Berry, dodajući kako trgovci također strahuju od moguće slabe potražnje za skorašnjim izdanjem obveznica eurozone.

(Hina) xgvla yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙