FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: mcur
ZAGREB, 28. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Mjestimice, gust snijeg pada u Lici i Gorskom kotaru, te na sjeverozapadu zemlje. Na nekim ga dionicama cesta ima ugaženog ili raskvašenog. Ponegdje je snijeg nošen jakim vjetrom pa su zbog smanjene vidljivosti uvjeti vožnje dodatno otežani. Na autocesti A 6, dionici Ravna Gora- Vrbovsko, zbog vozača koji nemaju ispravnu zimsku opremu došlo je do zastoja u prometu, Hrvatski autoklub javlja da je policija izašla na teren i sve koji nemaju propisanu zimsku opremu novčano kažnjavaju vozače te ih isključuje iz prometa. Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na slijedećim autocestama promet, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu: A 1, od čvora Karlovac do čvora Bosiljevo, A 2, Zagreb-Macelj (u punom profilu), A 3, od čvora Jankomir do GP Bregana, A 6, Rijeka-Zagreb, od čvora Bosiljevo do čvora Kikovica A 7, od čvora Matulji do graničnog prijelaza Rupa te na državnim cestama u u Lic i u Gorskom kotaru te županijskim i lokalnim cestama na području Delnica, Čabra i Vrbovskog, u riječkom zaleđu na području općina Viškovo, Klana, Matulji, Kastav, Lovran, Mošćenička Draga i Opatija, i zaleđu Novog Vinodolskog.

ZADAR - Profesor Julije Derossi, književnik, pedagog i publicist te zastupnik HDZ-a u Županijskom domu Hrvatskog sabora umro je noćas u Zadru u 82. godini. Rođen je u Trogiru 1928., a Višu pedagošku školu i Filozofski fakultet završio je u Zagrebu. Sredinom 50-tih godina odlazi u Gospić na Pedagošku školu gdje je predavao 22 godine. Tadašnja vlast iz političkih razloga zabranila mu je rad u Gospiću pa se doselio u Zadar. Nakon dužeg traženja posla zaposlio se u zadarskoj Gradskoj knjižnici gdje je radio kao knjižničar do umirovljenja. Uređivao je list zadarskog ogranka Matice hrvatske "Zadarska revija", a kasnije i zadarsku "Smotru". Pisao je i pod pseudonimima Jozo Krvavica i Josip Ramić. Najpoznatija su njegova djela Veseli vrtuljak, Lička janjetina ostaje te Čekulade nema - gospićka ljudikanja, Ličko prelo iliti Ikača – šav. Dobitnik je nagrade grada Zadra za životno djelo 2009. godine.

VUKOVAR -Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, koju je tijekom prigodne svečanosti u Hrvatskom domu u Vukovaru večeras upalio gradonačelnik Željko Sabo, počele su Vukovarske adventske svečanosti. Na prigodnom programu, koji je prethodno održan u župnoj crkvi sv. Filipa i Jakova, nastupila su djeca vukovarskih osnovnih škola i vrtića te članovi Kulturno-umjetničkog društva "Dunav" i Dječjeg zbora "Glasnici Sv. Bone". Oni su zatim od crkve do Hrvatskog doma nosili upaljene lampione, koji simboliziraju svjetlost radosti skorog Kristovog rođenja. Hrvatske tradicijske običaje tijekom Došašća prikazali su članovi kulturno-umjetničkih društava iz Vukovara, Bapske i Donje Lomnice, a nastupila je i ženska pjevačka skupina "Nene" iz Bošnjaka te djeca vrtića "Vukovar 1". Vukovarske adventske svečanosti ove se godine održavaju pod geslom "Vukovar-dar i uzdarje".

VARAŽDIN - Krov kuće u izgradnji urušio se poslijepodne u Velikom Bukovcu kod Ludbrega pri čemu su ozlijeđena dvojica muškaraca i jedna žena koji su sa crijepom pokrivali krov, doznaje se od varaždinske policije. Muškarci u dobi od 33 i 54 godine te 27-godišnja žena prevezeni su u opću bolnici u Varaždinu. Ozlijeđeni, neslužbeno se doznaje, nisu u životnoj opasnosti. Policiju je o tom slučaju obavijestila ludbreška hitna pomoć oko 14 sati, a očevid je zbog vremenskih neprilika odgođen za sutra ujutro kad bi trebao biti poznat uzrok urušavanja krova.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙