FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB - Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnka antiterorističke policijske postrojbe zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u selu Grubori, kod Knina, nakon oslobodilačke akcije Oluja 1995. Optužnica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva podignuta je u srijedu protiv Frane Drlje, Božidara Krajine i Igora Benetija, objavilo je sinoć Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama. Iako je pod istragom bilo više osoba, tužiteljstvo je, zbog nedostatka dokaza, odustalo od kaznenog progona Berislava Garića te od suda zatražilo da razdvojeno dovrši postupak protiv ratnog zapovjednika specijalne policije Željka Sačića.

ZAGREB - Izložbu "Milost susreta - umjetnička baština Franjevačke provincije sv. Jeronima", u kojoj se kroz odabranu dokumentarnu i umjetničku građu svjedoči o prisutnosti i značaju franjevačkog reda na hrvatskom tlu tijekom osam stoljeća, otvorio je sinoć u zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori ministar kulture Božo Biškupić. Izložbu su zajedno organizirali Galeriji Klovićevi dvori i Franjevačka provincija sv. Jeronima u Zadru. Otvarajući izložbu ministar Biškupić istaknuo je da je franjevačka baština odraz kulture i identiteta hrvatskog naroda kroz osam stoljeća. U Klovićevim dvorima javnosti je predstavljena najbogatija franjevačka riznica umjetnina, što je stoljećima nastajala, prikupljana i čuvana u brojnim crkvama i samostanima franjevačke provincije sv. Jeronima, koja se proteže od Istre do krajnjeg juga Dalmacije, kazala je ravnateljica Galerije Klovićevi dvori Vesna Kusin. Prikazano je stotinjak umjetničkih slika, skulptura, ikona, liturgijskih predmeta, visokovrijednih primjeraka crkvenog ruha, iluminiranih rukopisa, te ostale važne arhivske i spomeničke građe. Izložba je otvorena do 20. veljače 2011.

ZAGREB - Bibličar Bonaventura Duda sinoć je na tribini Teološki četvrtak naslovljenoj „Jesmo li se umorili od Koncila?“ izjavio kako Koncil još čeka duboku i stvarnu recepciju. „Oni koji su u vrijeme Koncila počeli shvaćati njegovu vrijednost još su mu učenici“, rekao je dodavši kako je za mlade koncilsko vrijeme već prošlost. Po Dudinim riječima temeljno pitanje danas jest: Kako se ja kao kršćanin bavim problemima današnjice? Ali je i naglasio kako u Crkvi tek dolazi vrijeme za laike. „Problem je i danas u šutnji koja je vladala za vrijeme komunizma“, rekao je Duda dodavši kako je „zajedničarenje“ zadaća cijele Crkve. O Drugom vatikanskom koncilu i njegovoj zadaći u današnjem svijetu, osim Dude govorio je i ravnatelj Kršćanske sadašnjosti Željko Tanjić.

VUKOVAR - Violinistički virtuoz Stefan Milenkovich, uz klavirsku pratnju stalne suradnice Srebrenke Poljak, održao je sinoć u Hrvatskom domu u Vukovaru humanitarni koncert pod geslom „Uz dobre ljude, ja mogu“.Vukovarskoj publici umjetnici su se predstavili izvedbama dijela H. Wieniawskog, T. Vitalia, J.S.Bacha i drugih, a puna dvorana Hrvatskoga doma tri puta je violinista pozivala na „bis“. Od prodanih karata i donacija na koncertu je prikupljeno 30.000 oko kuna koje su u cijelosti namijenjene vukovarskom projektu „Asistent u nastavi“.

ZAGREB - Knjiga dvojice franjevaca Branimira Koseca i Ante Perkovića „Kronika franjevačkog samostana u Vukovaru – Godine progonstva i povratka“ predstavljena je sinoć na tribini Hrvatsko slovo uživo u Hrvatskoj kulturnoj zakladi u Zagrebu, a u sklopu tribine prikazan je i dokumentarni filmski zapis o stradanju Vukovara. O knjizi i vukovarskim stradanjima, uz autore, govorio je povjesničar Krešimir Bušić.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙