FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 22. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

RIJEKA - Tanker za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija za naručitelja Tankersku plovidbu iz Zadra porinut je danas u brodogradilištu "3. maj" u Rijeci, a kuma brodu bila je predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Brod, nazvan "Velebit", duljine je 195 i širine 32 metra, nosivosti je 50.800 tona, a pokreće ga motor snage 9650 kW. To je drugi od četiri istovjetna broda koja se grade u "3. maju" za hrvatske naručitelje. Premijerka Jadranka Kosor izrazila je zadovoljstvo ponudom kumstva brodu. Kazala je da je gradnja ovog tankera rezultat vladina programa, te da je nakon ugovaranja i osiguranja financija ostvarena i proizvodnja značajna za brodogradilište i kooperante. Istaknula je kako Vlada i dalje ustrajno nastavlja raditi na projektu zatvaranja Poglavlja 8 (tržišno natjecanje gdje je uključena brodogradnja), te cjelokupnih pregovora za ulazak u EU, izrazivši uvjerenje da će oba postupka biti uspješno završena. Nakon porinuća položena je kobilica za treći tanker u nizu od četiri za domaće naručitelje, a riječ je o drugom brodu za Uljanik plovidbu.

ZAGREB - Ukupna desezonirana industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u studenom povećana je u odnosu na listopad za 0,7 posto, a kalendarski prilagođeni podaci na godišnjoj razini pokazuju rast industrijske proizvodnje u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine za 0,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Kumulativni podaci za prvih jedanaest mjeseci ove godine pak pokazuju pad industrijske proizvodnje za 1,6 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Mjesečna usporedba prema glavnim industrijskim grupacijama, pokazuje da je u studenom u odnosu na listopad proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju bila manja za 9,3 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto. Istodobno, porasla je proizvodnja kapitalnih proizvoda, za 5,3 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,5 posto i energije za 0,3 posto. Prema kalendarski prilagođenim podacima, u studenom ove u odnosu na studeni prošle godine, proizvodnja energije porasla za 5,7 posto, a rast bilježe i netrajni proizvodi za široku potrošnju za 3,8 posto te kapitalni proizvodi za 0,7 posto. Nasuprot tome, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju pala je za 13,4 posto, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda za 5,2 posto.

ZAGREB - Premijera Jadranka Kosor razgovarala je danas u Banskim dvorima s predstavnicima radnica Kamenskog o njihovom zahtjevu za poništenjem uknjižbe na nekretnine te tekstilne tvornice u stečaju. Premijerka je obećala da će Vlada učiniti sve što je moguće u zakonskim okvirima da se problem uknjižbe na nekretnine riješi u skladu sa zakonom, izjavili su predstavnici radnica nakon sastanka. Radnice traže poništenje uknjižbe na nekretnine Kamenskog koju je proveo bivši direktor tvrtke Antun Crlenjak 3. rujna, nakon što su radnice zatražile pokretanje stečaja. Podigle su i kaznene prijave, jer je Uprava zajedno s Nadzornim odborom Kamenskog uknjižila potraživanja sedam tvrtki koje su povezane s članovima Uprave i NO-a. Radnice te propale modne tvrtke upozoravaju da bez pobijanja te uknjižbe neće ostati ništa za isplatu njihovih potraživanja. Po riječima predstavnika radnica Kamenskog, premijerka Kosor im je također obećala da će vidjeti što je moguće učiniti u vezi nastavka proizvodnje u Kamenskom, iako je oko toga bila skeptična budući da su za to potrebna sredstva i investitori. Ona će u vezi toga ipak kontaktirati Hrvatski fond za privatizaciju i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

ZAGREB - Nakon jučerašnje skupštine vjerovnika Kamenskog i današnjeg sastanka s premijerkom Jadrankom Kosor radnice Kamenskog s više nade očekuju da će se njihov slučaj ipak povoljno rasplesti te da će uspjeti naplatiti svoja potraživanja. Stečajni upravitelj Zdravko Mitak rekao nam je danas kako postoje dobre šanse za pobijanje uknjižbe na nekretnine tvornice koje je bivši direktor Antun Crlenjak proveo 3. rujna, rekla je predstavnica radnica Đurđa Krnjak nakon sastanka radnica sa stečajnim upraviteljem. Radnice su zajedno s Kućom ljudskih prava podigle četiri kaznene prijave zbog nezakonitog pogodovanja vjerovnicima, jer je Uprava zajedno s Nadzornim odborom (NO) Kamenskog uknjižila potraživanja sedam tvrtki koje su povezane s članovima Uprave i NO-a, mada je znala za pokretanje stečajnog postupka. Ako se ta uknjižba ne poništi, zaposleni neće imati iz čega naplatiti svoja potraživanja za neisplaćene plaće i otpremnine, a država neplaćene poreze i doprinose. Na današnjem skupu radnica upozoreno je kako isti ljudi koji su uništili Kamensko, a sada se pokušavaju dokopati njegovih nekretnina, po istom modelu rade i u drugim tvrtkama, npr. u poduzeću za uzgoj voća Hana-voćnjak Kukljaš iz Vukojevaca.

ZAGREB - Glavna skupština Ingre donijela je danas odluku o povećanju temeljnog kapitala pretvaranjem potraživanja određenih grupa vjerovnika u temeljni kapital, priopćeno je iz Ingre. Skupština je prvo prihvatila odluku o smanjenju temeljnog kapitala sa 300 milijuna kuna na 150 milijuna kuna prijenosom sredstava dobivenih smanjenjem u rezerve kapitala. Uslijedila je potom odluka da se tako smanjeni temeljni kapital u dokapitalizaciji povećan za 120,9 milijuna kuna, na 270,9 milijuna kuna. Od toga se 38 milijuna kuna odnosi na konverziju duga po obveznicama, 40,42 milijuna kuna na konverziju duga po aktivnim tranšama komercijalnih zapisa, a 42,48 milijuna kuna na potraživanja poslovnih partnera i kooperanata u investicijskim projektima. Gotovo 70 posto potraživanja, odnosno približno 83 milijuna kuna odnosi se na smanjenje kratkoročnog duga, što će doprinijeti poboljšanju financijskog položaja i većoj poslovnoj stabilnosti Ingre, ističu iz te tvrtke.

ZAGREB - Promet dionicom Ine na Zagrebačkoj burzi osjetno se usporava, danas do 13,00 sati promet Ininom dionicom iznosio je 27,7 milijuna kuna, a protrgovana je 9.761 dionica. Dionicom Ine danas se do 13,00 sati trgovalo po 0,76 posto većoj cijeni od jučerašnje zadnje cijene. Prosječna je cijena Inine dionice u dosadašnjem tijeku današnjeg trgovanja bila 2.839,57 kuna, a najviša joj je cijena bila 2.859,99 kuna. U šest prethodnih trgovinskih dana (nakon suspenzije, dionicom Ine na Burzi se trguje od utorka, 14. prosinca) ukupni promet dionicom Ine iznosio je 805,3 milijuna kuna, a ukupno je protrgovano 284.574 Ininih dionica. To je 35,5 posto od ukupno 800.910 dionica na koje se odnosi ponuda MOL-a po cijeni od 2.800 kuna za dionicu, a 2,84 posto od ukupnog broja Ininih dionica.

ZAGREB - U mirnom predblagdanskom ozračju, na Zagrebačkoj su burzi indeksi danas blago porasli, zahvaljujući ponajviše rastu cijene dionice Ine, no obujam trgovanja manji je nego jučer. Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu 0,66 posto, na 2.049 bodova. Crobex10 ojačao je 0,73 posto, na 1.114 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 28 milijuna kuna, što je oko 12 milijuna manje nego jučer u to doba. Dionicom Ine do podneva je ostvaren 21 milijun kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,7 posto, na 2.850 kuna. Budući da naloga za kupnju dionica Ine po toj cijeni zasad nema toliko koliko naloga po cijeni od 2.830 kuna, analitičari ocjenjuju da iza njih ne stoje mirovinski fondovi. Po likvidnosti slijedi dionica HT-a, kojom je ostvareno 2,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 0,82 posto, na 282,5 kuna. Milijunski promet ostvaren je još dionicom Vira, pri čemu joj je cijena ojačala 0,75 posto, na 355 kuna. U negativnoj blokadi je dionica Validusa, zbog pada cijene za više od 12 posto, na 6,8 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB), u odnosu na prethodnu tečajnu listu oslabila prema euru za 0,03 posto, a srednji tečaj švicarski franak dosegnuo je novu rekordnu vrijednost od 5,89 kuna. Srednji tečaj eura na današnjoj tečajnoj listi HNB-a je 7,384486 kuna, a franka 5,897681 kunu, što je 0,98 posto više od tečaja s jučerašnje tečajne liste središnje banke. Na vrijednosti u odnosu na kunu dobio je i američki dolar čiji srednji tečaj je povećan za 0,14 posto, na 5,617715 kuna, dok je srednji tečaj funte pao za 0,03 posto, na 8,695815 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙