FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Interpol je pronašao novac koji je bivši premijer Ivo Sanader, kako je sinoć ekskluzivno objavio HTV, nelegalno oprao u Hrvatskoj. Na dva tajna računa u dvije strane zemlje Sanader je sklonio 10-ak milijuna kuna (u eurima), objavio je HTV u trećem Dnevniku, pozivajući se na visoki izvor iz hrvatskoga istražiteljskog tima. Zbog istrage, naveo je HTV, službenih detalja nema. Ivo Sanader razgovarao je jučer u salzburškom zatvoru s istražnom sutkinjom koja ga je upitala je li suglasan s izručenjem Hrvatskoj. Očekuje se da će njegovu odluku danas na konferenciji za novinare objaviti predstavnica Državnog odvjetništva u Salzburgu.

PULA - Predsjednik Zelene stranke-Zelene alternative Josip Anton Rupnik na jučerašnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdio kako bi "enigmu tvornice kamene vune Rockwool trebao raščistiti USKOK". To je izjavio komentirajući nepravomoćnu presudu Općinskog suda u Puli kojom su Rupnik i njegova stranka kažnjeni zbog, po ocjeni suda, iznošenja neistinitih podataka o Rockwoolu u javnosti. "Presuda je vjerojatno dirigirana 's druge strane, a sutkinja je to poslušala'", tvrdi Rupnik koji je danas pozvao USKOK da se, kako je rekao, "pozabavi pulskim općinskim sudom koji je dirigiran". Po njegovim riječima nepravomoćna presuda je presedan jer ne postoji, kako je rekao, "slučaj u kojem je neka politička stranka kažnjena zbog zastupanja vlastita programa u javnosti".

SPLIT - Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) dobitnik je glavnog ovogodišnjeg oskara humanosti "za dobročinstvo koje se živi" koji joj je kasno sinoć dodijeljen na svečanosti u splitskom hotelu Le Meridien Lav. Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić istaknuo je da mu je posebno drago što je priznanje dodijeljeno HGSS-u u godini u kojoj ta služba slavi 60. obljetnicu postojanja. "Sve što HGSS radi smatramo najnormalnijim jer nema ništa normalnije nego nekome pomoći", kazao je. To je četvrta godina da se u organizaciji Mreže udruga osoba s invaliditetom Dalmacije posredstvom njezine zaklade "Kap za slap" i utemeljitelja projekta "Dodir dobrote" splitskog Rotary kluba dodjeljuje to humanitarno priznanje. Ovogodišnja svečanost održana je pod pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i predsjednice vlade Jadranke Kosor. Predsjednik Mreže udruga Ante Raos istaknuo da je zaklada "Kap za slap" od utemeljenja 2007. dodijelila više od 2,5 milijuna kuna pomoći osobama s invaliditetom te da je u tom razdoblju nabavila ortopedska pomagala za 70 osoba. Dosadašnji dobitnici oskara humanosti su izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Slaven Bilić, pjevač Zlatan Stipišić Gibonni i kvizoman Robert Pauletić.

ZAGREB - Monografija "Josip Račić - život i djelo", jedan od posljednjih rukopisa iz pera pokojnoga Grge Gamulina, predstavljena je sinoć u Matici hrvatskoj u sklopu dvodnevnoga skupa što se održava u povodu stote obljetnice rođenja toga istaknutog povjesničara umjetnosti i sveučilišnoga profesora. Suizdavači monografije su Institut za povijest umjetnosti i Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske u čije je ime povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski podsjetila da je Grgo Gamulin završio rukopis monografije o Josipu Račiću još 1985., ali da je prošao dugi put do njezina objavljivana. Tako je, dodala je, monografija bila dugo očekivana, ali je za vjerovati da je objavljena baš u pravi trenutak pa možemo reći da je o legendi Josipa Račića pisala jedna druga legenda - Grgo Gamulin. Urednik monografije akademik Tonko Maroević smatra da ni četvrt stoljeća proteklih od nastanka rukopisa nije učinilo Gamulinovu monografiju o Račiću nepotrebnom i zastarjelom.

ZAGREB - Dragiša Dukić, skladatelj, pijanist i dugogodišnji glazbeni urednik Hrvatskog radija, umro je u 90. godini života i na posljednji počinak ispraćen je u krugu obitelji, priopćilo je Hrvatsko društvo skladatelja. Dukić je umro u Zagrebu 10. prosinca. Rođen je u Hrašćini pokraj Trgovišta 1921., a školovao se u Zagrebu. Radni vijek proveo je kao glazbeni urednik na Hrvatskom radiju. Kao glazbenik je pripadao naraštaju koji je stasao pod utjecajima ranog jazza. Svirao je glasovir u zabavnim ansamblima i plesnim orkestrima. Autor je više od 250 skladba i velikog broja aranžmana. Pisao je laka orkestralna djela, zabavne melodije te pjesme za djecu.

ZAGREB - Prije, tijekom i do završetka utakmice između zagrebačkog Dinama i grčkog PAOK-a policija je privela deset navijača Dinama, izvijestila je sinoć zagrebačka Policijska uprava. Policija je osam navijača preventivno privela zbog alkoholiziranosti, jednoga zbog narušavanja javnog reda i mira, jer je tjelesno napao drugog navijača Dinama) te jednog zbog paljenja baklje na tribini. Na maksimirskom stadionu nogometnu utakmicu između Dinama i PAOK-a pratilo je oko 25 tisuća posjetitelja, od kojih je stotinjak bilo gostujućih navijača.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙