FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija važnijih događaja u obrazovanju i znanosti u 2010. godini

Autor: mbur
ZAGREB, 21. prosinca 2010. (Hina) - Kronologija važnijih događaja u obrazovanju i znanosti u 2010. godini.

SIJEČANJ

15. siječnja - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Boris Šprem svečano je otvorio Knjižnicu Gradske skupštine Grada Zagreba u zgradi Stare gradske vijećnice u kojoj je oko 2000 knjiga, od toga 1400 naslova te periodika iz ekonomije, politologije, filozofije, sociologije, psihologije, urbanizma, sporta.

18. siječnja - Akademija medicinskih znanosti Hrvatske priopćila je da je njezin predsjednik i poznati hrvatski znanstvenik i stručnjak akademik Željko Reiner postao počasni član Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine. Akademik Reiner ujedno je redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te član Kraljevske liječničke akademije u Londonu.

20. siječnja - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš potvrdio da je od danas suspendiran dekan Ekonomskoga fakulteta Darko Tipurić i izvijestio da je za obnašateljicu dužnosti dekana toga fakulteta imenovao prorektoricu za znanost i tehnologiju Melitu Kovačević.

23. siječnja - U Čakovcu održana osnivačka skupština Društva znanstvenika Međimurja, na kojoj je za predsjednicu društva izabrana dekanica Međimurskog veleučilišta Nevenka Breslauer. Cilj društva je podizanje i osuvremenjivanje obrazovne i gospodarske strukture Međimurja, te promicanje znanstvene misli i tehnologije u toj županiji.

27. siječnja - Mlade hrvatske znanstvenice Iva Kavčić, Petra Peharec, Ivana Šoljić Jerbić i Lana Vasung primile su na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu stipendiju nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti", koje dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i L'Oreal Adria. Stipendije iznose četiri tisuće eura, a namijenjene su dovršetku doktorskih disertacija iz područja prirodnih znanosti.

27. siječnja - U Opatiji otvoren stručni skup "Poučavanje o holokaustu i sprečavanje zločina protiv čovječnosti" koji je namijenjena nastavnicima, koji obrađuje pitanje holokausta na svjetskoj razini, posebno u Hrvatskoj, odnosno za Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

VELJAČA

1. veljače - Agencija za znanost i visoko obrazovanje priopćila je da se za ispite državne mature prijavilo gotovo 40 tisuća kandidata, a 19. veljače počet će polaganje ispita državne mature i to najprije iz izbornih predmeta psihologije i informatike, dok će se ispiti iz obveznih predmeta početi polagati u drugoj polovici ožujka. Među kandidatima najviše je maturanata četverogodišnjih strukovnih škola - njih 19.461, odnosno 92 posto od ukupnoga broja maturanata četverogodišnjih strukovnih škola. Maturanti gimnazija drugi su po brojnosti i njih se prijavilo više od 99 posto, odnosno 12.668.

2. veljače - Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš i prorektorica za studije i upravljanje kvalitetom Ljiljana Pinter uručili su 102 stipendije iz Fonda za stipendiranje darovitih studenata zagrebačkoga sveučilišta redovitim studentima preddiplomskih i integriranih studija koji imaju prosjek ocjena od najmanje 4,5 i nisu ponavljali ni jednu godinu studija. Riječ je o novčanim potporama u ukupnome iznosu od 10.000 kuna koje će studenti primati tijekom deset mjeseci u mjesečnim obrocima od po tisuću kuna.

9. veljače - Odlukom Senata Sveučilišta dekan zagrebačkoga Ekonomskog fakulteta Darko Tipurić suspendiran s mjesta dekana te visokoškolske institucije. Rektor Aleksa Bjeliš dobio je potrebnu dvotrećinsku većinu - 54 glasa za suspenziju, od ukupno 66 nazočnih.

15. veljače - Članovi Foruma za etičnost i razvoj znanosti i visokog obrazovanja te Udruge za razvoj visokoga školstva "Universitas" podržali su odluke Senata Sveučilišta u Zagrebu i rektora Alekse Bjeliša, odnosno, njihova nastojanja da "energično sankcioniraju ustanovljene negativnosti u djelovanju Međunarodne ljetne škole Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i pozovu na odgovornost one koji su do njih doveli".

24. veljače - Dva nova laboratorija opremljena za provođenje projekta T-Pot na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu svečano je otvorio ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs. Europska unija je u sklopu svoga REGPOT natječaja odobrila istraživačima s Tekstilno-tehnološkoga fakulteta za projekt "Unlocking the Croatian Textile T-Pot" oko milijun eura.

24. veljače - Kapitalno djelo Vladimira Muljevića (1913.-2007.) Englesko-hrvatski elektrotehnički rječnik u izdanju Školske knjige predstavljen je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Na oko tisuću stranica autor, dugogodišnji profesor toga fakulteta s titulom profesora emeritusa, u rječniku je objavio više od sto tisuća pojmova s područja elektrotehnike, uključujući i pojmove s područja tehnike, fizike, kemije i matematike koji su neposredno vezani s elektrotehnikom.

OŽUJAK

2. ožujka - Centar za jezik i kulturu Instituta Camoes, namijenjen profesorima, studentima i svima koje zanima portugalski jezik, otvoren je danas na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, u suradnji s Veleposlanstvom Portugala u Hrvatskoj. Studij portugalskog jezika i književnosti jedan je od najpopularnijih na tom fakultetu, što potvrđuje i podatak da se u prosjeku 13 kandidata prijavi za jedno upisno mjesto.

6. ožujka - Po podatcima Državnog zavoda za statistiku tijekom 2008. na hrvatskim visokim učilištima diplomiralo je 22 posto više studenata nego u prethodnoj godini, njih 25.573. Najviše je studenata diplomiralo na fakultetima, njih gotovo 80 posto, na veleučilištima 13,5 posto, na visokim školama 5,4 posto, a na umjetničkim akademijama 1,4 posto.

10. ožujka - Zagrebački Institut Ruđer Bošković izvijestio je danas kako je počeo suradnju s Weizmann institutom u Izraelu, jednim od najprestižnijih svjetskih instituta u području prirodnih znanosti. Riječ je o sudjelovanju u zajedničkim znanstvenim projektima, suradnji i razmjeni stručnjaka.

17. ožujka - Marija Toto, studentica sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog specijalističkog studija Konferencijsko prevođenje ovogodišnja je dobitnica prve nagrade Leopoldo Costa koju dodjeljuje Opća uprava za konferencijsko prevođenje Europske komisije. Nagrada se osmu godinu za redom dodjeljuje studentima poslijediplomskih specijalističkih studija Konferencijskog prevođenja kakvi se održavaju na sveučilištima u zemljama članicama EU i zemljama kandidatima.

17. ožujka - Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o kvotama i studentskim participacijama za iduću akademsku godinu - u odnosu na prošlu godinu je za oko 170 manje upisnih mjesta, dok će školarine ostati iste, rečeno je na konferenciji za novinare. Osigurano je 8996 slobodnih mjesta za upis u prvu godinu, od čega 930 mjesta za izvanredne studente.

23. ožujka - Ministar znanosti, obrazovanja i športa RH Radovan Fuchs potpisao u Varaždinu protokol o suradnji na području obrazovanja sa Slovenijom koji omogućuje đacima i studentima iz obje zemlje pohađanje nastave pod jednakim uvjetima. Slovenski studenti i učenici u Hrvatskoj studirat će, odnosno školovati se pod istim uvjetima kao i hrvatski, i obrnuto.

26. ožujka - "Uključivanje učenika s teškoćama u obrazovanje za zapošljavanje" naziv je gotovo milijun eura vrijednog projekta koji se financira iz pretpristupnog programa IPA, a čiji je početak svečano obilježen u Informacijskom centru EU. Projekt je usmjeren na preko 290 strukovnih škola u Hrvatskoj, a bavit će se usavršavanjem nastavnika, moderniziranjem kurikuluma, mehanizmima praktične nastave za djecu s teškoćama i moderniziranjem zakonodavstva.

29. ožujka - Novosagrađenim paviljonom broj 11 u Studentskom naselju "Stjepan Radić", koji je svečano otvorio i "otključao" predsjednik Studentskoga zbora Sveučilišta u Zagrebu Ivan Bota, prvi put je nakon više od 20 godina u hrvatskoj metropoli povećan kapacitet studentskoga smještaja. Paviljon ima ukupnu površinu od 2600 četvornih metara, 24 apartmana s 93 ležaja i popratne sadržaje.

29. ožujka - Isplata 2500 državnih stipendija za 2010. koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) počet će sutra, a tijekom iduća dva dana studenti korisnici dobit će na svoje račune prve uplate.

30. ožujka - U sklopu Instituta Ruđer Bošković (IRB) predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je projekt Ruđer Medikol Ciklotron (RMC) za proizvodnju radiofarmaceutika potrebnih za rad PET/CT uređaja u Hrvatskoj i zemljama regije, koji će ujedno služiti i za znanstvena istraživanja stručnjaka IRB. Tvrtka Medikol u projekt je uložila sedam milijuna eura u obnovu prostora i kupnju uređaja ciklotron, dok je Ministarstvo znanosti sudjelovalo s pola milijuna eura za uređenje laboratorija za znanstvena istraživanja.

30. ožujka - Oko 600 studenata s više zagrebačkih fakulteta prosvjedovalo ispred Sveučilišta u Zagrebu tražeći besplatno školovanje za sve. Studenti su se najprije okupili ispred HNK, a zatim su se, uz glasne zvižduke i pozive vozačima da zatrube u znak potpore, preselili ispred Sveučilišta gdje je trajala sjednica Senata.

30. ožujka - Za sve studente koji budu uredno ispunjavali svoje studijske obveze, studij će u cijelosti biti besplatan, priopćilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. U Ministarstvu ističu da će svim redovitim studentima koji od slijedeće akademske godine budu upisali prvu godinu studija, kako preddiplomskog, tako i diplomskog, na nekom od javnih visokih učilišta u Hrvatskoj, troškovi školarina u cijelosti biti pokriveni iz državnog proračuna. Napominju kako je jedini uvjet da svaki od studenata zadrži pravo besplatnog studiranja i na svim višim godinama taj da redovito ispunjavaju svoje studijske obveze.

31. ožujka - Studentski predstavnici u Senatu Sveučilišta u Zagrebu uložili su suspenzivni veto na prijedlog Fakultetskog vijeća Filozofskoga fakulteta o upisnim kvotama i participacijama u idućoj akademskoj godini, a na traženje studenata toga fakulteta, izvijestio je predsjednik Studentskoga zbora Ivan Bota. Objasnio je da je suspenzivni veto uložen zato što studenti Filozofskoga fakulteta traže besplatno studiranje za sve, a ne samo za studente prve godine studija koji će, u skladu s vladinom odlukom, upisati prvu godinu studija u akademskoj godini 2010./2011. bez participacija.

TRAVANJ

14. travnja - Program Double Degree, koji studentima Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu daje kao jedinima u Hrvatskoj mogućnost stjecanja dvostruke diplome u tri godine - na matičnom sveučilištu te na jednim od najprestižnijih europskih sveučilišta - milanskoj Politehnici, predstavljen je danas na FER-u. Studenti koji ove godine završavaju treću godinu preddiplomskoga studija na FER-u mogu se još ovaj mjesec prijaviti za sudjelovanje u programu Double Degree kako bi mogli dvije godine studirati na diplomskom studiju na milanskoj Politehnici po programu koji je kompatibilan programu FER-a.

15. travnja - Dosadašnjeg rektora Aleksu Bjeliša, članovi Senata zagrebačkog Sveučilišta izabrali su ponovno na tu dužnost na izvanrednoj sjednici Senata. Za njegov novi četverogodišnji mandat glasovalo je u drugom krugu 40 od 67 nazočnih članova.

19. travnja - U Splitu je otvoren 8. festival znanosti pod motom "Izađimo u grad na Festival znanosti", koji će trajati do 24. travnja, a većina događanja, kako je najavljeno, održavat će se na Rivi i javnim mjestima kako bi se znanost približila građanima, posebice mladima. Središnja tema je planet Zemlja jer su Ujedinjeni narodi 2010. proglasili Međunarodnom godinom biološke raznolikosti za razvoj.

21. travnja - Senat Sveučilišta u Zagrebu donio je odluku o kvotama i participacijama u troškovima studiranja za upis studenata u prvu godinu diplomskih studija u idućoj akademskoj 2010./2011. godini prema kojoj je osigurano ukupno 8634 slobodnih mjesta za upis studenata u prvu godinu diplomskih studija. Za redovite studente predviđeno je 8154 mjesta, a za izvanredne studente 150 mjesta.

29. travnja - Krovna hrvatska znanstvena i kulturna ustanova - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) obilježila svoj dan i 149 godina djelovanja svečanom sjednicom na kojoj su dodijeljene nagrade Akademije za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća u Hrvatskoj za 2009.

SVIBANJ

4. svibnja - Državne nagrade tehničke kulture "Faust Vrančić" za 2009. uručene su na današnjoj svečanosti u Zagrebu laureatima među kojima je i prof. dr. Josip Milat - dobitnik nagrade za životno djelo. Godišnje nagrade "Faust Vrančić" dobili su Miroslav Banaj, Predrag Brođanac, Bruno Čalić, Katica Erlih, Damir Kosor, Mladen Marušić, Dragan Milec, Josip Mijatović, Vinko Šerbek i Denis Vincek.

6. svibnja - Za novog rektora Sveučilišta u Splitu na sjednici Senata splitskog Sveučilišta izabran Ivan Pavić, koji je izabran u mandatnom razdoblju od 2010./2011 do 2014./2015. akademske godine. Sjednici Senata nazočili su svi od 32 člana, od kojih je 24 tajnim glasovanjem poduprlo kandidata Pavića.

6. svibnja - Plenum Filozofskog fakulteta u Zagrebu reagirao je na izneseni model naplaćivanja školarina usklađen na posljednjoj sjednici Rektorskoga zbora, ocjenivši da je taj model, "koji vladajuće strukture zovu besplatnim obrazovanjem, rigorozniji od postojećeg modela naplaćivanja školarina". Po njemu će ubuduće, drži plenum, samo studenti dobrog socioekonomskog statusa biti u mogućnosti prebaciti ispit na iduću godinu studija.

10. svibnja - Osnivač i ravnatelj Mediteranskog instituta za istraživanje života (MedILS) akademik Miroslav Radman izjavio je da je ostavka Ivana Đikića logičan rezultat Đikićeva djelovanja u zadnje dvije godine, tijekom kojih je MedILS napustilo nekoliko kolega znanstvenika koji su na taj institut došli zbog koncepta osnivača. Ivan Đikić izvijestio je da je prekinuo profesionalnu suradnju s MedILS-om i prozvao ravnatelja akademika Miroslava Radmana za niz problema, među kojima i za netransparentno vođenje instituta.

17. svibnja - U Rijeci je u 90. godini, preminuo istaknuti pravni povjesničar akademik Lujo Margetić, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Razredu za društvene znanosti.

18. svibnja - Nekoliko tisuća maturanata zagrebačkih srednjih škola danas je s Trga bana Josipa Jelačića u povorci, uz pratnju glazbe, zajedno s gradonačelnikom Milanom Bandićem krenulo na jezero Bundek gdje će do navečer slaviti Dan zagrebačkih maturanata. Maturante na jezeru Bundek očekuje bogati glazbeno-scenski program koji će trajati do 22 sata.

20. svibnja - Krovna hrvatska znanstvena i umjetnička ustanova - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od danas ima devet novih redovitih članova, novih osam dopisnih članova i osam novih članova suradnika koji su na izbornoj skupštini dobili potrebnu potporu akademika. Za izbor novih članova HAZU bio je potreban natpolovičan broj glasova svih članova HAZU, odnosno 66 glasova, što su i dobili novi redoviti članovi - Branko Despot, Ivan Cifrić, Goran Pichler, Franjo Tomić, Vida Demarin, Ivana Petrović, Milena Žic Fuchs, Zlatko Bourek i Radoslav Tomić.

26. svibnja - Akademik Sergej Forenbacher, redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), vrsni znanstvenik i veterinar, umro je u Zagrebu u 90. godini.

31. svibnja - Obnašateljica dužnosti dekana Ekonomskoga fakulteta i prorektorica za znanost i tehnologiju Sveučilišta u Zagrebu Melita Kovačević predala je danas dužnost dekana te visokoškolske ustanove profesoru Tonćiju Lazibatu. Taj redoviti profesor na Katedri za trgovinu izabran je 18. svibnja za novoga dekana Ekonomskoga fakulteta na mandat od dvije godine većinom glasova Fakultetskoga vijeća u širem sastavu.

LIPANJ

8. lipnja - Zahtijevajući besplatno obrazovanje, stotinjak studenata zagrebačkog Sveučilišta poslijepodne je upalo na sjednicu Senata Sveučilišta nakon čega je rektor Aleksa Bjeliš prekinuo sjednicu. Ministar znanosti obrazovanja i športa Radovan Fuchs prokomentirao je taj upad studenata, rekavši kako ne opravda nasilna sredstva komunikacije. Aleksa Bjeliš rekao je na konferenciji za novinare kako je nenajavljeni upad studenata nasilan čin koji nije u skladu s akademskim normama, te je izrazio nezadovoljstvo postupcima medija koji su, zajedno s prosvjednicima, nasilno ušli na sjednicu.

9. lipnja - Svečanom akademijom u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski obilježena je 60. obljetnica rada najveće hrvatske znanstvene ustanove, Instituta Ruđer Bošković. IRB je danas najveći hrvatski multidisciplinarni istraživački institut u području prirodnih znanosti te jedan od vodećih u Jugoistočnoj Europi. Zapošljava oko 900 djelatnika, a više od 550 njih su znanstvenici, od kojih je 229 znanstvenih novaka.

10. lipnja - Digitalna zbirka Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, jedan od najvećih portala u Hrvatskoj, predstavljen je u Velikoj dvorani Knjižnice HAZU. Upraviteljica Knjižnice HAZU Vedrana Juričić je izvijestila da se portal od prije nekoliko dana nalazi na mrežnim stranicama (http://hazu.arhivpro.hr), gdje se može naći 220.000 različitih digitaliziranih dokumenata.

11. lipnja - Učenici Monika Jukić iz Osnovne škole Knez Mislav u Kaštel Sućurcu i Moreno Mušković iz riječke Ekonomske škole "Mije Mirkovića" dobitnici su Godišnje nagrade za promicanje tolerancije i škole bez nasilja "Luka Ritz", koju su im danas uručili potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs. Nagrada "Luka Ritz" pokrenuta je prije dvije godine u spomen na tragično preminuloga istoimenoga zagrebačkoga srednjoškolca kao i sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja.

14. lipnja - Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti ove će godine dodijeliti milijun i 185 tisuća kuna za 93 znanstvena i umjetnička projekta prihvaćena na javnom natječaju, objavljeno je na konferenciji za novinare. Upravni odbor Zaklade odobrio je 49 zahtjeva za poticanje izdavačke djelatnosti, 27 projekata znanstvenih skupova te 17 projekata razvijanja znanstvenoistraživačkog i umjetničkog rada.

17. lipnja - Novi članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koju resi tradicija duga 149 godina, proglašeni su na svečanosti u palači Akademije. Za nove redovite članove HAZU proglašeni su Branko Despot i Ivan Cifrić u Razredu za društvene znanosti, Goran Pichler u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, Franjo Tomić u Razredu za prirodne znanosti, Vida Demarin u Razredu za medicinske znanosti, Ivanka Petrović i Milena Žic Fuchs u Razredu za filološke znanosti te Zlatko Bourek i Radoslav Tomić u Razredu za likovne umjetnosti.

29. lipnja - Četvrti svezak "Moderna hrvatska kultura: od preporoda do moderne (XIX. stoljeće)" edicije "Hrvatska i Europa", velikog izdavačkog poduhvata Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Školske knjige, predstavljen je u zagrebačkoj Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma, koja je tijekom 19. stoljeća bila središte mnogih važnih kulturnih inicijativa i događaja.

SRPANJ

4. srpnja - Sveučilište u Zagrebu promoviralo je 189 doktora znanosti na svečanosti u Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK). Doktore znanosti s 19 sastavnica Sveučilišta u Zagrebu te s jednog sveučilišnog interdisciplinarnog poslijediplomskog znanstvenog studija promovirao je rektor Aleksa Bjeliš.

5. srpnja - Po podatcima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa u prvome upisnom roku u prve razrede srednjih škola u Hrvatskoj upisano je 44.121 učenik, a ostalo je još 6658 slobodnih mjesta za drugi te jesenski upisni rok, osim u prirodoslovnim gimnazijama. Najviše je učenika, 17.058, upisano u četverogodišnje programe srednjeg obrazovanja, zatim u gimnazije 12.964 te u trogodišnje programe 10.809.

7. srpnja - "Top stipendije za Top studente 2010." koje dobitnici ne moraju vraćati niti imaju obveze prema partnerima, dodijeljene su najboljim studentima u Zagrebu. Na natječaj koji je prije devet godina pokrenuo tjednik "Nacional" ove je godine pristiglo 449 prijava, a 30 studenata je proglašeno pobjednicima te su im uručene stipendije u vrijednosti od po 40 tisuća kuna.

8. srpnja - Državne nagrade za znanost, najviša priznanja koja Hrvatski sabor dodjeljuje za znanstvena dostignuća, za 2009. dobio je 31 znanstvenik, a Nagrade za životno djelo dodijeljene su Stjepanu Gamulinu, Ivici Kostoviću, Ivi Senjanoviću, Ferdu Bašiću i Augustu Kovačecu. Odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2009. donio je Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost pod predsjedanjem predsjednika Odbora i predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića.

9. srpnja - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odobrilo je 150 novih radnih mjesta za znanstvene novake sveučilištima i javnim institutima u Republici Hrvatskoj. Odobrena mjesta za novake, doktorande, po znanstvenim područjima su: prirodno i tehničko područje po 25 posto, biomedicinsko i biotehničko po 16 posto te društveno i humanističko područje po devet posto.

9. srpnja - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odobrilo je deset milijuna kuna za izdavanje hrvatskih znanstvenih časopisa u 2010. Pri vrednovanju vrsnoće znanstvenih i znanstvenostručnih časopisa ocjenjivala se, kako su danas rekli u tom ministarstvu, redovitost izlaženja, recenzijski postupak, broj i udio znanstvenih članaka te udio članaka s autorom za dopisivanje iz inozemstva.

14. srpnja - Saborski zastupnici raspravili su izmjene Državnog pedagoškog standarda za predškolski odgoj te osnovne i srednje škole, kojima se, među inim, utvrđuje veličina matičnih i područnih škola. Klub SDP-a najavio je da ih neće podržati jer smatraju da izmjene odgađaju primjene pojedinih odredaba pedagoških standarda. Po predloženim izmjenama, matične osnovne škole ubuduće bi u pravilu morale imati najmanje 150 učenika, a optimalan broj učenika u razredu bit će od 20 do 28. Matična srednja škola imala bi pak najmanje osam razrednih odjela i 150 učenika.

16. srpnja - U Zagrebu je u 88. godini preminuo vrsni kemičar i pedagog akademik Dionis Emerik Sunko, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti, priopćeno je iz HAZU-a.

20. srpnja - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor posjetila Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa gdje je s ministrom Radovanom Fuchsom razgovarala o provedbi Programa gospodarskog oporavka u tom resoru. Premijerka je izjavila kako je bilo govora o predstojećem rebalansu državnog proračuna i "bolnom pitanju isteklih kolektivnih ugovora" po kojima se isplaćuju golema sredstava iz državnog proračuna. Izrazila je uvjerenost u skoru uspostavu socijalnog dijaloga kako bi zajednički pronašli izlaz iz te situacije. U tom kontekstu spomenula je visoke iznose otpremnina ravnateljima koje dosežu i 900 tisuća kuna.

28. srpnja - Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković dobili su tri od devet financiranih projekata programa "Znanstvene suradnje" Fonda "Jedinstvo uz pomoć znanja" (UKF), ukupne vrijednosti od gotovo 2,5 milijuna kuna, izvijestio je Institut. U izboru projekata sudjelovalo je više od 120, većinom inozemnih eksperata, a znanstvenici s "Ruđera" izabrani su između 36 prijavljenih projekata. Financirat će se projekt Irene Ciglenečki-Jurić (Zavod za istraživanje mora i okoliša) i Nikole Batine (Sveučilište u Mexicu) koji će se baviti razvojem nove metode za praćenje nanočestica u prirodnim ekosustavima.

28. srpnja - Skupina znanstvenika sa zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) i Instituta Ruđer Bošković objavila je rad u uglednom znanstvenom časopisu "Molecular Biology and Evolution" koji je rangiran kao drugi najbolji u području evolucijske biologije i ima izuzetno visok faktor utjecaja (9.872). Maša Roller i prof. dr. sc. Kristian Vlahoviček s Biološkog odsjeka PMF-a u suradnji s dr. Matijom Harcetom, dr. Helenom Ćetković i Dragom Perinom iz Laboratorija za molekularnu genetiku Instituta Ruđer Bošković, te profesorom Wernerom E.G. Müllerom i Matthiasom Wiensom sa Sveučilišta u Mainzu, autori su rada pod nazivom "Demosponge EST sequencing reveals a complex genetic toolkit of the simplest metazoans", koji predstavlja prvu sustavnu studiju gena i genoma spužava.

29. srpnja - Rektor Aleksa Bjeliš predložio je Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa da povuče nedavno objavljene dokumente o financiranju znanstvenih projekata, "kritički ih sagleda, i nadomjesti pouzdanim i korektnim postupkom vrednovanja". Vrednovanje znanstvenih projekata u 2010. nije provedeno kompetentno, primjenom objektivnih i provjerenih metodoloških postupaka te unosi zbunjenost i konsternaciju kod brojnih istraživača, može uzrokovati tenzije među njima i obeshrabriti međunarodno uspješne hrvatske znanstvenice.

30. srpnja - Nacionalni okvirni kurikulum (NOK), temeljni dokument za odgoj i obrazovanje na predškolskoj, osnovnoškolskoj i srednjoškolskoj razini, predstavljen je u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa. Državna tajnica Dijana Vican rekla je da se NOK može primijenjivati od početka ove školske godine, kao okvir za izradu školskih kurikuluma koji će se objavljivati na internetu. Škole su dosad svoje godišnje planove i programe zadržavale za sebe, a sada će se vidjeti kako one rade puno više nego što znamo.

KOLOVOZ

3. kolovoza - U okviru zadnjeg natječaja Programa znanstvene suradnje, potpisani su ugovori za devet znanstveno-tehnoloških projekata vrijednosti 8,5 milijuna kuna, objavilo je Ministarstvo znanosti, obrazovanje i športa. U okviru tog natječaja bilo je prijavljeno 36 projekata, a devet ih je, uz pomoć više od 120 vrhunskih stručnjaka većinom iz inozemstva, izabrano za financiranje.

22. kolovoza - Na 22. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi 2010. u konkurenciji timova iz 83 države svijeta, mladi hrvatski informatičari osvojili su jednu zlatnu te tri srebrne medalje. Ivica Kičić osvojio je zlatnu medalju, a Ivan Katanić, Stjepan Glavina te Adrian Satja Kurdija osvojili su srebrnu medalju. Voditelji tima bili su Ivo Šeparović i Luka Kalinovčić, dvostruki zlatni olimpijac.

22. kolovoza - Ugledni matematičar, japanolog i književnik, akademik Vladimir Devide, preminuo je u Zagrebu u 86. godini, izvjestili su iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koje je Devide bio redoviti član u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

23. kolovoza - Na seminaru Zagrebačke slavističke škole koji se održava u Dubrovniku, od 23. kolovoza do 3. rujna, sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes. Na ovogodišnjem 39. seminaru sudjelovat će 58 polaznika iz 20 zemalja, a među njima polaznici iz Kine i SAD-a.

24. kolovoza - Ispitima iz hrvatskog jezika počeo je drugi, jesenski rok državne mature, koji će završiti 6. rujna ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina, etike i klasičnih jezika, objavio je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja na svojim mrežnim stranicama. Za današnji ispit iz hrvatskog jezika prijavilo se 2005 učenika koji su redovito završili gimnazije, četverogodišnje strukovne i umjetničke škole te 775 osoba koje su prethodnih godina završile srednjoškolsko obrazovanje ili dolaze iz susjednih država.

30. kolovoza - Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet izvijestila da je u povodu skorašnjeg početka nove školske godine aktivirana online Burza udžbenika.

RUJAN

6. rujna - Nova školska godina počela je danas za više od pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, među kojima je i oko 40 tisuća učenika koji će ove godine u školske klupe sjesti prvi put. Novi naraštaj prvašića, kojih je 40.045, najmalobrojniji je dosad, no očekuje se da će od iduće godine njihov broj ponovno početi polagano rasti. Osim za prvašiće, danas je veliki dan i za nove srednjoškolce, kojih je u prvim razredima 50.542, najviše u četverogodišnjim programima srednjeg obrazovanja, te u gimnazijama i trogodišnjim programima.

9. rujna - Znanstvenik Instituta "Ruđera Boškovića" Robert Vianello dobitnik je nagrade "Perspektivni znanstvenik" Centra za primijenjenu kvantnu mehaniku u Parizu, izvijestio je danas taj institut.

10. rujna - Indeks razvijenosti hrvatskih županija povezan je sa stopom sudjelovanja učenika na natjecanjima iz prirodnih predmeta - biologije, fizike, kemije, matematike i astronomije, jedan je od zaključaka istraživanja koje su proveli znanstvenici Dejan Vinković sa splitskog PMF-a i Dunja Potočnik sa Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu. Istraživanje je objavljeno pod nazivom "Educational asymmetries in the making: Science Fair Competitions as Proxies of the Economic Development" ("Obrazovne asimetrije u nastajanju: natjecanja učenika kao indikatori ekonomskog razvoja").

12. rujna - Svečanom dodjelom diploma i doktorskih medalja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu promovirano je 155 doktora znanosti, a još 152 bit će promovirana poslijepodne, čime će u ovoj akademskoj godini to visoko akademsko zvanje primiti ukupno 496 znanstvenika.

13. rujna - Na sastanku Rektorskog zbora potvrđen je dogovor Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i rektora hrvatskih sveučilišta o proračunskom financiranju školarina za studente diplomskih studija u sljedećoj akademskoj godini. Kako je priopćeno iz MZOŠ-a, država će u cijelosti pokriti troškove školarina svim studentima diplomskih studija koji redovito ispunjavaju svoje studentske obveze.

13. rujna - Studentsko naselje "Stjepan Radić" od danas ima 364 nova mjesta za studente doktorskih studija Sveučilišta u Zagrebu, nakon što su predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić simbolički predali ključeve novoga paviljona predsjedniku Studentskoga zbora toga sveučilišta Ivanu Boti. Time su studenti najvećega hrvatskog sveučilišta dobili nove prostore u kojima sada, zajedno s novosagrađenim paviljonom broj 11 koji je studentima predan krajem ožujka ove godine i osigurao 93 nova mjesta, ima mjesta za 457 studenata doktorskih studija, uključujući i strane studente.

14. rujna - Poznati hrvatski znanstvenik Ivan Đikić, rektor splitskog Sveučilišta Ivan Pavić i dekan Medicinskog fakulteta Matko Marušić danas su u Splitu potpisali ugovor o osnutku Laboratorija za onkologiju na tom fakultetu koji će voditi Ivan Đikić u sklopu Katedre za imunologiju i medicinsku genetiku, izvijestio je dekan splitskoga Medicinskog fakulteta.

16. rujna - Na Sveučilištu u Zagrebu za jesenski upisni rok ostalo je nešto više od 1200 mjesta za studij redovitih studenata. Po podatcima objavljenim na mrežnim stranicama www.postani-student.hr, od 33 sveučilišne sastavnice njih 14 više nemaju slobodnih mjesta za upis.

20. rujna - U organizaciji Instituta "Ruđera Boškovića" i vodećih europskih ustanova u nanotehnologiji - Finskog centra za nanoznanost sveučilišta Jyvaskyla i centra Joanneum Research iz Graza - u Dubrovniku je počela prva međunarodna ljetna škola o nanoznanosti u Hrvatskoj. Svrha je trodnevna skupa mladim znanstvenicima iz Hrvatske i svijeta omogućiti izobrazbu iz područja nanoznanosti, koja je osnova za razvoj nanotehnologije, bez koje se danas ne mogu zamisliti moderni lijekovi, novi materijali, očuvanje okoliša i drugi inovativni proizvodi i tehnološka rješenja.

23. rujna - Osmi međunarodni znanstveni skup "Hrvati i Bugari kroz stoljeća - povijest, kultura, umjetnost i jezik", koji su organizirali Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Balkanološki institut Bugarske akademije nauka (BAN) počeo je u Zagrebu.

27. rujna - U SAD-u je potpisan ugovor o suradnji između Sveučilišta New Haven i splitskog Sveučilišta. Ugovor su potpisali rektor splitskog Sveučilišta Ivan Pavić i Steven Kaplan, predsjednik Sveučilišta New Haven. Potpisanim ugovorom o suradnji u prvoj fazi predviđena je međusobna razmjena studenata i profesora ovih dvaju sveučilišnih ustanova iz Hrvatske i SAD-a, a u drugoj fazi predviđeno je i zajedničko organiziranje studija, izvijestio je Alajbeg.

28. rujna - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa donijelo je novi Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrjednovanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi. Stupanjem na snagu tog akta prestaje važiti Pravilnik o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi iz 1995.

29. rujna - Ugledni hrvatski znanstvenik Ivan Đikić promoviran u redovitoga člana njemačke Akademije za prirodoslovne i medicinske znanstvenike "Leopoldina", u svijetu najstarije akademije prirodnih znanosti.

LISTOPAD

1. listopada - Ugledni znanstvenik i profesor na Sveučilištu Zapadne Australije (University of Western Australia, UWA) u Perthu Zdenko Rengel primio je na svečanosti počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu. Dodijeljen mu je za doprinose temeljnim i primijenjenim znanjima u području biljne biologije/biotehnologije te za afirmaciju zagrebačkoga Sveučilišta u međunarodnoj akademskoj i istraživačkoj zajednici.

4. listopada - Međunarodnim stručnim skupom o romskome jeziku, od 3. do 5. studenoga u Zagrebu, nastavlja se inicijativa za priznavanjem 5. studenoga kao svjetskog dana romskog jezika, najavili su danas predstavnici Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj "Kali Sara".

5. listopada - Rektorski lanac ponovno izabranom rektoru zagrebačkog Sveučilišta Aleksi Bjelišu predao je član Senata Sveučilišta i ductor ceremonije akademik Ivica Kostović. Bjeliš je postao 81. rektor zagrebačkoga Sveučilišta, a na još jedan četverogodišnji mandat izabran je 15. travnja, a mandat mu je službeno počeo 1. listopada.

5. listopada - Svjetski dan učitelja - 5. listopada obilježit će se ove godine pod geslom "Oporavak počinje s učiteljima" kojim će stotine tisuća učenika, njihovih roditelja i aktivista diljem svijeta odati priznanje učiteljima koji su izravno ili posredno pogođeni globalnom krizom. Pozivaju sve koji se bore da djeca diljem svijeta imaju kvalitetno obrazovanje da se pridruže učiteljima i njihovim predstavnicima kako bi zajedno odali priznanje učiteljskoj profesiji i iskazali potporu učiteljima.

7. listopada - Na svečanoj sjednici Hrvatskog sabora u povodu Dana neovisnosti danas je dodijeljena 31 znanstvena nagrada za 2009. Nagradu za životno djelo dobili su akademici Ivica Kostović (u području biomedicinskih znanosti), Stjepan Gamulin (za područje prirodnih znanosti), Ivo Senjanović (tehničke znanosti), August Kovačec (humanističke znanosti), te profesor Ferdo Bašić (u području biotehničkih znanosti).

11. listopada - Istaknuti hrvatski biolog i pedagog, akademik Milan Meštrov, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, umro je u 82. godini u Zagrebu.

12. listopada - Brodovi "Fortaleza" i "Isis", u vlasništvu Udruge "Aurora" - Ocean Exploration and Education Trust iz SAD-a, istražuju baštinu na velikim dubinama u hvarskim vodama. Taj međunarodni projekt koji će potrajati dva tjedna, osim spomenute udruge, provode i Sveučilište u Zadru, Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, u suradnji s Muzejom hvarske baštine, Muzejom Staroga Grada, Nautičkim centrom i Ispostavom Lučke kapetanije u Hvaru te Institutom za istraživanje i razvoj obrambenih sustava Ministarstva obrane RH. "Riječ je o projektu istraživanja baštine na velikim dubinama, nazvanu Triton – Deep Water Heritage Research Project, a pretražna mreža locirana je na zapadnom dijelu otoka, a zahvaća dio rta Pelegrina te početak Paklenoga kanala i Paklenih otoka",

12. listopada - Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs primio učenike koji su prošle školske godine osvajali nagrade i medalje na međunarodnim natjecanjima te njihove mentore i ravnatelje 26 škola kojima je uručio posebna priznanja za razvoj i promidžbu hrvatskog odgojno-obrazovnog sustava u svijetu.

12. listopada - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa na mrežnim je stranicama otvorilo javnu raspravu o nacrtima prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, koji bi trebali zamijeniti Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju iz 2003. Na nacrtima prijedloga zakona radilo se od početka godine, a izradila ih je radna skupina od predstavnika sveučilišta, instituta, studenata i stručnih služba ministarstva.

15. listopada - Na Sveučilište u Zagrebu u prvu godinu studija tekuće akademske 2010./2011. godine upisano je manje studenata nego prošle godine i tek treba vidjeti koji su tomu razlozi, rekao je rektor zagrebačkoga Sveučilišta Aleksa Bjeliš. Po podastrijetim podatcima u prvu godinu studija upisano je 11.046 studenata, upisna kvota bila je 12.581 studentsko mjesto, što znači da je ostalo 1535 neupisanih mjesta ili oko 12 posto. Prošle akademske godine upisna kvota bila je 12.807 slobodnih mjesta, upisan je 11.931 student, a slobodnih mjesta bilo je 876 ili oko sedam posto.

18. listopada - Istaknuti hrvatski jezikoslovac i poznavatelj povijesti hrvatskoga jezika, akademik Josip Vončina preminuo je u 79. godini u Zagrebu. Težište znanstvenog rada akademika Vončine bilo je na proučavanju povijesti hrvatskoga jezika te jezika i stila hrvatske književnosti od 15. do 18. stoljeća.

20. listopada - Pravni znanstvenik i pisac Aleksandar Goldštajn, član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za društvene znanosti, umro je u Zagrebu u 99. godini. Akademik Goldštajn, sveučilišni profesor, sudac i redoviti član HAZU od 1991., rođen je 15. srpnja 1912. u Vinkovcima.

20. listopada - Institut za razvoj obrazovanja (IRO) organizirao 6. sajam stipendija u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) gdje su ugledne hrvatske i inozemne institucije predstavile programe financijske potpore za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu, a razgovara se i o mjerama za poticanje međunarodne mobilnosti te o preprekama na tome putu. Okupili su se predstavnici 30 institucija - 12 iz Hrvatske i 18 iz inozemstva koji su posjetitelje sajma upoznali sa 70 programa financijske potpore dostupne hrvatskim građanima za studiranje u Hrvatskoj i inozemstvu putem kojih se dodjeljuje više od 4000 pojedinačnih stipendija, od kojih oko 800 za studij u inozemstvu te ostatak za studij u Hrvatskoj.

21. listopada - Institut Ruđer Bošković (IRB) nositelj je prva dva projekta koji će se financirati s milijun eura u sklopu pretpristupnog programa IPA o čemu su danas ugovore potpisale ravnateljica IRB-a Danica Ramljak i ravnateljica Središnje Agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Marija Tufekčić. Iz IRB priopćuju kako je riječ je o projektima razvoja inovacijskog sustava na IRB-u i Sveučilištu u Rijeci te uspostave istraživačke infrastrukture za translacijsku medicinu i primijenjenu genomiku, a izabrani su između 19 projektnih prijedloga pristiglih na natječaj u rujnu 2009.

22. listopada - Dekani pravnih fakulteta iz Osijeka, Rijeke, Splita i Zagreba ocijenili su danas da su nacrti triju zakona - o znanosti, o visokom obrazovanju i o sveučilištu "u potpunosti neprihvatljivi i krajnje destruktivni po sustav visokog obrazovanja i znanosti u Hrvatskoj". U priopćenju sa sjednice dekani ističu kako Ministarstvo znanosti te nacrte nije pripremilo u postupku koji omogućuje dionicima da se o njemu očituju i sudjeluju u njihovoj pripremi, a Sveučilište se protuustavno podvrgava izravnoj kontroli izvršne vlasti.

25. listopada - Akademska i znanstvena zajednica svjesne su da su promjene u visokom obrazovanju i znanosti potrebne, ali smatraju i da su prijedlozi nacrta triju zakona - o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu neprihvatljivi u predloženom obliku, zaključeno je na javnoj raspravi koja je o tim zakonskim prijedlozima održana na Medicinskome fakultetu. Javnu raspravu organizirali su Institut Ruđer Bošković (IRB), Sveučilište u Zagrebu i Institut za fiziku.

26. listopada - Forum za etičnost i razvoj znanosti i visokoga obrazovanja smatra da su predloženi nacrti prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu osnova za javnu raspravu, ali ih ocjenjuje nekonzistentnima, nekoherentnima i manjkavima te upozorava da je predviđen prevelik utjecaj političara na znanost i visoko školstvo.

27. listopada - Senat Sveučilišta u Zagrebu traži da se iz javne rasprave povuku nacrti prijedloga triju zakona - o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanosti, uvažavajući da u njima postoje neka dobra rješenja. I Senat Sveučilišta u Splitu odbio je na sjednici nacrte prijedloga zakona o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu, zaključivši da su spomenuti zakoni, u formi u kojoj su stavljeni na javnu raspravu, neprihvatljivi.

27. listopada - Hrvatskim je znanstvenicima odobreno 2,6 milijuna eura za provedbu pet znanstveno-razvojnih projekata u sklopu prvog roka dodjele bespovratne pomoći iz "Fonda za ulaganje u znanost i inovacije" koji se financira iz sredstava EU. Za projekt "Višnja Maraska kao sastojak funkcionalne hrane" (pri Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu, centar Zadar), odobreno je 484.230,96 eura, projekt INTREPID-Karlovac, (pri karlovačkom Veleučilištu) 996.113,35 eura, projekt "Kartiranje tehnologije na Sveučilištu u Zagrebu" 240.964 eura, projekt "Razvoj inovacijskog sustava" (u suradnji Instituta Ruđera Boškovića u Zagrebu i Sveučilišta u Rijeci) 411.912,50 eura te za projekt "Izgradnja istraživačke infrastrukture za translacijsku medicinu i primijenjenu genomiku", (pri Institutu Ruđera Boškovića) odobreno je 491.485,24 eura.

STUDENI

2. studenog - Na temelju zaključaka Odbora za suradnju s hrvatskim sveučilištima i znanstvenim institutima te rasprave, Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti zaključilo je da predloženi nacrti zakona o sveučilištu, o visokom obrazovanju i o znanosti Ministarstva znanosti ne osiguravaju boljitak, da se ne temelje na ozbiljnim programskim dokumentima te da zbog toga nisu prihvatljivi.

11. studenog - Akademik Zvonko Kusić, profesor i predstojnik Klinike za onkologiju i nuklearnu medicinu Kliničke bolnice Sestre milosrdnice, izabran je na izbornoj skupštini za novog predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za akademika Kusića, jedinog kandidata za predsjednika, glasovalo je 110 od 118 nazočnih članova Akademije. Izabran je na mandat od četiri godine, a dužnost će preuzeti 1. siječnja 2011.

22. studenog - Institut "Ruđer Bošković" nikako ne može biti prikladna lokacija za smještanje trajnog odlagališta radioaktivnog otpada, odlučeno je na sastanku u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, na kojemu su, uz ministra Radovana Fuchsa, bili potpredsjednik Vlade i ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, ministrica zaštite okoliša i prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić, ravnateljica Instituta Danica Ramljak te ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost Dragan Kubelka.

26. studenog - Senat Sveučilišta u Splitu na današnjoj je sjednici odlučio dodijeliti naslov počasnog doktora te visokoškolske ustanove Henryju Leeju, profesoru emeritusu na američkom sveučilištu New Havenu za doprinos razvoju forenzičke znanosti u Hrvatskoj. Od početka Domovinskog rata dr. Lee sudjeluje u postavljanju temelja moderne forenzičke znanosti u Hrvatskoj (posebice u području identifikacije ljudskih ostataka koristeći se analizom DNA), pomaže u osnivanju Laboratorija za sudsku i kliničku genetiku pri Katedri za patologiju i forenziku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

28. studenog - Loš školski uspjeh, manjak motivacije i interesa za školu, disciplinski problemi te loša obiteljska materijalna situacija najčešći su razlozi ranog napuštanja školovanja u Hrvatskoj, navodi se u najnovijem broju časopisa Društvena istraživanja (108-109) Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“. Istraživači Instituta proveli su istraživanje od studenog 2006. do siječnja 2007., u kojemu je sudjelovao 51 srednjoškolski profesor, 44 roditelja srednjoškolaca i 55 mladih osoba koje su napustile srednju školu.

29. studenog - Program dodjele nepovratne pomoći "Fond za ulaganje u znanost i inovacije", jedan od ciljeva kojeg je povezati znanstvene ustanove s industrijom kako bi se povećala konkurentnost hrvatskog gospodarstva, predstavljen je u Informacijskom centru EU-a u Zagrebu.

29. studenog - U Dubrovniku održan prvi sastanak radne skupine u povodu 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, koja će se obilježiti u svibnju sljedeće godine najprije u Zagrebu, a zatim u Dubrovniku.

30. studenog - Sedam godišnjih nagrada i dvije nagrade za životno djelo "Ivan Filipović" uručene su danas profesorima, nastavnicima i odgojiteljima za iznimne zasluge u prošloj godini. Državne nagrade "Ivan Filipović" za životno djelo dobili su Marija Šuveljak, učiteljica matematike i fizike u zagrebačkoj Osnovnoj školi Ivana Meštrovića te Ivan Perić, umirovljeni znanstvenik zagrebačkog Filozofskog fakulteta,

30. studenog - Na Odsjeku za fiziku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu danas je otvoren laboratorij za nuklearnu magnetsku rezonanciju čvrstog stanja (NMR laboratorij), čija je oprema vrijedna više od 460.000 eura. Riječ je o prvom takvom laboratoriju na jednoj visokoškolskoj ustanovi u Hrvatskoj, a sličan radi već u Institutu "Ruđer Bošković".

PROSINAC

5. prosinca - Po podatcima Državnog zavoda za statistiku u akademskoj godini 2009./2010. na poslijediplomskim specijalističkim studijima upisano je 1518 studenata, od čega oko 83 posto na zagrebačkom Sveučilištu. Najmanje studenata na poslijediplomskim specijalističkim studijima, tek 1 posto, upisano je na Sveučilište u Puli, na osječkom oko 9 posto, na splitskom oko 3,5 posto, a na riječkom oko 3 posto. Od ukupnog broja upisanih studenata najviše je studentica, čak 62,4 posto. Po znanstvenim područjima najviše je zastupljeno područje društvenih znanosti (oko 53 posto) slijedi područje biomedicine i zdravstva (oko 34 posto), tehničkih znanosti (oko 9,5 posto), prirodnih znanosti (oko 2 posto), biotehničkih (oko 1 posto) te interdisciplinarno područje (0,6 posto). Od ukupnog broja studenata 52,6 posto sami plaćaju studij, za oko 43 posto platio je poslodavac, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa snosilo je troškove studija za 2 posto studenata.

7. prosinca - Povjerenica Europske komisije za obrazovanje Androulla Vassiliou i hrvatski ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs u Bruggesu potpisali Memorandum o razumijevanju o punopravnom pristupanju Republike Hrvatske Programu za cjeloživotno učenje i programu "Mladi na djelu" u sklopu neslužbenog sastanka Vijeća ministara obrazovanja zemalja Europske unije.

9. prosinca - Rad znanstvenika Instituta Ruđer Bošković Tomislava Domazeta-Loše i Dietharda Tautza s Max Planck Instituta za evolucijsku biologiju, u kojem su otkrili novu metodologiju kojom je moguće mjeriti ukupnu evolucijsku starost aktivnih gena tijekom svake faze embrionalnog razvitka, objavljen je na naslovnici uglednog znanstvenog časopisa Nature.

10. prosinca - U sklopu IV. komponente IPA Operativnog programa "Razvoj ljudskih potencijala" u području obrazovanja, u Ministarstvu znanosti dodijeljena su nepovratna financijska sredstva (tri darovnice ili grant-sheme) - ukupno je odobreno 45 projekta vrijednih više od 10 milijuna eura. Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, priopćilo je to ministarstvo, čestitao je dobitnicima, ističući kako se u fondovima EU-a vidi "velik potencijal i mogućnosti za gospodarski oporavak Hrvatske" ako ih budemo znati iskoristiti.

10. prosinca - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa imenovalo je prosudbena povjerenstva za analizu pristiglih primjedaba i prijedloga za svaki od triju nacrta zakona - o sveučilištu, visokom obrazovanju i znanosti. U rad triju prosudbenih povjerenstava uključeni su rektori javnih sveučilišta, prorektori za nastavu tih sveučilišta, četiri prorektora za znanost javnih sveučilišta, predstavnica Hrvatskoga studentskog zbora, pet ravnatelja javnih znanstvenih instituta, dva predstavnika vijeća veleučilišta i visokih škola, predstavnici Nacionalnog vijeća za znanost, za visoko obrazovanje, za konkurentnost te Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

14. prosinca - Nacionalna zaklada za potporu učeničkom i studentskom standardu (NZPUSS) preuzela je od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) brigu o isplati učeničkih stipendija dobitnicima nagrade "Luka Ritz", koja se dodjeljuje za postignuća učenika u promicanju tolerancije i doprinosu u izgradnji škole bez nasilja, izvijestila je danas ta nacionalna zaklada.

19. prosinca - U Zagrebu u 88. godini preminuo akademik Ivo Padovan, istaknuti medicinski stručnjak, redoviti član Razreda za medicinske znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i njezin višegodišnji potpredsjednik i predsjednik.

(Hina) xmb ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙