FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 23. studenog 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski sabor donio je danas državni proračun za 2011. godinu, ali bez glasova najjačih oporbenih stranaka, čiji su zastupnici prije glasovanja napustili sabornicu. Državnim proračunom za iduću godinu prihodi su predviđeni u iznosu od 107,4 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 122,3 milijardi kuna, uz deficit od 14,9 milijardi ili 4,3 posto BDP-a. Proračun za 2011. temelji se na projekciji rasta BDP-a od 1,5 posto. Za predloženi proračun glasovala su 83 zastupnika vladajuće većine, a protiv je bilo šest zastupnika iz oporbe HDSSB-ovi Boro Grubišić, Ivan Drmić i Dinko Burić, HSP-ov Daniel Srb, zastupnik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar te Ivica Pančić iz Hrvatskih socijaldemokrata. Oporbeni zastupnici SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a prije glasovanja o proračunu napustili su sabornicu, ne želeći, kako su poručili, snositi odgovornost za loš proračun koji Hrvatsku gura još dublje u krizu. Saborska većina prethodno je odbila amandmane koje je na prijedlog proračuna podnio nezavisni zastupnik Zoran Vinković, a o amandmanima HSP-ova zastupnika Danijela Srba zastupnici nisu ni raspravljali.

KASTAV - Zajedničku izjavu o stvaranju izborne koalicije i zajedničkom izlasku na parlamentarne izbore danas su u Kastvu potpisali predsjednici četiri političke stranke okupljene pod nazivom "Savez za promjene". Predsjednici SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a, Zoran Milanović, Radimir Čačić, Ivan Jakovčić i Silvano Hrelja istaknuli su da im je cilj pobijediti i sastaviti koalicijsku vladu.

ZAGREB - Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak opovrgnula je jutros medijske napise da USKOK u toj stranci provjerava poslovne knjige i naglasila kako HDZ daje punu potporu svim institucijama u borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije. "USKOK nije upao u HDZ i nikakvih takvih aktivnosti nije bilo", kazala je Glavak novinarima uoči jutrošnje sjednice saborskog Kluba HDZ-a.

ZADAR - Čitanjem optužnice danas je na Županijskom sudu u Zadru počelo suđenje bivšem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibensko-kninske županije Draženu Slavici, optuženom za propuste u organizaciji gašenja požara na Kornatima 30. kolovoza 2007. kad je poginulo 12 vatrogasaca. Nakon što je županijski državni odvjetnik iz Šibenika Zvonko Ivić pročitao optužnicu, Slavica je rekao da se, uz dužno poštovanje prema pokojnim kolegama, ne osjeća krivim. Državno odvjetništvo Slavicu tereti za kazneno djelo protiv opće sigurnosti jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavlja i kašnjenje akcije spašavanja unesrećenih. Optužnica je napisana na više od 60 stranica, a sudski spis sadržava oko šest tisuća stranica. Svjedočit će 110 svjedoka, očekuje se i više vještačenja, pa bi suđenje moglo trajati mjesecima. Sljedeća rasprava dogovorena je za 18. siječnja, kada će biti ispitan svjedok, ujedno i oštećenik Josip Klarić, te svjedoci Zoran Blačić i Volimir Milošević.

ZAGREB - Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo poslijepodne će biti doveden na zagrebački Županijski sud kako bi sudac istrage odlučio o zahtjevu USKOK-a da mu se odredi istražni zatvor. Ročište na kojem će sudac istrage Krešimir Devčić odlučiti hoće li Mladineu odrediti istražni zatvor zakazano je za 17 sati, potvrdio je Mladineov odvjetnik Milenko Umićević. Mladineo je jučer uhićen zbog sumnje da je s tvrtkom "Fimi media" Nevenke Jurak zaključivao ugovore kojima se izvlačio novac iz javnih poduzeća i ministarstava. Neslužbeno se doznaje da je Mladineo u poslovnim aranžmanima s "Fimi medijom" iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izvukao više od 5 milijuna kuna.

BJELOVAR - Na Županijskome sudu u Bjelovaru danas je, zbog nedolaska sudskog vještaka, odgođeno suđenje bračnome paru Zdravku i Višnji Pevec, optuženima za tri kaznena djela - zloporabu položaja i ovlasti, zloporabe u gospodarskom poslovanju te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga - kojima su za sebe protupravno priskrbili oko 14,3 milijuna kuna. Nova je rasprava najavljena za 15. prosinca. Zdravko i Višnja Pevec i dalje ostaju u pritvoru u kojem su više od šest mjeseci.

MAKARSKA - Najavljeno zahlađenje protekle je noći na Biokovo donijelo prvi ovojesenski snijeg, a temperatura se na najvišemu biokovskom vrhu Svetom Juri jutros spustila na dva stupnja ispod ništice i bila je najniža u našoj zemlji.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙