FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 12. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Osvrćući se na jučerašnje kritike SDP-a i njegova predsjednika Zorana Milanovića, predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je kako bi voljela da SDP već jednom podupre borbu protiv korupcije umjesto što stalno traži njezin odlazak s vlasti. "Iznimno je važno da i oni jednom kažu da su za nultu toleranciju prema korupciji bez obzira o kome se radi i bez obzira tko pripada kojoj političkoj opciji", izjavila je Kosor novinarima na otvaranju škole u mjestu Dubravica u Zagrebačkoj županiji. Podsjetila je da SDP i dalje traži smjene ministra unutarnjih poslova i državnog odvjetnika kojeg nisu htjeli poduprijeti iako postiže rezultate. "Oni stalno traže da odem. Očito su shvatili da je ta borba trajna", komentirala je Kosor. Glavni odbor SDP-a jučer je zaključio da je vlast izgubila kredibilitet i legitimitet i da su izbori jedino demokratsko rješenje te da aktualna Vlada na čelu s HDZ-om i premijerkom Jadrankom Kosor snosi punu političku odgovornost za ponašanje svog bivšeg predsjednika koji teško kompromitira politiku kao poštenu djelatnost i sramoti Hrvatsku.

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor otvorila je danas novoizgrađenu školu i sportsku dvoranu u općini Dubravica, čiju su izgradnju Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Zagrebačka županija i Općina Dubravica financirali s 14 milijuna kuna. Predsjednica Vlade je na prigodnoj svečanosti istaknula je kako je ulaganje u mlade i djecu ulaganje u budućnost te u konačnici ulaganje u hrvatsko gospodarstvo i boljitak svih. Podsjetila je kako s tim ciljem Vlada želi završiti pregovore s Europskom unijom iduće godine. To će, naglasila je, otvoriti nove mogućnosti mladim ljudima te otvoriti novi prostor za obrazovanje, razvoj tržišta i gospodarstva. Drugi je cilj, kazala je Kosor, borba protiv krize i recesije i za gospodarski oporavak, a to znači otvaranje novih radnih mjesta, kao i borba protiv korupcije i kriminala koja danas predstavlja borbu za temeljna ljudska prava. Na otvaranju škole, koja danas obilježava i 100. godišnjicu postojanja, bili su i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

ZAGREB - Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) odbacila je danas, kako ističe u priopćenju, neutemeljene i nedokazane optužbe koje se stavljaju na teret njihovu ratnom zapovjedniku i dugogodišnjem predsjedniku Tomislavu Merčepu. Iz udruge poručuju kako se Merčepa "već gotovo dvadeset godina proziva za navodne zločine za koje ne postoji niti jedan dokaz" te da mu "nikada nije dana prilika da spere ljagu sa svoga imena". "Članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata su časni i pošteni ljudi, ponosni na stvaranje domovine u kojoj danas živimo, od kojih su mnogi izgubili zdravlje i dijelove tijela i koji čuvaju i baštine uspomenu na svoje poginule i umrle suborce", ističe se u priopćenju udruge čiji su članovi uvjereni da će "Tomislav Merčep izaći kao pobjednik, te da će sve optužbe koje mu se stavljaju na teret biti odbačene jednom zauvijek, a pravi krivci biti procesuirani". "Svi oni koji poznaju Tomislava Merčepa, potvrdit će njegove visoke moralne vrijednosti, ljubav prema čovjeku i obitelji, a zbog navedenih vrlina je i biran na mjesto predsjednika naše udruge dugi niz godina", navodi se u priopćenju.

ZAGREB - Aktivisti Zelene akcije danas su održali simboličnu akciju zakapanja vremenske kapsule pored zgrade Ministarstva zaštite okoliša obilježavajući završetak klimatskih pregovora u Cancunu. Nažalost u Cancunu još jednom nije postignut pravno obvezujući sporazum o neophodnom smanjenju emisija stakleničkih plinova razvijenih zemalja pa konferenciju unatoč nekim pozitivnim pomacima možemo označiti kao neuspješnu, a tom neuspjehu je pridonijela i Hrvatska, stoji u priopćenju Zelene akcije. Aktivisti Zelene akcije su ovu negativnu ulogu Hrvatske u klimatskim pregovorima u Cancunu željeli za buduće generacije obilježiti na jedinstven način imenujući odgovorne i pohranjujući poruku u vremensku kapsulu koja je pored zgrade Ministarstva zakopana za 2050. godinu. U poruci se poručuje kako je većina građana Hrvatske danas, 2010., svjesna klimatske prijetnje i želi da se nešto poduzme, ali da političari to ignoriraju i dalje nas guraju u sve veću potrošnju fosilnih goriva. "Posebno želimo imenovati dvije najodgovornije političarke ovih godina: premijerku Jadranku Kosor i ministricu za okoliš Marinu Matulović Dropulić", stoji u poruci.

ZAGREB - Iako je Vlada svojim prijedlogom Zakona o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe napravila značajan iskorak prema dosezanju međunarodnih standarda i boljem reguliranju ove problematike, GONG u današnjem priopćenju upozorava da će neka važna područja i dalje će ostati nedovoljno kvalitetno regulirana. Pozitivnu stranu Prijedloga Zakona predstavlja detaljnije reguliranje financiranja izborne kampanje, uvođenje šireg spektra sankcija za kršenje Zakona, uvođenje ograničenja na potrošnju te smanjenje visine dozvoljenih donacija, što su i preporuke Vijeća Europe. Međutim, i dalje ostaje nekoliko problema koje je potrebno bolje urediti poput činjenice da prema aktualnom prijedlogu, Državno izborno povjerenstvo (DIP) može izricati samo administrativne sankcije. Kako bi DIP mogao vršiti učinkovit i neovisan nadzor te izricati sankcije, treba proširiti njegove odgovornosti i osigurati mu mogućnost izricanja jačih sankcija i to tijekom predizborne kampanje, dakle i prije izbora, smatra GONG. Prema novom Zakonu o HRT-u, on ne mora objaviti cjenik oglašavanja tijekom izborne promidžbe, čime se sprječava transparentnost i smanjuje vjerodostojnost informacija u službenim izvještajima stranaka i kandidata o troškovima izbornih kampanja. K tome, sprječava se neovisni nadzor nad troškovima kampanja, kao i utvrđivanje stvarne ravnopravnosti kandidata i stranaka pred medijima, čime se dovodi u pitanje smisao samoga Zakona. GONG stoga drži da zakonom treba uvesti obvezu svim medijima da objave cjenike oglašavanja tijekom izborne kampanje, iznose koje su primili od političkih stranaka i kandidata za oglašavanje te popuste koje su im odobrili.

ZAGREB - Jutrošnji letovi Croatia Airlinesa iz Dubrovnika, Zadra, Sarajeva i Skoplja za Zagreb su zbog magle preusmjereni u splitsku zračnu luku, a zrakoplov koji je pak krenuo iz Splita doletio je do zagrebačke zračne luke, ali također nije mogao sletjeti, već je bio primoran vratiti se u Split, priopćila je danas Croatia Airlines. Razlog tome je kvar „Instrument landing system” uređaja, koji u Zračnoj luci Zagreb omogućuje slijetanje po magli. Iako oprema zrakoplova Croatia Airlinesa omogućava slijetanje i po magli za kategoriju II i IIIb, pri čemu je za slijetanje potrebna vidljivost od 300 i od 75 metara, jutros to nije bilo moguće, jer zagrebačka je zračna luka bila dostupna samo za kategoriju I, pri čemu je za slijetanje potrebno 550 metara vidljivosti, što danas nije bio slučaj. Posljedično, otkazani su i letovi Zagreb – Munchen – Zagreb i Zagreb – Zurich – Zagreb. Kako bi osigurala da stignu na svoja odredišta, Croatia Airlines je putnike s tih letova preusmjerila na druge letove. Zbog cjelokupne situacije, oko 600 putnika Croatia Arilinesa danas je kasnilo na svoja odredišta, dio njih će izgubiti svoje konekcije za treća odredišta, a Croatia Airlines zbog svega trpi izravne i neizravne štete.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙