FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 22. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Policija je jutros privela direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea zbog povezanosti sa slučajem "Fimi media", a kako se neslužbeno doznaje pretražen mu je stan i u tijeku je pretraga njegovog ureda. Posljednjim proširenjem istrage u slučaju "Fimi media" iznos novca za koji su javna poduzeća i ministarstava oštećeni u jednoj od najvećih hrvatskih korupcijskih afera popeo se na više od 80 milijuna kuna. Za izvlačenje tog novca do sada je bilo osumnjičeno 13 osoba, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je nastavio zasjedanje raspravom o prijedlogu Zakona o odgodi usklađivanja mirovina u idućoj godini kojim Vlada predlaže da se ni 2011. mirovine dva puta godišnje ne usklađuju s rastom plaća i potrošačkih cijena. Predloženim bi zakonom o zamrzavanju rasta mirovina u 2011. bile obuhvaćene sve mirovine ostvarene na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju i posebnih propisa o mirovinskom osiguranju, koje isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Prijedlog Zakona o odgodi usklađivanja mirovina za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. godine dio je Vladinog paketa zakona koji je u saborsku proceduru upućen zajedno s prijedlogom državnog proračuna za iduću godinu. Vlada predlaže ovaj zakon radi provedbe Programa gospodarskog oporavka, odnosno zbog osobito opravdanih državnih razloga, kao i radi provedbe zaključka Hrvatskoga sabora o ograničavanju proračunskih sredstava u 2011. i 2012. godini, kazao je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman. Saborski klubovi dvojako su danas tumačili razloge donošenja zakona kojim se u idućoj godini odgađa usklađivanje mirovina - vladajući uvjeravaju kako ta mjera jamči da se mirovine ne smanjuju, dok oporbeni optužuju vladu da štedi na umirovljenicima, a istovremeno ne čini ništa na gospodarskom oporavku,

DUBROVNIK - Nevrijeme s velikom količinom oborina jutros je pogodilo šire dubrovačko područje, u potpunosti je prekinut promet na dubrovačkom području, a poplavljene su brojne kuće, trgovine i drugi objekti. Sastao se i stožer za zaštitu i spašavanje koji koordinira sve poslove u raščišćavanju prometnica i osiguranju redovite uspostave prometa te utvrđivanju mogućih šteta zbog obilne kiše. Građani su pozvani da ne izlaze na prometnice dok se ne smiri vrijeme, a sve raspoložive vatrogasne postrojbe i komunalna poduzeća na terenu žurno uklanjaju posljedice nevremena. Zbog vremenske nepogode te odrona na nekim dijelovima cesta i stanja školskih zgrada roditeljima je preporučeno da ne šalju svoju djecu na nastavu. Na Stradunu je razina vode dosezala 40 cm, a zbog nevremena struje nema na području od Stare Mokošice do Zaton Dola te dio povijesne jezgre i Konavoska Brda.

ZAGREB - Institut za razvoj obrazovanja (IRO) objavio je danas kako su Sjedinjene Američke Države, po službenim statistikama, i dalje jedno od najpopularnijih odredišta za hrvatske studente i profesore, gdje su, kako navodi taj institut, 2010. na studiju boravila 623 hrvatska državljanina. IRO podsjeća kako od ukupna broja studenata 47 posto studira na preddiplomskoj, 39 posto na diplomskoj razini, a 14 posto na programima stručnog usavršavanja. Također ističe kako su među Hrvatima najpopularnija sveučilišta Harvard, Columbia i New York. SAD je svjetski vođa u međunarodnom obrazovanju jer privlači 20 posto svih mobilnih studenata u svijetu, a u akademskoj godini 2009./2010. u SAD-u su studirala ukupno 690.923 međunarodna studenta, što je, kako navodi IRO, 3,4 posto ukupne studentske populacije SAD-a.

ŠIBENIK - Djelatnici šibenske policije nakon istraživanja priveli su 20-godišnjeg Šibenčanina pod sumnjom da je bez ikakva povoda napao i ozlijedio maloljetnika sa šibenskog područja, izvijestila je danas šibensko-kninska Policijska uprava (PU). Napadač je bio pijan te je bez povoda zaskočio maloljetnika i lakše ga ozlijedio, navodi policija. Izgred se dogodio jučer oko jedan sat u jutro u šibenskoj Ulici Put Gimnazije. Napadač će biti kazneno prijavljen Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Šibeniku.

ZAGREB - Knjiga Daniela Glavana i Ivana Sršena "Povijest zagrebačkih knjižnica - kulturnopovijesni uvod", u kojoj autori pišu o značenju knjiga pohranjenih u knjižnice kao trajnosti i postojanosti kulturnoga identiteta, objavili su u sunakladništvu zagrebački izdavači Fortuna i Sandorf. "Namjera nam je bila oživjeti duh vremena važnih razdoblja za povijest zagrebačkih knjižnica", pišu autori u pogovoru knjige, te dodaju kako su knjige pohranjene u knjižnicama materijalni dokaz trajnosti i postojanosti kulturnoga identiteta grada Zagreba.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙