FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro potonuo pod pritiskom bojazni u vezi s dužničkom krizom

Autor: gvla
LONDON, 10. siječnja 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak potonuo na najnižu razinu u četiri mjeseca prema dolaru pod pritiskom pojačanih zabrinutosti u vezi s europskom dužničkom krizom, nakon što je jedan visoki dužnosnik eurozone uoči ovotjednih aukcija državnih obveznica upozorio na jačanje pritisaka na vladu u Lisabonu da potraži pomoć EU-a i MMF-a.

To je pritisnulo euro na 1,2860 dolara, najnižu razinu prema dolaru od sredine rujna prošle godine. Kasnije se oporavio na 1,2891 dolar, zabilježivši minus prema dolaru od 0,2 posto u odnosu na zatvaranje tržišta u petak. Oslabio je i prema švicarskom franku, i to na 1,2467 franaka. U prosincu je dosegnuo rekordno niskih 1,2398 franaka.

Nervozu je izazvala tvrdnja jednog visokog dužnosnika eurozone da Njemačka, Francuska i druge zemlje eurozone pojačavaju pritisak na Portugal da potraži financijsku pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) radi zauzdavanja europske dužničke krize.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u ponedjeljak je izjavio da Njemačka nikoga ne prisiljava da traži pomoć.

Tvrdnja je ipak bila dovoljna da podsjeti tržišne igrače na podložnost eura zabrinutostima u vezi s održivošću javnih financija Portugala, Španjolske i Italije, koji redom u drugoj polovici tjedna održavaju aukcije državnih obveznica.

"Postoji realna mogućnost da Portugal neće bez inozemne pomoći uspjeti prikupiti sredstva potrebna za 2011., što djeluje negativno na euro", ocjenjuje valutna strateginja Commerzbanka You-Na Park. "No, čak i ako Portugal potraži međunarodnu pomoć, tržište bi se potom moglo usmjeriti na Španjolsku kao sljedećeg kandidata. Iz toga proizlaze značajni daljnji pritisci za euro", dodaje.

Euro je potonuo s 1,3435 dolara dosegnutih 4. siječnja jer su se ulagači rješavali obveznica rubnih zemalja eurozone uoči nove ponude ovaj tjedan. Portugal, Španjolska i Italija planiraju prodajom državnih obveznica prikupiti oko 11,25 milijardi eura.

Pritom će pozornost tržišta ponajviše biti usmjerena na Portugal, koji će u srijedu pokušati prodajom obveznica s rokom dospijeća od pet i deset godina prikupiti 1,25 milijardi eura.

Jačanje dolara bilo je, međutim, ograničeno nakon što je izvješće o američkoj zaposlenosti u petak pokazalo rast broja zaposlenih u prosincu za 103.000, daleko manje od 175.000 koliko su očekivali analitičari. Stopa nezaposlenosti od 9,4 posto još je uvijek previsoka, što vjerojatno znači da američka središnja banka Fed neće žuriti s ukidanjem programa kupnje imovine radi poticanja gospodarskog oporavka.

(Hina) xgvla ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙