FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 27. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Premijerka Jadranka Kosor predložila je danas Saboru da za novu ministricu financija imenuje Martinu Dalić, za novog ministra obrane Davora Božinovića, za novog ministra zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branka Bačića, a za novog ministra kulture Jasena Mesića. Na konferenciji za novinare u Banskim dvorima Kosor je najavila i novu instituciju u vladi, mjesto potpredsjednika vlade zaduženog za investicije koje će obnašati Domagoj Milošević. Predlaže i da ministar poljoprivrede Petar Čobanković postane potpredsjednik vlade za gospodarstvo te da potpredsjednik vlade bude i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković. Premijerka je ujedno i zahvalila uskoro bivšim ministrima: financija Ivanu Šukeru, obrane Branku Vukeliću, zaštite okoliša Marini Matulović Dropulić i kulture Boži Biškupiću na, kako je rekla, predanom radu dugi niz godina. Oni će svi se vratiti u saborske klupe, a izvanredna sjednica Sabora na kojoj bi trebali biti potvrđeni novi ministri trebala bi biti održana u srijedu 29. prosinca. Temeljni kriterij za rekonstrukciju Vlade je jačanje gospodarskog tima, ostvarenje jednog od ciljeva Vlade – izlazak iz gospodarske krize, a drugi je cilj završetak pregovora s EU i potpisivanje pristupnog ugovora u idućoj godini, istaknula je premijerka.

ZAGREB - Novi politički tajnik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) je Branko Vukelić, a međunarodni tajnik stranke Davor Stier, priopćeno je danas iz HDZ-a. U priopćenju stoji kako su Vukelića i Stiera na prijedlog predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor na današnjoj sjednici jednoglasno podržali članovi Predsjedništva stranke.

ZAGREB - Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera najavila je danas žalbu na sudsku odluku o privremenom oduzimanju umjetnina iz njegova vile u Kozarčevoj ulici. "Žalit ćemo se na tu odluku suca istrage zagrebačkoga Županijskog suda i, načelno govoreći, žalit ćemo se na sve na što postoji mogućnost žalbe", izjavio je za Hinu jedan od članova braniteljskog tima bivšeg premijera zagrebački odvjetnik Ivan Lovrić. Zapljena umjetnina iz Sanaderove vile u Kozarčevoj ulici još nije počela iako su sudski ovršitelji u pratnji policije i uskokovih istražitelja pred vilu stigli jutros u devet sati. Pred ulazom u vilu parkiran je bijeli kombi "iveco", koji bi umjetnine trebao prevesti na nepoznato mjesto. Policija je oko ulaza u vilu stavila traku za očevid. Privremeno oduzimanje umjetnina odobrio je sudac istrage na zahtjev USKOK-a. I dok mu se u Zagrebu privremeno oduzimaju umjetnine, Sanaderu je danas u Salzburgu za mjesec dana produljen pritvor. Ponovno se pred istražnom sutkinjom nije želio očitovati o zahtjevu za izručenje u Hrvatsku. Iduće ispitivanje najavljeno je za 27. siječnja.

ZAGREB - USKOK je danas opovrgnuo napise iz tiska da u istrazi protiv bivšega premijera Ive Sanadera namjerava ispitati sve članove vlade. "Nije točno da Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u predmetu protiv I.S. namjerava ispitati sve članove Vlade Republike Hrvatske", stoji u demantiju objavljenom na internetskim stranicama USKOK-a. USKOK objašnjava da je u nalozima za provođenje istrage protiv Sanadera i drugih navedeno da će se istražiti određene okolnosti i ispitati određene osobe, ali nije određeno da će kao svjedoci biti ispitani članovi vlade. U priopćenju se

tvrdi da Državno odvjetništvo i USKOK nisu izvor informacija koje se navode u tekstu objavljenom u "Večernjem listu" pod naslovom "USKOK zbog Sanadera na saslušanje poziva cijelu Vladu i vrh HDZ-a".

ŠIBENIK - Šibenski HDZ spreman je na izvanredne izbore za Gradsko vijeće, vijećnici stranke spremni su podnijeti ostavke, ako to učine i vijećnici SDP-a, kako bi se stekli uvjeti za potrebnu većinu od 14 vijećnika, koliko je potrebno za raspisivanje novih izbora za šibenski parlament, poručio je danas na konferenciji za novinare čelnik šibenskog HDZ-a Tomislav Ninić. HDZ-ov predsjednik pozvao se na situaciju u Gradskom vijeću nastalu prošli tjedan zbog toga što vijećnici HSP-a nisu glasali za imenovanje Senke Bulić za v.d. ravnateljicu šibenskog HNK, na prijedlog gradonačelnika Ante Županovića. Ninić predlaže da se novi izbori za vijeće održe 28. veljače, kad su zakazani izbori za mjesne odbore i gradske četvrti jer bi se, drži, trošak za izbore bitno smanjio.

RIJEKA - Predsjednik Županijske organizacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) za Primorsko-goransku županiju i saborski zastupnik Gari Capelli na današnjoj je konferenciji za novinstvo ocijenio da je kraj godine u Rijeci i županiji obilježio "Obijev (Obersnelov) harač i Zlatkov (Komadina) krizni proračun", aludirajući na povećanje gradskog prireza i smanjen županijski proračun. Istaknuo je da vlada ulaže znatan novac u županijsko područje iako tu HDZ nije na vlasti. Saborska zastupnica HDZ-a Vesna Buterin navela je da je vlada unatoč krizi u proteklu razdoblju izdvojila 500 milijuna američkih dolara za jamstva brodogradilištu "3. maja" te da je omogućila ulaganje 530 milijuna kuna u izgradnju sveučilišnog kampusa.

OSIJEK - Predstavnici osječke Gradske uprave i osječke građevinske tvrtke "Gradnja" d.d. potpisali su danas ugovor o gradnji prilazne ceste za zgradu novoga Poljoprivrednog fakulteta u sklopu sveučilišnog kampusa. Ugovorom, vrijednim 3,52 milijuna kuna, predviđena je i gradnja parkirališta s 372 mjesta, pješačke površine, javne rasvjete i ostale infrastrukure na površini oko 22.000 metara četvornih. Rok za izvođenje radova je 90 dana.

PULA - U Puli je danas potpisan ugovor o sufinanciranju produljenja radnog vremena Sveučilišne knjižnice Sveučilišta "Jurja Dobrile" u Puli. Riječ je o pokusnom projektu noćnog rada knjižnice od 20 do 24 sata koji počinje u siječnju. Procijenjeno je da će troškovi za godinu dana trajanja tog projekta iznositi 115 tisuća kuna, a ugovor su danas potpisali istarski župan Ivan Jakovčić, pulski gradonačelnik Boris Miletić, rektor Robert Matijašić i predstavnik Studentskog zbora.

ZAGREB - Hrvatski prijevod spisa velikoga naučitelja Katoličke crkve Aurelija Augustina "O glazbi", sastavljena od šest knjiga, objavio je zagrebački nakladnik E. Čić. Spis "O glazbi" je oblikovao glazbeno mišljenje zapadnoeuropske kršćanske civilizacije i utjecao na razvitak glazbe, piše u uvodnoj studiji muzikolog Emil Čić i napominje kako knjiga započinje raspravom o stopi i glazbi te definicijama glazbe.

ZAGREB - Ciklus novoga hrvatskog filma, u okviru kojega će se prikazati dugometražni igrani film "Zagrebačke priče", nagrađeni filmovi s ovogodišnjeg Festivala vjerskog filma u Trsatu i kratki program u čast prerano preminulog snimatelja Vedrana Šamanovića, održat će se od 27. do 29. prosinca u Subotici, izvijestio je danas Hrvatski filmski savez (HFS).

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙