FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoreno pismo Vijeća zagrebačkoga Filozofskog fakulteta

Autor: ipet
ZAGREB, 17. prosinca 2010. (Hina) - Vijeće Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uputilo je s današnje sjednice otvoreno pismo rektoru zagrebačkoga Sveučilišta Aleksi Bjelišu, ministru znanosti, obrazovanja i športa Radovanu Fuchsu i sredstvima javnog priopćavanja u kojemu traži da mjerodavno ministarstvo povuče imenovanje prosudbenih povjerenstava za nacrte zakona o sveučilištu, znanosti i visokom obrazovanju objavljenih na mrežnim stranicama ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) 10. prosinca ove godine.

Na sjednici je vijeće utvrdilo da su nacrti prijedloga spomenutih zakona plebiscitarno i u cijelosti odbijeni u akademskoj zajednici te da ih je na razini institucija odbio najveći broj znanstvenih i sveučilišnih institucija u Republici Hrvatskoj.

Zato, vijeće smatra da se nakon takva ishoda javne rasprave nisu smjela imenovati prosudbena povjerenstva za ocjenu "prihvatljivosti" prispjelih primjedaba na zakone te da je jedini legitimni ishod javne rasprave mogao biti izbor i imenovanje novih povjerenstava za sastavljanje prijedloga novih zakona.

Jer, navodi se, ako su zakoni u cijelosti neprihvatljivi nije zamislivo da se procjenjuje prihvatljivost primjedaba na njih već se treba pristupiti predlaganju novih zakona.

U otvorenom pismu što ga je potpisao dekan Filozofskoga fakulteta Damir Boras stoji da je neprihvatljivo da su u povjerenstva kao osobe imenovani čelnici znanstvenih i sveučilišnih ustanova koji bi po funkciji trebali biti članovi takvih povjerenstava koji time legitimiraju sastav takvih povjerenstva. Vijeće smatra da bi članovi povjerenstva trebali biti demokratski delegirani od svojih ustanova, a to što su imenovani kao osobe oduzima im svu snagu i obvezu da predstavljaju svoje institucije.

Time im je, stoji u pismu, u biti oduzeta i legitimacija za članstvo radi koje su, kako se čini, imenovani.

Vijeće zagrebačkoga Filozofskog fakulteta poziva čelnike zagrebačkoga i ostalih sveučilišta te znanstvenih ustanova koji nisu imenovani kao predstavnici svojih ustanova da ne prihvate takvo imenovanje bez legitimacije svojih ustanova.

(Hina) pp/xipet yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙