FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 25. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati

ZAGREB -

ZAGREB - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor sinoć je u božićnoj čestitki emitiranoj na hrvatskim televizijskim postajama istaknula kako je uvjerena da Hrvatska već sljedeće godine može ostvariti tri vrlo važna cilja - afirmaciju pravne države, izlazak iz recesije i završetak pregovora s Europskom unijom. Hrvatska to može i zaslužuje. Imamo snage i znanja, a stvorili smo i priliku da već sljedeće godine ostvarimo ta tri vrlo važna cilja. U tom pogledu, kazala je Kosor, 2011. ne smije biti godina čekanja i dodala da ne bi ni željela da ta godina bude godina društvenih podjela uoči parlamentarnih izbora. Ulazak u EU je strateški cilj koji smo postavili prije 20 godina kad smo krenuli u ostvarivanje tisućljetnog sna hrvatskog naroda za vlastitom suverenom, demokratskom, neovisnom i europskom državom. To je cilj za koji su radile sve hrvatske vlade do sada bez obzira na stranačku pripadnost. To je cilj koji je sada na dohvat ruke kao što su i službeno potvrdili prošloga tjedna šefovi država i vlada EU-a, kazala je premijerka Kosor. Uvjerena je da ćemo sljedeće godine, kad će se 25. lipnja proslaviti 20. godišnjica povjesne odluke Hrvatskog sabora o neovisnosti Republike Hrvatske, ujedno moći reći da smo nakon stvaranja i obrane države ispunili i cilj njezinog povratka kući - u Europu, u politički, gospodarski i civilizacijski krug kojem je uvijek i pripadala. Tijekom 2011. nastavit ćemo putem ponovnog rasta ekonomije i poticanja novih investicija, putem odlučne borbe protiv korupcije, putem koji nas vodi u EU da bi osnaženi članstvom ostvarili interese hrvatske države i hrvatskih ljudi, istaknula je Kosor, koja je uvjerena da će ta godina biti prijelomna u ostvarivanju hrvatskih strateških ciljeva.

ZAGREB - Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, predvodeći tradicionalnu polnoćku u zagrebačkoj katedrali, pozvao je vjernike da u otajstvu Božića potraže pomoć u poteškoćama sadašnjice, da žive razumno, pravedno i pobožno, te se s nadom i pouzdanjem okrenu budućnosti. "Usred poteškoća sadašnjice, neka nam božićno vrijeme donese mir i radost i neka nam pomogne otvoriti se Bogu koji je došao da nas spasi, da nam udijeli novu hrabrost i novo svjetlo na našem putu", rekao je kardinal, čestitajući vjernicima Božić. Svečanom misnom slavlju nazočili su predsjednica Vlade Jadranka Kosor, potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Kardinal je upozorio i na otajstva siromaštva i poniznosti, jednostavnosti i nježnosti, koje su poruke Kristova rođenja u jaslama. "Njegova se ljubav pojavljuje u siromaštvu i osamljenosti", rekao je pozivajući vjernike da daruju ljubav kojom obogaćuju sebe i druge. Na tom putu, rekao je, uzor treba potražiti u pastirima, prethodnicima duhovnog iskustva svijetlog i radosnog susreta s Kristom jer "radost koja dolazi s neba darovana je svakom ljudskom srcu zahvaljujući utjelovljenju Sina Božjega". Snažno svjetlo Krstova rođenja rastvara osjećaj nesigurnosti i težine, koji često opterećuje ljude, rekao je kardinal, ističući da se u božićnoj noći "pojavila milost Božja, spasiteljica svih ljudi", koja poziva kršćane da se odreknu bezbožnosti i svjetovnih požuda te žive razumno, pravedno i pobožno. Na tom putu, dodao je, posebno je važna nada, koju nudi Božić i daje vjeru u budućnost. Kardinal Bozanić će danas, na Božić, predvoditi svečano euharistijsko slavlje u katedrali u deset sati.

ZAGREB - Teatrologinja i kazališna kritičarka Sanja Nikčević izabrana je za predsjednicu Hrvatskoga društva kazališnih kritičara i teatrologa, a na toj je dužnosti naslijedila Igora Mrduljaša. Novoizabrana predsjednica najavila je pokretanje strukovne nagrade za životno djelo s obzirom na to da takve nagrade još nema. Dogovoreno je da ćemo pokrenuti nagradu koja bi se dodjeljivala svake dvije godine 13. travnja, na dan kada je 1840. objavljena prva kazališna kritika o predstavi na hrvatskome jeziku, rekla je Sanja Nikčević. Riječ je o tekstu Dimitrija Demetra o predstavi "Juran i Sofija" Ivana Kukuljevića Sakcinskog, objavljenom u "Danici ilirskoj", dodala je. Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa ima 54 aktivna člana te dvanaest članova u mirovini.

VUKOVAR - U prostoriji za zadržavanje vukovarske policije jučer je umro 29-godišnji Vukovarac uhićen zbog krađe, a pregledom je utvrđeno da na tijelu nema znakova nasilne smrti, izvijestila je policija, "Pregled umrlog obavio je mrtvozornik koji je utvrdio da na tijelu nema tragova nasilne smrti", navodi se u policijskom priopćenju. Muškarac je bio uhićen zbog sumnje da je u vukovarskom automat-klubu "Admiral" ukrao torbicu 39-godišnjaku iz Zagreba, što je 29-godišnjak i priznao na policijskom razgovoru.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙