FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 11. prosinca 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac izjavio je danas u povodu uhićenja bivšeg premijera Ive Sanadera kako je važno da se Sanader vrati u Hrvatsku te da se na njegovu primjeru testira kvaliteta hrvatskog pravnog sustava. "Mogu možda razumjeti neke poteze, ali važno je ipak da se vrati u Hrvatsku i da na njegovom primjeru testiramo kvalitetu našeg pravnog sustava, a ja želim da on bude pravedan i pravičan", izjavio je Uzelac novinarima tijekom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava na središnjem zagrebačkom trgu.

ZAGREB - U povodu smrti britanskog i hrvatskog novinara i političkog pisca Krste Cviića predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je danas brzojav sućuti njegovoj obitelji. "S velikom sam žaljenjem primila vijest o smrti istaknutog novinara gospodina Krste Cviića. Njegovim odlaskom novinarska struka izgubila je mnogo, jer bio je vrstan novinar i urednik te je ostvario zaista impresivnu profesionalnu karijeru. Gospodina Cviića pamtit ćemo i kao politologa i političkog analitičara koji je uvijek radio za dobrobit Hrvatske i svojim radom pridonio njenoj afirmaciji i promociji u svijetu", navodi se u brzojavu sućuti koji je obitelji Cviić, u ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, poslala premijerka Kosor. Britanski i hrvatski novinar i politički pisac Krsto Cviić umro je danas u Londonu, nakon kratke i teške bolesti, u 81. godini.

ZAGREB - Peti puta po redu Vladin Ured za ljudska prava organizirao je danas u povodu Međunarodnog dana ljudskih prava manifestaciju na središnjem zagrebačkom trgu na kojoj je, uz prigodni program, svoj rad u promicanju ljudskih prava predstavilo 10-ak udruga civilnog društva. Manifestaciji je prisustvovao i potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac koji je ocijenio kako Hrvatska iz godine u godinu napreduje u osiguranju ljudskih prava. Veliki napredak, smatra, učinjen je na zakonodavnoj razini dok još uvijek ostaje pitanje primjene tih zakona u praksi. "Najbrojnija kategorija kojoj se krše ljudska prava su manjine bilo da se radi o nacionalnim ili seksualnim manjinama, osobama s invaliditetom, djeci, ili o pravima jedne većine a to su žene", izjavio je Uzelac novinarima. Dodao je da se uređenost nekog društva treba mjeriti upravo po tome koliko su u svakodnevnom životu te manjine zaštićene. Jednim od ključnih zakona smatra zakon o borbi protiv diskriminacije koji bi trebao pridonijeti eliminaciji zlostavljanja tih društvenih skupina.

ZAGREB - Natječaj za iskazivanje interesa za strateškim partnerstvom po modelu koncesije u Zračnoj luci Zagreb temeljem čega bi se gradio novi putnički terminal u toj luci objavit će se u siječnu iduće godine, najavljeno je danas na sjednici užeg povjerenstva Vlade za turističku sezonu održanom pod predsjedanjem premijerke Jadranke Kosor u Zračnoj luci Zagreb. Istaknuvši da je investicijski projekt izgradnje putničkog terminala u zagrebačkoj zračnoj luci jedan od onih koje podržava Vlada, premijerka Kosor je istaknula da je u tom smislu već obavljeno puno razgovora s potencijalnim investitorima te da postoji poseban interes mnogih. Stoga je uvjerena da će se to i realizirati, a isto to vjeruje i direktor Zračne luke Zagreb Tonči Peović koji je kazao da su interes za to strateško partnerstvo pokazale zračne luke Frankfurt, Muenchen, Zuerich, Istanbul, Houston i neke druge. Vjeruje i da će iduće godine nakon nekoliko faza predviđenog natječaja izabrati strateškog partnera te zajedno s njim pokrenuti investiciju za putnički terminal u zračnoj luci koja se kreće oko 180 milijuna eura. Peović je naglasio i da bi se time konačno počelo s tom gradnjom koja se odlaže više od 15 godina, a što će u konačnici zagrebačku zračnu luku pretvoriti u glavnu u regiji.

SPLIT - Predsjednik HSS-a Josip Friščić odbacio je mogućnost da bi jučerašnje uhićenje bivšega predsjednika vlade Ive Sanadera moglo dovesti do raspisivanja izvanrednih izbora te je izrazio neslaganje sa Sanaderovim ocjenama da je izvrgnut političkom progonu. „Ne vidim razloga za izvanrednim izborima jer vlada u kojoj je HSS koalicjski partner ima jasan cilj kada je riječ o izborima“, izjavio je danas Frišćić odgovarajući na novinarska pitanja u Splitu gdje je nazočio programskoj skupštini splitsko-dalmatinskog HSS-a. Istaknuo je kako HSS podupire plan da se najprije završe pregovori s Europskom unijom, zatim raspiše referendum o ulasku u EU a tek nakon toga raspišu izbori. Na upit kako komentira Sanaderove izjave da je izvrgnut političkom progonu, Friščić je kazao kako se s time ne slaže. „Ja se ne bih s time složio, pogotovo ne u ovo vrijeme, vidjet ćemo kako će se proces odvijati“, rekao je Friščić. „Ne vjerujem da je i na glavnog državnog tajnika Mladena Bajića, i na ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka i ostale bilo tko utjecao i tražio od njih da rade mimo onoga što je njihova zakonska obveza“, kazao je Friščić. Po Friščićevim riječima HSS kao koalicijski partner podupire stajališta premijerke Jadranke Kosor da nitko nije nedodirljiv, te da pravosudna tijela moraju biti prema svima jednaka kada se radi o primjeni zakona.

VARAŽDIN - Od trojice maloljetnika, koje je sinoć policija privela zbog kršenja Obiteljskog zakona, pa potom prevezla dio puta do njihovih domova umjesto da su ih predali roditeljima, jedan je poginuo, a drugi teško ozlijeđen u prometnoj nesreći, kada je na njih oko dva sata ujutro kod Kuršanca u Međimurju, dok su pješačili uz rub kolnika, naletio automobil kojim je upravljao pijani vozač. Treći maloljetnik, 14-godišnjak iz Kuršanca, nije ozlijeđen. Uslijed udara dvojica 15-godišnjaka su odbačena u polje, dok je automobil sletio s kolnika i prevrnuo se. Uslijed zadobivenih ozljeda jedan od dječaka preminuo je na mjestu događaja, dok je drugi vozilom Hitne pomoći prevezen u čakovečku bolnicu gdje su mu utvrđene teške tjelesne ozljede i zadržan je na liječenju. Tijelo preminulog maloljetnika prevezeno je na Odjel patologije čakovečke bolnice gdje će se obaviti sudska obdukcija. Vozač osobnog automobila (37) iz Kuršanca, upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola (2,56 g/kg), zbog neprilagođene brzine, na ravnom dijelu ceste izgubio je nadzor nad automobilom i naletio na pješake. Nije ozlijeđen, uhićen je i priveden u Policijsku upravu međimursku i protiv njega slijedi kaznena prijava zbog izazivanje prometne nesreće, izvijestila je međimurska policija.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙