FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 8. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je izaslanstvo Udruge gradova koje ga je upoznalo s aktualnim problemima s kojima se svakodnevno susreću kao neposredno izabrani predstavnici građana i nositelji izvršne vlasti u gradovima, izvijestio je sinoć Ured predsjednika Republike Hrvatske. Gradonačelnici desetak hrvatski gradova, ujedno članovi Udruge gradova u RH, smatraju kako se rješavanje problema lokalne samouprave, ali i najavljene reforme sustava financiranja i decentralizacije ovlasti u skladu s Ustavom, odgađaju što je suprotno praksi zemalja Europske unije. Predsjednik Republike naglasio je kako je kvalitetna i dobro promišljena decentralizacija Hrvatske potrebna i kako bi u decentralizaciju trebalo ugraditi i mogućnost da gradovi postanu pokretači investicija. Za to je, istaknuo je, nužna veća koordinacija između nadležnih ministarstava i gradova radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa kako bi se u lokalnim samoupravama ubrzale investicije koje donose razvoj i zapošljavanje.

SVETI IVAN ZELINA - Predsjednik SDP-a Zoran Milanović pozvao je sinoć, na obilježavanju 20. obljetnice zelinskog SDP-a, sve stranačke članove na predan rad kako bi zajedno ostvarili pobjedu na idućim parlamentarnim izborima istaknuvši kako je "naš uspjeh u našim rukama". Pobjeda nije sigurna i treba ju zaslužiti, nemamo pravo na oholost, čeka nas dokazivanje, moramo biti strpljivi, dosljedni i odani socijaldemokraciji i imajmo vjeru u sebe, poručio je Milanović na svečanoj sjednici zelinskog SDP-a. Vidimo što je HDZ ostavio iza sebe i koji su razmjeri korupcije, rekao je Milanović ustvrdivši da je aktualna vlast problematična, nesposobna i korumpirana i da to više nema smisla ponavljati. Nama je potrebna moderna, demokratska i europska vlast koja može rješavati društvene probleme, potrebno nam je više reda, znanja i odgovornosti državi, poručio je Milanović dodavši da će kao predsjednik SDP-a na tome i inzistirati.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas će 20. sjednicu nastaviti raspravom o vladinu prijedlogu Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji u Afganistanu (ISAF), po kojoj bi Hrvatska u 2011. i 2012. u tu mirovnu operaciju upućivala do 350 svojih vojnika, 30 više nego do sada. Trenutno je u Afganistanu razmješten 16. hrvatski nacionalni kontingent (HRVCON) u čijem se sastavu nalazi 319 vojnika. Slijedom nove savezničke strategije, koja u 2011. predviđa početak procesa tranzicije odgovornosti za sigurnost i stabilnost na afganistanske vojne i sigurnosne snage, NATO je svoje članice, pa tako i Hrvatsku, pozvao da dodatnim snagama pridonesu intenziviranju misije obuke afganistanskih snaga. U vladinu prijedlogu Odluke, koju Sabor treba potvrditi s najmanje 102 zastupnička glasa, navedena je i sigurnosna prosudba koja pokazuje su tijekom proteklog razdoblja pojačane aktivnosti pobunjeničkih snaga kao odgovor na ISAF operaciju.

BRIJUNI - Zagrebački fotograf Marko Vrdoljak jučer je na Brijunima predstavio prvu službenu fotomonografiju toga nacionalnog parka, koja na 256 stranica donosi više od 300 fotografija Brijuna sa zemlje, iz zraka i s mora. U monografiji se javnosti prvi put prikazuju detalji iz luksuznih rezidencijalnih vila i Titovi podrumi, ali su svoje mjesto pronašle i fotografije sakralne umjetnosti i kulturne baštine. "Cilj mi je bio snimiti ono što prosječan turist ne vidi te fotografijom dočarati što osjećam dok snimam određeni kadar", kazao je Vrdoljak na predstavljanju na Brijunima. Ravnatelj Nacionalnog parka "Brijuni" Eduard Kolić naglasio je da je ta fotomonografija zapravo "svojevrsna pozivnica u kazalište u kojemu su glavni glumci stara maslina, livada i drvoredi, makija, uvala Verige".

RIJEKA - Izložba fotografija "Pariški nedogledi Stanka Abadžića" na kojoj su izložene crno-bijele fotografije turistički manje eksponiranih dijelova Pariza otvorena je sinoć u Državnom arhivu Rijeka. Izložene fotografije predstavljaju puste ulice, stubišta, parkove prekrivene snijegom, luna parkove bez posjetitelja. Ni na jednoj fotografiji nema mnoštvo turista ili Parižana, tek pokoji prolaznik i to često biciklist. Pažnja Abadžića usmjerena je na kontraste svjetlosti i tame, arhitekturu, ulične detalje. Kako je sam autor istaknuo, nastojao je pronaći neki svoj Pariz.

OSIJEK - U naletu teretnog vlaka na osobni automobil kod mjesta Josipovac, u blizini Osijeka, sinoć je oko 22 sata smrtno stradala 28-godišnja vozačica osobnog automobila, izvijestila je osječko-baranjska Policijska uprava.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙