FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 14. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je da bi bivši premijer Ivo Sanader do Nove godine mogao biti izručen Hrvatskoj, pristane li na skraćeni postupak izručenja. Bošnjaković je gostujući u HTV-ovu Dnevniku 3 pojasnio da zahtjev za Sanaderovo izručenje sadrži nalog o proširenju i provođenju istrage, rješenje o određivanju istražnog zatvora, odluku Hrvatskog sabora kojom se skida imunitet i omogućava vođenje postupka i određivanje istražnog zatvora te zahtjev za izdavanje tjeralice. Na pitanje hoće li Sanader doznati iz toga zahtjeva za što ga se tereti u Hrvatskoj, rekao je da hoće jer se "u nalogu za provođenje istražnog postupka vrlo precizno navodi u odnosu na koja djela postoji osnovana sumnja, popis tih djela te zakonska kvalifikacija". Ministar je odbacio nagađanja da je "Sanader cijena ulaska Hrvatske u EU".

ZAGREB

Naftni derivati od danas, 14. prosinca, na Ininim benzinskim crpkama poskupili su od 14 do 27 lipa po litri, a eurosuper BS 95 sa novom cijenom od 8,98 kuna po litri i eurodizel BS sa 8,32 kune po litri dosegnuli su svoje najveće cijenu u ovoj godini. Prema cjeniku objavljenom na Ininim internetskim stranicama, eurosuper BS 95 je skuplji 16 lipa, a eurodizel BS skuplji je 27 lipa po litri. Za po 26 lipa poskupli su super 95 i super plus 98, čija je cijena prešla razinu od devet kuna - nova cijena supera plus 98 iznosi 9,13 kuna po litri a supera 95 8,93 kune po litri. Nova cijena dizela je 8,11 kuna, a plavog dizela 4,99 kuna po litri. Cijena loživog ulja ekstra lakog veća je za 15 lipa i nova mu je cijena 5,44 kune. Najnovije poskupljenje u Ini objašnjavaju rastom cijena naftnih derivata na tržištu Mediterana. Kako se neslužbeno doznaje, u najnovijoj promjeni cijena kod dva najprodavanija derivata eurosupera BS 95 i eurodizela BS Ina nije išla na maksimalno povećanje koje joj dopušta Pravilnik za utvrđivanje cijena naftnih derivata - cijena eurosupera BS 95 mogla je ići do 9,13 kuna po litri, a eurodizela BS do 8,37 kuna po litri. U odnosu na početak ove godine cijena eurosupera viša je za 16,8 posto (ili za 1,29 kuna), pa primjerice za tankanje 50-litaraskog spremnika sada treba 449 kuna, što je za 64,5 kuna više nego na prvoga dana 2010. Za 16,7 posto (ili za 1,19 kuna) u odnosu na prvi dan ove godine veća je i aktualna cijena kod najprodavanijeg dizelskog goriva, eurodizela BS. Tako sada za 50-litarski spremnik treba platiti 416 kuna, dok je početkom godine za 50 litara eurodizela trebalo dati 59,5 kuna manje.

ZAGREB

Hrvatski sabor danas sjednicu nastavlja prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, po hitnom postupku, najavio je večeras potpredsjednik Sabora Ivan Jarnjak. Predložene izmjene i dopune Zakona o izborima zastupnika u Sabor posljedica su izmjene Ustava RH iz lipnja ove godine, kao i dopune Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Izmjene se odnose na biračko pravo, broj i izbor zastupnika bez prebivališta u Hrvatskoj, kao i broj te izbor zastupnika nacionalnih manjina. Neki od članova Odbora za nacionalne manjine i ljudska prava nisu bili za to da prijedlog ide u hitnu proceduru jer pojedine odredbe smatraju nedorečenima pa ih, ističu, treba dodatno raspraviti. Bilo je i mišljenja da bi kod manjina koje u stanovništvu RH sudjeluju s manje od 1,5 posto trebalo otvoriti širu raspravu imajući u vidu da su sadašnjim zakonom utvrđene skupine i od po 12 manjina, kao i skupine u kojima se pojedine manjine izrazito izdvajaju svojim brojem, a sve ih zastupa samo jedan zastupnik. Prevladavajuće je stajalište da je svrha izmjene izbornog zakona samo provedba Ustava i Ustavnog zakona i da je hitan zbog potrebe primjene na predstojećim izborima.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙