FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 19. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

RIJEKA - Cestovni promet u Primorsko-goranskoj županiji odvija se otežano i uz obaveznu zimsku opremu, a na potezu Jadranske magistrale (državna cesta D8) Bakar – Senj zbog bure je na snazi zabrana prometovanja za prvu skupinu vozila. Trajekti i katamaran Rijeka – Mali Lošinj plove prema redu plovidbe, dok je u prekidu katamaranska veza Rijeka – Pag, izvješćuje Županijski centar 112. Iako na području riječkog prstena tijekom dana nije bilo snježnih padalina, još uvijek su na snazi zimski uvjeti vožnje (isti više ne vrijede za otoke Rab i Krk te riječku obilaznicu). Nisu stali ni radovi na čišćenju i posipavanju gradskih i prigradskih cesta, a vatrogasne postrojbe obavile su nekoliko desetaka intervencija zbog uklanjanja srušenih grana i stabala. Na graničnim prijelazima sa Slovenijom, Rupa i Pasjak promet je slab, stoji u izvješću riječkog ogranka Županijskog centra 112.

ZAGREB - Zbog mjestimice mokrog snijega na kolniku otežano se vozi u gotovo cijeloj zemlji, a osim u unutrašnjosti poteškoća ima i u Istri, na sjevernom Jadranu i Dalmaciji, javlja Hrvatski autoklub. U podvelebitskom i podbiokovskom dijelu jadranske magistrale, te u dalmatinskom zaleđu jak vjetar dodatno otežava i usporava promet. Zbog jake bure na dionici jadranske magistrale (D8) od Bakra do Senja zabranjen je promet autobusima na kat, vozilima s kamp prikolicama i motociklima (I. skupina). Jak vjetar puše i na A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i tunela Tuhobić, ali nema ograničenja za pojedine skupine vozila. Postupno se normaliziraju vremenske prilike, no za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet je i dalje zabranjen na glavnim cestama kroz Gorski kotar, Liku te na širem riječkom području, Senju, Novom Vinodolskom, Crikvenici i na svim županijskim i lokalnim cestama na području Viškova, Klane, Kastva, Matulja, Opatije, Lovrana, Mošćeničke Drage te na cestama Sisačko-moslavačke, Krapinsko-zagorske, Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije.

ZAGREB - Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) održalo je jučer svečanu sjednicu u povodu Dana društva na kojoj je predsjednik dr. Marko Veselica istaknuo kako je odnos sadašnje hrvatske države prema problemu progona u komunizmu dosta indolentan i pasivan, a potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks da se Hrvatska treba čuvati stvaranja pretpostavki za ulazak u bilo kakav totalitarni režim. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks istaknuo je kako je HDPZ jedna od najsvjetlijih udruga u Hrvatskoj koja kroz dugu i tegobnu hrvatsku povijest okuplja hrvatske borce za slobodu Hrvatske, za njezinu nezavisnost, za Hrvatsku oslobođenu svih totalitarnih ideologija i režima. Šeks je istaknuo da Hrvatska treba stalno biti na oprezu i treba se stalno čuvati da se ne dopusti stvaranje pretpostavki ulaska u bilo kakav totalitarni, autoritarni režim i poredak. Podsjetio je da je u Ustavu RH ugrađena zabrana udruživanja i pokretanja postupka za ulazak u bilo kakve jugoslavenske asocijacije jer svaki ulazak Hrvatske u takve tvorevine je značio nesreću i tragediju za hrvatski narod.

ZAGREB - Redatelj Petar Veček preminuo je danas u Zagrebu samo nekoliko sati prije premijere predstave "Amateri" u zagrebačkom kazalištu KNAP, doznaje se u tom kazalištu. Predstavom "Amateri" planirana je proslava 40 godina Večekovog kazališnog rada. Petar Veček rođen je u Zagrebu 23. lipnja 1942. Diplomirao je na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu 1971., na kojoj je od 1972. do 1976. bio asistent na odsjeku glume. Od 1976. do 1983. bio je ravnatelj kazališta u Varaždinu, a od 1983. do 1986. ravnatelj zagrebačkoga dramskog kazališta Gavella. Umjetnički direktor dramskog programa Dubrovačkih ljetnih igara bio je 1985. i 1986. godine. Veček je režirao više od 130 predstava u svim većim hrvatskim kazalištima te u Ljubljani, Sarajevu, Skoplju, Mariboru, Novom Sadu, Beogradu te Rimu i Parizu. Autor je više od 50 kazališnih scenografija. Režirao je nekoliko TV drama i dokumentarnih filmova. Njegove značajnije režije bile su "Pričaj mi o Augusti" Luke Paljetka, Čehovljeve "Galeba" i "Višnjika" , "Hrvatski Faust" Slobodana Šnajdera te više Shakespearovih, Brehtovih i Krležinih drama. Dobio je veći broj nagrada i priznanja.

DUBROVNIK - U kazalištu Marina Držića u Dubrovniku večeras je izvedena treća ovosezonska premijera predstave "Sedam lakih komada" - odabir sedam desetominutnih kazališnih tekstova, sedam američkih autora, koje je na scenu dubrovačkog kazališta postavila redateljica Nina Kleflin. Scenograf predstave je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, skladateljica Paola Dražić Zekić, a scenske je pokrete kreirala Zrinka Japunčić. U predstavi sudjeluju glumci dubrovačkog kazališta Helena Kovačić, Edi Jertec, Hrvoje Sebastijan, Mirej Stanić, Nina Hladilo, Glorija Šoletić, Frane Perišin, Zdeslav Čotić i Izmira Brautović.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙