FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 19. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

VUKOVAR - U spomen na ubijene, poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine na Vukovar, podno središnjeg spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata vijence su jučer, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, položila i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva. Počast ubijenim, poginulim i nestalim braniteljima i civilima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odao je predsjednik Republike Ivo Josipović, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Lukom Bebićem te Vlade koje je predvodila predsjednica Jadranka Kosor. Vijence su položila i svijeće zapalila i izaslanstva Oružanih snaga, Ravnateljstva policije, 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici sudjelovali u obrani Vukovara 1991. godine tijekom koje je ubijeno i poginulo 887 pripadnika te postrojbe, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, izaslanstva gradova Vukovara, Dubrovnika i Zagreba te Vukovarsko -srijemske i ostalih hrvatskih županija. Na grobove 854 branitelja i civila do sada pokopanih na tom groblju, položene su ruže. Molitvu za žrtve Vukovara u Domovinskom ratu molio je nadbiskup đakovački i osječki i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. Marin Srakić. Do Memorijalnog groblja sudionci obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine došli su u Koloni sjećanja gradskim ulicama od vukovarske Opće bolnice u čijem je dvorištu održan prigodni komemorativni program.

ŠKABRNJA - U nazočnosti najviših državnih dužnosnika s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem i predsjednicom vlade Jadrankom Kosor na čelu, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Škabrnji održana je jučer središnja komemoracijska svečanost u spomen na stradanja Škabrnje. Prije 19 godina pripadnici JNA potpomognuti paravojnim srpskim postrojbama okupirali su i spalili selo, ubili 43 civila i branitelja te protjerali više od dvije tisuće mještana. Tijekom višegodišnje okupacije do oslobođenja u "Oluji" broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Zapovjednik škabrnjskoga Samostalnog bataljuna iz 1991. Marko Miljanić zatražio je od najviših državnih dužnosnika da mještanima objasne zašto zbog zločina u Škabrnji nitko nije osuđen. Rekao je i da nitko u njegovo ime i u ime škabrnjskih žrtava ne može opraštati te da se srpski zločinci - da bi im se moglo oprostiti - trebaju pokajati, doći u Škabrnju i kleknuti pred škabrnjskim žrtvama kao što je to učinio Willie Brandt pred spomenikom žrtvama fašizma u Varšavi 1970. Predsjednik Josipović rekao je okupljenima kako nema mira bez pravde te kako nije dovoljno da zločinci budu osuđeni u odsutnosti. Premijerka Kosor istaknula je da se neće posustati, a kamoli odustati od kažnjavanja zločinaca Škabrnje te vjeruje da će ubrzo biti i rezultata.

ZAGREB - Zagrebačka policija izvijestila je da je u Ilici u 21,04 sati prilikom pružanja intervencije 73-godišnji muškarac sjekirom napao policijske službenike i nakon toga se zatvorio u stan, a oko 22,30 sati interventna policija ušla je u stan i svladala muškarca. Tijekom događaja nije bilo ozlijeđenih osoba ni talačke krize, kako navode pojedini mediji, priopćila je zagrebačka policija.

DUBROVNIK - Na Sveučilištu u Dubrovniku sinoć je uz prigodnu svečanost otvorena 6. međunarodna znanstvena konferencija Dubrovački medijski dani. Ovogodišnji skup, čija je središnja tema nove tehnologije, internet i komunikacija, održava se pod pokroviteljstvom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića i u organizaciji dubrovačkoga Sveučilišta, Zaklade "Konrad Adenauer" i veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj, a na njemu sudjeluje 50-ak sudionika iz 12 zemalja: SAD-a, Njemačke, Norveške, Portugala, Turske, Rumunjske, Bugarske, Makedonije, Slovenije, Srbije, BiH i Hrvatske. Među uglednim stranim predavačima na konferenciji će predavanje održati David Ostroff sa Sveučilišta u Floridi, Orlin Spassov sa Sveučilišta u Bugarskoj, Andrea Ruebenacker s Deutsche Welle akademije, Marko Milosavljevič sa Sveučilišta u Ljubljani te mnogi drugi. U sklopu konferencije bit će predstavljena knjiga novinarke HTV-a Tene Perišin "TV vijesti".

ZAGREB - Poznati novinar i publicist Denis Kuljiš predstavio je sinoć u Zagrebu svoj prvi roman "Hrvatski bog Merkur", političko-književni triler smješten u suvremenu političku situaciju u Hrvatskoj. Kuljišev roman, u izdanju Mozaik knjige, prikazuje događaje i likove smještene u tranzicijsko društvo, obilježeno krizom vlade, odstupom premijera i sukobima unutar korumpirane vlasti. "Radnja je kontaminirana istinitim događajima, ali ništa, što se stvarno dogodilo, nije doslovno preneseno", rekao je autor pred prepunim auditorijem u knjižari Vuković-Runjić. Istaknuo je i kako njegov literarni prvijenac nije roman s ključem, kako ga se često predstavlja u javnosti. "Nisam stvarnim političkim osobama davao izmišljena imena, već sam realne situacije pokušao oslikati kroz izmišljene likove. Ti likovi nisu doslovni, sastavljeni su od mojih novinarskih, reporterskih uvida u ljudske karaktere na ovim prostorima", dodao je.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙