FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 16 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 16. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 16 sati:

ZAGREB

Članu uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Josipu Sapunaru danas je ukinut istražni zatvor, dok ostala trojica HAC-ovih čelnika osumnjičenih u aferi "Fimi media" ostaju u Remetincu dok se u USKOK-ovoj istrazi ne ispitaju preostali svjedoci. Iako je Sapunar jedini, osim zbog utjecaja na svjedoke, bio zatvoren i zbog mogućnosti ponavljanja zločina, USKOK danas nije tražio da se i njemu produlji istražni zatvor. Njegov odvjetnik Veljko Miljević potvrdio je da je Sapunar priznao nedjelo za koje ga se tereti te da je pred USKOK-ovim istražiteljima iznosio "aktivnu obranu". USKOK je produljenje istražnog zatvora zatražio za bivšeg direktora autoceste Rijeka - Zagreb Zlatka Korpara i dva bivša predsjednika HAC-ove uprave Marija Crnjaka i Juricu Prskala. Crnjakov odvjetnik Željko Žganjer kazao je da bi oni i ranije mogli biti pušteni na slobodu, ako se u međuvremenu ispitaju svi svjedoci koje USKOK želi ispitati o poslovima HAC-a s tvrtkom "Fimi media". Osumnjičeni se terete za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, među ostalim, i za poslove koje su dodjeljivali bez javnog natječaja. Sumnja se da su na taj način preko tvrtke "Fimi media" iz HAC-a izvukli 26 milijuna kuna.

ZAGREB

Na okruglom stolu u povodu 20. obljetnice donošenja hrvatskog ustava održanom danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), predsjednik Republike Ivo Josipović istaknuo je da je Ustav iz 1990. izraz volje ogromne većine građana za parlamentarnom demokracijom, tržišnim gospodarstvom i vladavinom prava i da je kao pravni akt omogućio svestrani razvoj hrvatskog društva i države. "Božićni" ustav, donesen 22. prosinca 1990., ima dugu političku i pravnu povijest, rekao je Josipović podsjetivši da se hrvatski ustavnopravni razvoj temelji na odlukama Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) i Ustava Socijalističke Republike Hrvatske iz 1974. koji su omogućili hrvatsko osamostaljenje. Potpredsjednik Hrvatskog sabora i pisac "božićnog" ustava Vladimir Šeks istaknuo je kako je to jedan od naboljih europskih ustava što su, kazao je, potvrdili mnogi znanstvenici i stručnjaci ustavnog prava. On je trasirao put Hrvatske kao demokratske i socijalno pravedne države i njezin put u nezavisnost. Značio je definitivni i potpuni raskol i raskid s nedemokratskim, totalitarnim i autoritarnim poretkom i u njega su ugrađene brane koje štite Hrvatsku od povratka na stare jednopartijske, komunističke i svake druge totalitarne i autoritarne režime, naglasio je Šeks.

ZAGREB

Vijeće za elektroničke medije dodjelilo je danas koncesije za emitiranje specijaliziranih televizijskih kanala u zemaljskoj mreži unutar "multipleksa D" Autoru za kanal CMC (muzički program), Hrvatskom olimpijskom odboru TV (HOO TV) za kanal Sportska televizija (sportski kanal) te Kapital Netu za kanal Kapital Network (informativno-gospodarstveni kanal). Koncesije se dodjeljuju na 15 godina, a koncesijska naknada je 450 tisuća kuna na godinu. Za tri slobodna nacionalna kanala, uz odabrane, natjecali su se i GRP Media za kanal MEGA (zabavni), Montura za Kanal 5 regional (zabavno-turistički), Novi kanal za kanal Obiteljska televizija (zabavni), RTL Hrvatska za kanal RTL Kockica (program za djecu i mlade), dok Nova TV za kanal Nova sport (sportski kanal) nije, kako je rečeno, ispunila sve uvjete propisane natječajem. Predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak naglasio je kako je "odluka donesena većinom glasova" te kako su članovi vijeća temeljito pregledali dokumentaciju i program i na temelju toga glasovali. Obveza nakladnika kojima su dodjeljene koncesije je u roku od 90 dana pokrenuti program, te prethodno obaviti sve administrativne obveze prema drugim institucijama.

ZAGREB

Osobe sa senzoričkim problemima, a prije svega gluhoslijepe osobe, u Hrvatskoj se nalaze u ponoru diskriminacije, ocijenila je danas predsjednica Hrvatske udruge gluhoslijepih osoba Dodir Sanja Tarczay na konferenciji o osnaživanju žena sa senzoričkim oštećenjima koja se danas održava u Zagrebu. Tarczay je izjavila kako resorna ministarstva nisu učinila ništa da se gluhosljepoća prizna kao jedinstveno oštećenje iako je Hrvatska potpisnica Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u kojoj to stoji, kao i da se osiguraju sredstava kako bi se gluhoslijepima osiguralo pravo na kretanje i komunikaciju u svakodnevnom životu. Hrvatska, ističe Tarczay, jako zaostaje u ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, posebno žena, dok gluhoslijepe osobe, ako ostvaruju neko prava onda to čine zahvaljujući udruzi Dodir koja im s ekipom volontera pokušava pomoći. "Minimum, koji bi trebala učiniti država, a ne udruga, jest osigurati gluhoslijepoj osobi prevoditelja na znakovni jezik kao što to imaju sve gluhoslijepe osobe u Europi. U Hrvatskoj žive 354 gluhoslijepe osobe, za koje po prevoditelju mjesečno treba 7.000 kuna, a to i nije puno s obzirom koliko novca odlazi na neke povlastice koj nemaju nikakva smisla", smatra Tarczay. Podsjeća pritom kako je Ministarstvo zdravstva ove godine udruzi ukinulo sredstava za prevoditelje. Državni tajnik Stjepan Adanić rekao je da je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u ovoj godini financiralo osobne asistente za 554 korisnika te 148 projekata koji se odnose na tumače odnosno prevoditelje na znakovni jezika za 18 udruga. Među projektima koje to ministarstvo financira je i 13 projekata udruge Dodir, u iznosu od 1,2 milijuna kuna.

ZAGREB/ZADAR

Zadarska policija utvrdila je tijekom dosadašnje kriminalističke istrage da su dvojica maloljetnika u dobi od 15 i 16 godina s još tri neidentificirane mlađe osobe kamenjem razbili stakla na autobusu nakon košarkaške utakmice između "Zadra" i beogradskog "Partizana". To se dogodilo u nedjelju, 12. prosinca, kada je skupina neidentificiranih osoba nakon košarkaške utakmice kamenjem razbila stakla na autobusu "Liburnije" u kojem su bili igrači i članovi gostujućeg kluba "Partizana", a pritom je lakše ozlijeđen jedan putnik, izvijestila je danas Policijska uprava zadarska. U prvom dijelu kriminalističke istrage nad skupinom maloljetnika iz Zadra utvrđeno je da su dvojica maloljetnika u dobi od 15 i 16 godina s još tri neidentificirane mlađe osobe kamenjem razbili stakla na autobusu i nakon toga pobjegli. Policija je s maloljetnicima obavila razgovor u nazočnosti roditelja, nakon čega su napustili službene prostorije. Policija traži i ostale sudionike tog događaja, a nakon svega obavijestit će općinskoga državnog odvjetnika za mladež u Zadru.

ZAGREB

Četvorica zagrebačkih huligana, napadača na autobus s VIP gostima grčkoga nogometnog kluba PAOK-a, osumnjičeni su za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, doznaje se danas u zagrebačkoj policiji koja smatra da je riječ o zločinu iz mržnje. Nakon policijske istrage u Istražni centar zagrebačkoga Županijskog suda privedena su dvojica 20-godišnjaka, 21-godišnjak i maloljetni 17-godišnjak. Ta četvorica do sada nisu bila poznata policiji po izgredima, nasilju ili drugim kaznenim djelima. U policiji kažu da i dalje tragaju za ostalim nasilnicima koji su u utorak iza 13 sati u Novom Zagrebu kamenovali autobus koji je iz zračne luke prevozio 40-ak VIP gostiju PAOK-a. Pošto su porazbijali stakla, u autobus su ubacili nekoliko baklja, tzv. bengalka koje su izazvale manji požar. Požar su ugasili vatrogasci. U napadu je sudjelovalo 40-ak mlađih osoba. Policija je izvijestila i da je prije, za vrijeme i nakon sinoćnje utakmice Dinama i PAOK-a na maksimirskom stadionu privedeno 18 domaćih navijača - po jedan zbog nasilja, paljenja baklje i utrčavanja na teren, sedmorica zbog remećenja javnog reda i mira, a osmorica preventivno zbog pijanstva. U blizini stadiona je u vrijeme utakmice izbila tučnjava u kojoj je teško ozlijeđen 40-godišnjak. Liječnička pomoć mu je pružena u KBC-u Zagreb, a za napad na njega osumnjičen je 25-godišnjak koji je još pod kriminalističkim istraživanjem.

ZAGREB

Petnaestogodišnja djevojka završila je u bolnici nakon sukoba skupine maloljetnika koji se u utorak navečer dogodio na Trešnjevačkom trgu, izvijestila je zagrebačka policija koja istražuje okolnosti pod kojima je maloljetnica ozlijeđena. Prema prvim policijskim informacijama djevojka je lakše ozlijeđena, no u Klaićevoj bolnici zadržana je na dodatnim pretragama pa policija s njom nije još razgovarala. "Prije razgovora s 15-godišnjakinjom ne možemo govoriti o detaljima navodne tučnjave na Trešnjevačkom trgu, kao ni načinu na koji je djevojka ozlijeđena", kazala je Hini policijska glasnogovornica Jelena Bikić. Pojasnila je da sve informacije kojima raspolažu imaju od roditelja. "Kćer im se u utorak navečer požalila da je pala u grupnoj maloljetničkoj tučnjavi i to je sve što nam je za sada poznato. Ona je nakon prvog liječničkog pregleda puštena kući, no potom se žalila na mučninu pa je zadržana u bolnici na dodatnim pretragama", kazala je Bikić.

ZAGREB

Društvo arhitekata Zagreba predstavilo je danas novopokrenuti, prvi međunarodni ciklus konceptualnih arhitektonskih natječaja u programu "Think Space" ,koji služi kao platforma za prostorno eksperimentiranje i razmjenu konceptalnih ideja. Ciklus traje godinu dana i sastoji se od četiri natječaja koje povezuje zajednička tema, a svaki od njih ima zasebni programski zadatak. Ovogodišnja tema "Granice" bavi se smještajem lokalnih, političkih, društvenih i ekoloških uvjeta u globalni kontekst, a pojedinačni natječaji promišljat će urbane, geopolitičke, ekološke i moralne granice. Cilj programa je smjestiti Zagreb na globalnoj karti arhitekture kao grad promišljanja prostora te napraviti naše unutarnje pročišćenje i obnovu konceptualnog aspekta struke, rekao je Damir Ljutić, predsjednik Društva arhitekata Zagreba. Dodao je kako se njime želi izgraditi identitet struke u cjelini, probuditi njezinu svijest i društvenu angažiranost prema prostoru te, među ostalim, stvoriti mrežu kreativnih mislilaca koji će donijeti nove ideje i razmišljanja. Ljutić je izrazio uvjerenje da se konceptualnim arhitektonskim natječajima može doći do najkvalitetnijih rezultata za prostor u kojemu živimo. Voditeljica projekta Ana Dana Beroš predstavila je prvu gošću kustosicu, Evu Franch i Gilabert, koja je osmislila središnju temu, katalonsku arhitekticu, istraživačicu, predavačicu, osnivačicu arhitektonskog ureda OOAA u Barceloni i direktoricu galerije Storefront for Art and Architecture u New Yorku.

ZAGREB

Muškarac i žena za kojima se protekla dva dana tragalo na Sljemenu pojavili su se danas u Zagrebu "živi i zdravi" i do kraja dana trebali bi na policiji razjasniti gdje su bili proteklih dana, doznaje se u zagrebačkoj policiji. Glasnogovornica policije Jelena Bikić Hini je potvrdila da su se 32-godišnjak i 25-godišnjakinja danas prijepodne telefonom javili jednom zagrebačkom odvjetniku te da bi do kraja dana trebali doći na razgovor u policiju kako bi razjasnili gdje su proveli protekla dva dana tijekom kojih su za njima tragali policija i Gorska služba spašavanja. Potraga je pokrenuta nakon što su radnici koji su sanirali štetu od odrona jučer ujutro na Sljemenskoj cesti pronašli napušteni automobil "kia sorento" s upaljenim motorom. U automobilu su pronađeni mobitel i osobni dokumenti 32-godišnjaka i 25-godišnjakinje. Mediji su objavili da je riječ o bivšem policijskom specijalcu i vlasniku jednog zagrebačkog kafića te njegovoj prijateljici, bivšoj konobarici u tom kafiću. Nagađalo se da je dvoje "nestalih" oteto ili da su zajedno pobjegli.

VUKOVAR

Vukovaru je potrebna pomoć jer je i previše stradao, izjavio je danas u Vukovaru violinist Stefan Milenković, najavivši večerašnji humanitarni koncert "Uz dobre ljude, ja mogu" koji će, uz glasovirsku pratnju Srebrenke Poljak, održati u Hrvatskom domu. Izrazivši zadovoljstvo što koncertom može „pridonijeti pozitivnoj energiji u Vukovaru“, Milenković je istaknuo da se često odziva humanitarnim akcijama, da radi ono što voli - slušatelji dobivaju ljepotu, a netko treći pomoć. Sav prihod od ulaznica i sponzora namijenjen je vukovarskom projektu „Asistent u nastavi“ koji grad provodi od 2009. U projektu sudjeluje sedam asistenata u nastavi za isto toliko djece s posebnim potrebama, a za njegovu provedbu u sadašnjem obujmu potrebno je osigurati 300.000 kuna na godinu. No potrebe za asistentima u nastavi su mnogo veće jer su za sada u Vukovaru 32 djeteta s posebnim potrebama kojima treba asistent u nastavi. Zahvalivši umjetnicima na gostovanju u Vukovaru, gradonačelnik Željko Sabo ocijenio je da je koncert praznik za grad te izrazio nadu da će i drugi umjetnici slijediti primjer Milenkovića i Poljak. "Vukovar je otvoren grad i želimo ga pretvoriti u kulturno središte u regiji", rekao je Sabo. Govoreći o projektu „Asistent u nastavi“, naglasio je da dosadašnja provedba pokazuje da djeca s posebnim potrebama postižu znatno bolje rezultate u školovanju i socijalizaciji.

ZAGREB

Humanitarna organizacija "Dora" organizirat će 19. prosinca na Zagrebačkom velesajmu humanitarnu akciju "Poznati za Doru" s koje će prihod biti namijenjen Dorinu Fondu za stipendiranje studenata i učenika koji žive u teškim materijalnim uvjetima, a iznimno se ističu svojim trudom i znanjem. Iz "Dore" najavljuju da će u nedjelju u paviljonu br. 7 od 16 do 18 sati biti organizirano druženje s malim i velikim manekenima modne dizajnerice Mine Petre te s poznatom sopranisticom Antonelom Malis. Bit će predstavljen program Dorinih glazbeno nadarenih štićenika, a posjetitelji će se susresti i s najuspješnijim finalistima Supertalent Showa Nove TV. U sklopu projekta "Ljepota s razlogom" bit će okrunjene hrvatske kraljice, misice i misteri - Ivana Delač Đolo, Lana Obad, Lana Kuduz, Tamara Roglić, Jelena Glišić, Sara Čosić, Stefani Hohnjec i Dvina, Maja Cvjetković. Najavljeno je i sudjelovanje brojnih poznatih osobe, koje će podržati Doru uz potpisivanje blagdanskih čestitki. Na Dorinu štandu blizu pozornice moći će se kupiti prigodni božićni ukrasi i čestitke koje su izradila djeca s onkološkog odjela KBC-a Sestara milosrdnica u Zagrebu, studenti grafičkog dizajna u Zagrebu te djeca iz vrtića i škola.

RIJEKA

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci pokrenut će se studij talijanistike, te program cjeloživotnog učenja - stručnog usavršavanja talijanskog jezika, komunikacije i kulture, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u Rijeci. Kako je istaknuo prorektor za međunarodnu suradnju Damir Zec, namjera sveučilišta je širiti spektar programa, a zbog kulturnih, zemljopisnih, povijesnih i drugih razloga studij talijanistike je pravo i obveza riječkog sveučilišta. Dekan Filozofskog fakulteta Predrag Šustar je rekao da je krajnje vrijeme da to sveučilište razvije jaki centar talijanistike. Tome će pridonijeti izvrsna suradnja sa sveučilištima u Italiji, posebno njenom sjeverozapadnom dijelu, rekao je. Programom cjeloživotnog učenja sveučilište se otvara zajednici u kojoj djeluje, kazao je Šustar. Prodekanica za studijske programe i cjeloživotno učenje Filozofskog fakulteta Svjetlana Kolić-Vehovec kazala je da je studij talijanistike zamišljen kao dvopredmetni dodiplomski studij kojeg će biti moguće kombinirati s drugim grupama predmeta. Slijedi postupak akreditacije toga studijskog programa, a planirano je da s radom počne sljedeće akademske godine. Program cjeloživotnog učenja obuhvaća obogaćivanje talijanskog jezika i znanja vezanog uz talijansku kulturu. Upisivat će se 30 polaznika a program bi trebao krenuti na proljeće.

ZAGREB

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) danas je izvijestila da "intenzivno" radi na uklanjanju smetnji u digitalnom TV signalu na području Istre te surađuje s lokalnim i inozemnim nadležnim institucijama. U priopćenju iz Agencije navode da je, po službenoj prijavi smetnji, HAKOM-ovo mjerno vozilo u Istri izmjerilo razine, vrstu i izvore ometajućih signala kad su talijanski regionalni DVB-T multipleksi proradili na međunarodno usuglašenim frekvencijama kojima se koristi Republika Hrvatska. Agencija je uložila talijanskoj strani službeni prigovor i uputila neformalnu obavijest o problemu na što je odgovoreno da će talijanski DVB-T multipleksi smanjiti izračenu snagu svojih televizijskih postaja koje onemogućuju prijem hrvatskih programa. HAKOM podsjeća da je akcija pokrenuta prošli petak kad je obaviješteno tijelo nadležno za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom u Italiji, a HAKOM-ovo vozilo je i ovaj tjedan redovito bilo na terenu u Istri. HAKOM je o problemu obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je žurno reagiralo te o svemu obavijestilo talijanskog veleposlanika u Hrvatskoj.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙