FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: jnah
ZAGREB, 4. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB

U padu je vodostaj rijeke Neretve koji je sinoć u 19 sati u Metkoviću iznosio 384 centimetra, a u Opuzenu 255 centimetara, kaže se u sinoćnjem izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje. Izvanredno stanje obrane od poplava i dalje na snazi za Ploče, Metković, Opuzen i Kulu Norinsku. Razina mora na ušću Neretve spustila se na 77 centimetara a sve raspoložive snage sustava zaštite i spašavanja su aktivne. U porastu je vodostaj rijeke Save nizvodno od Siska, kao i vodostaji rijeke Une, dok je vodostaj rijeke Orljave u četvrtak dosegao maksimum od 438 centimetara, od kada je u opadanju. Prema informacijama Glavnog centra za obranu od poplava Hrvatskih voda, tijekom noći očekuje se daljnji porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca kao i vodostaja Une. Temeljem prognoza za vodomjerne postaje Sava Jasenovac, do danas u ponoć vodostaj će porasti do +810 centimetara, uz mogućnost daljnjeg porasta tijekom 5. posinca. Vodostaj na vodomjeru rijeke Like na Selištu je i dalje u porastu. Vodostaji rijeka Krke i Butišnice su u laganom opadanju. Nakon povlačenja rijeke Krke kod Atlagića mosta pojavile su se naftne mrlje te su djelatnici JVP-a Knin postavili absorbirajuće plutajuće brane i tako spriječili daljnje onečišćenje. Zbog klizišta u selu Juradi kod Buzeta, do kojeg je došlo zbog obilnih padalina, započet će se s evakuacijom dvije ugrožene obitelji.

ZAGREB

Predsjednica Vlade i HDZ-a Jadranka Kosor najavila je sinoć, kao jednu od najvažnijih zadaća svoje Vlade, realizaciju investicijskih projekata za čiju će uspješnu provedbu, kako je rekla, biti potrebna i "neka osvježenja u Vladi". Premijerka Kosor je, sudjelujući na radnoj sjednici proširenog zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a, za iduću godinu najavila 30 velikih investicijskih projekata čija bi realizacija, kako je rekla, mogla i povećati planirani rast BDP-a od 1,5 posto. "Imat ćemo i nekih osvježenja u Vladi kako bismo do travnja iduće godine mogli reći da je nešto s tim u vezi konkretno krenulo", rekla je premijerka. Na tragu privlačenja investicija, ocijenila je i vrlo uspješnim svoj posjet Egiptu, tijekom kojeg su 22 hrvatske tvrtke dogovorile poslove. "Nisu potpisani ugovori, ali se dogovaraju poslovi", rekla je premijerka, istaknuvši da će se na realizaciji tih investicijskih projekata intenzivno raditi. Podsjetila je kako je naznake da izlazimo iz krize potvrdila i Europska komisija, pozvavši se na podatke o rastu hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju ove godine. "To nisu spektakularni, ali niti zanemarivi podatci", rekla je premijerka. Tome u prilog istaknula je porast izvoza u prvih deset mjeseci od gotovo 16 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. "U listopadu ove godine imamo 35,6 posto veći izvoz u odnosu na isti mjesec prošle godine", dodala je. Tijekom gotovo jednosatnog govora istaknula je gospodarski oporavak, borbu protiv korupcije i završetak pregovora s Europskom unijom kao tri stupa na kojima će graditi svoju politiku i u idućoj, predizbornoj godini. "Parlamentarni izbori bit će krajem 2011. godine, do kada očekujemo gospodarski rast i završetak pregovora s Europskom unijom", rekla je Kosor, istaknuvši uvjerenost da će birači to znati prepoznati.

VARAŽDIN

SDP i partneri iz Saveza za promjene spremni su preuzeti vlast, poručio je predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske Zoran Milanović sinoć na svečanosti obilježavanja 20. obljetnice osnutka varaždinske Županijske organizacije SDP-a. "Hrvatska je danas u krizi identiteta i morala, a SDP će iskoristiti drugu priliku i neće iznevjeriti hrvatske građane nakon izbora", rekao je Milanović. Poručivši varaždinskim SDP-ovcima da ih čeka mnogo rada u sljedećih godinu dana, čestitao im je i na uspješnoj dvadesetogodišnjoj borbi za dostojanstvo rada i radnika u Varaždinu. Prva konvencija varaždinske Općinske organizacije tadašnje Stranke demokratskih promjena održana je 19. prosinca 1990. "Trebalo je tada imati hrabrosti i boriti se za socijalnu pravednost, jednakost građana i društvenu solidarnost", rekao je predsjednik županijske organizacije i saborski zastupnik Mario Habek. Dodao je da je SDP u Varaždinskoj županiji danas snažna stranka koja vodi županiju s HNS-om i HSU-om, ima gradonačelnika u Ludbregu, a cilj je povećati broj gradonačelnika i općinskih načelnika. Na svečanosti u hotelu "Turist" u Varaždinu zaslužnim SDP-ovcima županisjke organizacije uručene su plakete i zahvalnice.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙