FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - svijet - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz svijeta do 17,30 sati.

BRUXELLES - Kaos u brojnim europskim zračnim lukama zbog lošeg vremena je "neprihvatljiv" i "ne bi se smio ponoviti", rekao je u utorak povjerenik za promet Siim Kallas. "Jako sam zabrinut time koliko je snijeg poremetio promet u Europi. To je neprihvatljivo i ne bi se smjelo ponoviti", rekao je Kallas u priopćenju. Europski povjerenik najavio je da će se idućih dana sastati predstavnici europskih zračnih luka kako bi od njih zatražio objašnjenja. Zračni promet mora biti kadar bolje funkcionirati u budućnosti u sličnim situacijama. "Ovih godina mogli smo naučiti da snijeg u zapadnoj Europi nije iznimna pojava", naglasio je. Predbožićni val hladnoća i obilne snježne oborine uzrokuju prometni kaos diljem Europe, prisiljavajući putnike na kampiranje po zračnim lukama.

BRUXELLES - Europska povjerenica za ribarstvo Maria Damanaki učinila je prvi korak prema zabrani islandskim brodovima da iskrcavaju ulov u lukama Europske unije, zatraživši od izvršnog tijela Europskog ekonomskog prostora sastanak prije 14. siječnja na kojem bi se razgovaralo o mogućem embargu Islandu, rekao je u utorak njezin glasnogovornik Oliver Drewes. Spor Islanda s Europskom unijom zaoštrio je kad su razgovori o ribarskim kvotama ljetos prekinuti, a Island jednostrano povećao ribolovne kvote za svoje ribare koji love skuše. Troje europskih povjerenika, među kojima Damanaki, pisali su u listopadu Islandu upozorivši da bi se odnosi Islanda i EU-a mogli pogoršati ako se to pitanje ne riješi. Protokol 9 Europskog ekonomskog prostora koji utvrđuje pravila o trgovini ribom kaže da zemlje mogu odbiti iskrcaj ribe ako se utvrdi da u upravljanju ribljim zalihama postoji ozbiljan sukob.

BRUXELLES - Europski regulatori odobrili su u utorak kontroverznu 12 milijardi dolara vrijednu ponudu kompanije Ruperta Murdocha News Corp. za preuzimanje britanskog pay-tv giganta BSkyB. Zeleno svjetlo EU-a isključivo se tiče pitanja tržišnog natjecanja, s obzirom da se poslovi tih dviju kompanija u nekim područjima izravno preklapaju. Međutim, ta ponuda za preuzimanje vruća je politička tema u Velikoj Britaniji, jer vlasništvo nad moćnim masovnim medijima prelazi u sve manji broj ruku. Ta ponuda razljutila je određene krugove koji strahuju da će News Corp, koji posjeduje niz britanskih novina, uključujući tržišnog lidera The Sun i The Times of London, zadobiti preveliku kontrolu nad medijima. "Nalazi Europske komisije ne dovode u pitanje tijek istrage od strane nadležnih vlasti Velike Britanije o tome je li predložena transakcija u skladu s britanskim interesima vezanim uz pluralnost medija. Velika Britanija može slobodno odlučiti hoće li ili ne poduzeti odgovarajuće mjere kako bi zaštitila svoje legitimne interese vezane za pluralnost medija", naglašeno je u priopćenju europskog regulatora.

LONDON - Euro je u slabašnoj predbožićnoj trgovini u utorak donekle smanjio ranije ostvarene dobitke prema dolaru na međunarodnim tržištima valuta, nakon što je rejting agencija Moody's najavila snižavanje portugalskog kreditnog rejtinga, ojačavši zabrinutosti investitora da će se dužnička kriza u eurozoni produljiti i na 2011. godinu. Euro je u takvom okruženju donekle oslabio s ranije dosegnutih razina prema dolaru, te se njime trenutno trguje po 1,3150 dolara, 0,2 posto više nego dan ranije. Istodobno, tečaj dolara prema jenu ostao je nepromijenjen, na 83,65 jena. Jedinstvena europska valuta oslabila je pod pritiskom tvrdokornih zabrinutosti ulagača oko perifernih članica eurozone, osobito nakon što je rejting agencija Moody's upozorila da bi nakon revizije mogla Portugalu sniziti rejting za dvije razine uslijed slabih gospodarskih prognoza i visokih troškova zaduživanja. Mnogi tržišni igrači vjeruju da će se pritisci na euro nastaviti uslijed straha od širenja dužničke krize, koja je već zarobila Grčku i Irsku, na Portugal i Španjolsku.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙