FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro i u novoj godini vuče uteg dužničke krize

Autor: gple
LONDON, 3. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak oslabio prema dolaru i švicarskom franku na međunarodnim tržištima valuta, budući da ga i u novoj godini pritišću bojazni povezane s dužničkom krizom u eurozoni.

Euro je tako kliznuo na 1,3312 dolara, s 1,3377 dolara koliko je iznosio na zatvaranju tržišta na staru godinu. Izgubio je na vrijednosti i prema švicarskom franku, i to 0,2 posto, te se njime trgovalo po 1,2458 franaka. Time se zadržao blizu rekordno niskoj razini prema švicarskoj valuti od 1,2398 franaka koju je dosegnuo prošli tjedan.

Dolar je pak u istom postotku ojačao prema švicarskoj valuti, dosegnuvši 93,55 centima. Posljednjeg dana prošle godine zabilježio je rekordno nisku razinu prema franku od 93,01 centima.

"Danas nema uistinu dramatičnih vijesti iz Europe i likvidnost na tržištu još je uvijek slaba. Razlike u prinosima po državnim obveznicama možda malo pritišću euro", tumači Lutz Karpowitz iz frankfurtskog Commerzbanka.

Pozornost je sada usmjerena na anketu američkog Instituta za upravljanje nabavom (ISM) o aktivnostima tvornica u SAD-u u prosincu, čiji će rezultati biti objavljeni tijekom dana.

"Podaci ISM-a mogli bi donekle poduprijeti dolar", tumači Karpowitz.

Očekuje se da će anketa pokazati rast indeksa za industrijski sektor na 56,9 bodova, s 56,6 bodova u studenom.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙