FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 1. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

ZAGREB - Zagrebačka Skupština većinom je glasova sinoć prihvatila poslovno izvješće uprave trgovačkog društva Zagrebački holding u prvom polugodištu ove godine po kojem su ukupni prihodi manji za 212,3, a ukupni rashodi za 151,4 milijuna kuna nego u istom razdoblju u 2009. "Zbog većeg smanjenja prihoda od pada rashoda gubitak je 51 milijun kuna", kazao je predsjednik uprave holdinga Ivo Čović. Istaknuo je kako prihodi od prodaje proizvoda i usluga iznose 1,28 milijarda kuna i smanjeni su za oko 181,9 milijuna kuna (12 posto) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Naveo je da najveće smanjenje prihoda od gospodarstva imaju podružnice Vodovod i odvodnja (18,5 milijuna kuna), ZET (10 milijuna kuna) i Zagrebačke ceste (7,6 milijuna kuna), a od građana podružnice Stanogradnja i ZET (11,3 milijuna kuna). Upozorio je holding da neće moći pokriti sve ugovorene obveze niti realizirati investicije bez pomoći grada, što se posebno odnosi na subvencije ZET-u. Kako bi se smanjili troškovi, Čović je rekao da bi se uz ostalo za deset posto trebali smanjiti troškovi osoblja (uključivo i smanjenje broja zaposlenih), povećati prodaju stanova i poslovnih prostora u naselju Novom Jelkovcu, prodati ili poslovno aktivirati dio imovine (Zagrepčanka, Mandićeva, Mandlova, Podbrežje i dr.) te poboljšati učinkovitost sustava javne nabave. Upitavši gdje su voditelji holdingovih podružnica, Jasen Mesić (HDZ-ov klub) upozorio je na teško stanje u holdingu, rekavši kako nikom nije u interesu da "holding padne".

KARLOVAC - Karlovačko županijsko vijeće Hrvatske stranke prava (HSP) usvojilo je sinoć na prijedlog svoje predsjednice Bernardice Topolnjak Halapa odluku da se Predsjedništvu HSP-a uputi prijedlog za raspuštanje Izvršnog odbora karlovačkog gradskog HSP-a, potvrdio je dopredsjednik podružnice Emil Mehdin. Mehdin i predsjednik podružnice Domagoj Švegar nisu bili pozvani na sjednicu županijskog vijeća čiji su članovi, a na kojoj se odlučivalo o njihovoj političkoj sudbini. Mehdin se sam, kako je kazao Hini, pozvao i izborio za sudjelovanje na sastanku. Odluku smatra demokratski izglasanom, te će poštivati i odluku predsjedništva HSP-a, ma kakva ona bila. Sastanak je rezultat višemjesečnog neslaganja predsjednice županijskog HSP-a Bernardice Topolnjak Halapa s javnim istupima vodstva karlovačke gradske podružnice, posebno s njihovim priopćenjem kada je antifašistima bilo zabranjeno u Karlovcu postaviti spomen-ploču grupi partizana predvođene narodnim herojem Većeslavom Holjevcem. Koordinacija udruga stradalnika Domovinskog rata nazvala je tada grupu Većeslava Holjevca “partizansko-četničkim teroristima", a antifašizam zlom. U svom su priopćenju na to karlovački HSP-ovci fašizam nazvali zlom, a antifašizam pozitivnim europskim naslijeđem, a njihova je predsjednica Topolnjak Halapa kroz svoje javne istupe, te ponovno večeras takav njihov stav osudila i nazvala ga štetnim za HSP.

DUBROVNIK - U Dubrovniku je sinoć završio 6. međunarodni festival rane glazbe - Dubrovnik Early Music Festival. Završnog dana u "saloči od zrcala" dubrovačke narodne knjižnice nastupio je britanski ansambl Saraband Consort i ansambl umjetničke škole Luke Sorkočevića. Pod umjetničkim vodstvom Benjamina Bayla britanski ansambl čine glazbenici iz različitih kulturnih miljea koji su rezultirali novim aspektom u interpretaciji rane glezbe. Na večerašnjem koncertu Saraband Consort izvedena su djela baroknih majstora, a potom su im se pridružili učenici umjetničke škole u izvedbi dijelova iz Purcellove opere "Didona i Enej". Izvedba je rezultat obrazovnog projekta pod nazivom "glazbeno vozilo" koje se održava uz potporu Britanskog vijeća. Umjetnička voditeljica festivala Maja Žarković zahvalila je svim sudionicima festivala koji su, kazala je, podijelili ljepotu europske glazbene tradicije. U četiri festivalska dana nastupili su glazbenici iz Austrije, Nizozemske, Velike Britanije i Hrvatske.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙