FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rad hrvatsko-njemačkog dvojca objavljen u časopisu Nature

Autor: mvra
ZAGREB, 9. prosinca 2010. (Hina) - Rad znanstvenika Instituta Ruđer Bošković Tomislava Domazeta-Loše i Dietharda Tautza s Max Planck Instituta za evolucijsku biologiju, u kojem su otkrili novu metodologiju kojom je moguće mjeriti ukupnu evolucijsku starost aktivnih gena tijekom svake faze embrionalnog razvitka, objavljen je na naslovnici uglednog znanstvenog časopisa Nature, priopćio je Institut Ruđer Bošković.

Rad je rezultat zajedničkog projekta Instituta Ruđer Bošković i Max Planck Instituta za evolucijsku biologiju financiranog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kreditom Svjetske banke.

Ideja da se u embrionalnom razvoju životinja zrcali cjelokupna evolucijska povijest vrste poznata je odavno i izvan bioloških krugova. Međutim ta kontroverzna, dvjesto godina stara hipoteza zbog nedostatka pogodnih kvantitativnih metoda do sada je bila znanstveno nepotvrđena.

Novim pristupom koji je temeljen na genomskoj filostratigrafiji hrvatsko-njemački dvojac uspio je dokazati da je embrionalni razvitak doista sažetak evolucijske povijesti, te je povrh toga otkrio do sada nepoznate korelacije između ontogenije i filogenije.

Svojim radom evolucijski genetičar Tomislav Domazet-Lošo, dobitnik brojnih nagrada i priznanja, već par godina plijeni interes medija i znanstvene zajednice, navodi Institut.

Nakon otkrića teorije genomske filostratigrafije (2007), objavljene u znanstvenom časopisu Trends in Genetics, 2008. odjeknula je vijest o otkriću da su genetske bolesti kod čovjeka pradavno evolucijsko nasljeđe. Naime, Domazet-Lošo i Diethard Tautz pokazali su da većinu organizama na zemlji najvjerojatnije pogađaju slične genetske bolesti. Rad je objavljen u internetskom izdanju časopisa Molecular Biology and Evolution i u časopisu New Scientist, a kao zanimljiv predstavljen je i u časopisu The Economist.

Tomislav Domazet-Lošo diplomirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu 1997., a doktorirao je na Institutu za genetiku na Sveučilištu u Kölnu 2003. Nakon doktorata otišao je na poslijedoktorsko usavršavanje na Max Planck Institut za evolucijsku biologiju. Dobitnik je nagrade Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (International Society for Applied Biological Sciences – ISABS, 2007), Nagrade "Željko Trgovčević" koju zajednički dodjeljuju Hrvatsko genetičko društvo i Institut Ruđer Bošković, Godišnje nagrade Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika i Godišnje nagrade za mlade istraživače tvrtke Shimadzu i Instituta Ruđer Bošković.

(Hina) pp/xmvr yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙